Odbojka

Slovenci do prve, zgodovinske zmage v ligi narodov

Rimini, 29. 05. 2021 19.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, M.G.
Komentarji
7

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je v Riminiju na drugi tekmi lige narodov vpisala gladko zmago nad domačini Italijani. Četa Alberta Giulianija je slavila s 3:0. V prvem nizu so Slovenci, ki so vpisalo sploh prvo (zgodovinsko) zmago v ligi narodov, nasprotnikom oddali 23 točk, v drugem 19, v tretjem pa vsega 15.

Slovenija je prišla do zgodovinske prve zmage v ligi narodov.
Slovenija je prišla do zgodovinske prve zmage v ligi narodov. FOTO: CEV

Slovenci so hitro pozabili na poraz v uvodnem krogu proti Srbiji in proti Italiji, ki je v petek gladko izgubila prvo tekmo proti Poljski, pokazali zelo solidno predstavo. Res je, da Italijani niso igrali v najmočnejši postavi, da jim je manjkalo kar nekaj zvezdnikov, a to ne zmanjšuje slovenskega uspeha. Varovanci Alberta Giulianija, ki je nekoliko spremenil postavo, so tokrat bolje servirali kot na prvi tekmi, bolje je deloval tudi sprejem.

Za razliko od prve tekme proti Srbiji je slovenski selektor Alberto Giuliani na klopi pustil Dejana Vinčića, Tončka Šterna in Tineta Urnauta, ki so jih zamenjali Gregor Ropret, Mitja Gasparini in Žiga Štern, vsi trije pa so upravičili uvrstitev v prvo postavo.

Slovenija je dobro začela, do izida 5:7 vodila, nato pa zaradi težav pri sprejemu dovolila tekmecem, da so dvakrat povedli za tri točke, drugič pri izidu 18:15. A tako kot je bil dober začetek, je bil za Slovence dober tudi konec. Za to je najbolj zaslužen Klemen Čebulj, ki je po zaostanku 21:22 nanizal tri zaporedne ase, njegove delo pa je z zadnjo točko nadgradil Gasparini. Še bolje, kot so odigrali prvi niz, so Slovenci drugega začeli. S serijo odličnih servisov Alena Pajenka so prišli do sedmih točk prednost, po njegovem asu je bilo na semaforju 11:4, nekaj trenutkov pozneje pa je prednost narasla na devet točk (16:7).

Toda tako kot v prvem nizu je tudi tokrat slovenski selektor po prvem delu niza opravil nekaj zamenjav, v drugem je v igro vstopil tudi Rok Možič, sprememba pa ekipi ni dobro dela. Dovolili so, da so se tekmeci približali na 16:19, imeli priložnost, da zaostanek še zmanjšajo, toda to jim je preprečil blok Gasparinija, po katerem so Slovenci niz mirno pripeljali do konca.

Tudi tretji niz so Slovenci odlično začeli, po asu Ropreta so povedli s 7:2, Italijani so se približali na 8:9, Jan Kozamernik je z blokom nekaj trenutkov pozneje spet poskrbel za tri točke prednosti, Čebulj pa z asom in še eno točko prednost vrnil na pet. Italijanski "time out" Slovencev ni zaustavil, še naprej so igrali odlično, niz so dobili z izidom 25:15, ob koncu pa je dve točki prispeval tudi Možič, najmlajši član v slovenski vrsti.

"Seveda sem zelo vesel prve slovenske zmage v ligi narodov. Sledili smo svojemu načrtu, že na začetku turnirja namreč poskušamo v tekmovalni ritem spraviti čim več igralcev, saj je nemogoče igrati z isto postavo en mesec in tri tekme zapovrstjo. Danes sem dobil dober odziv od vseh igralcev. Naslednjo tekmo igramo proti Poljski, mislim, da je raven tekem vseskozi visoka in imamo možnost, da smo jutri blizu Poljakom," je po tekmi razlagal Alberto Giuliani, selektor Slovenije. 

Selektor Slovenije Alberto Giuliani.
Selektor Slovenije Alberto Giuliani. FOTO: Aljoša Kravanja

"Vesel sem te prve zmage, sploh proti Italiji. Končno smo jo dočakali. Vesel sem tudi, da smo s spremenjeno zasedbo prišli do ene zadovoljive igre. Normalno je, da smo se na takem turnirju na začetku še malo lovili, ampak to je potrebno. Moramo rotirati, imeti vse igralce vključene v igro, kajti turnir je dolg in potrebovali bomo vse igralce. Res sem vesel, da smo odigrali tako kot je treba, zmagali po mojem mnenju pomembno tekmo in res lepe zmage s 3:0 proti Italiji res ne dosežeš vsak dan. Moramo vzeti vsak niz, vsako točko, ki jo lahko dobimo. Mislim, da je jutrišnji nasprotnik, Poljska, raznovrstna ekipa. Imajo toliko dobrih igralcev, da bi lahko sestavili več reprezentanc in zagotovo nas čaka težka tekma. Večkrat smo proti njim prikazali zelo zadovoljivo igro in verjamem, da se lahko z njimi enakovredno kosamo, na igrišču bomo tako kot vsak dan morali dati vse od sebe. Če jutri ponovimo današnjo igro, bodo tudi Poljaki imeli težave z nami," pa je pristavil Jan Kozamernik, bloker Slovenije.

Koronavirus pasica nova

Izidi 2. kroga Lige narodov:

Italija ‒ Slovenija 0:3 (−23, −19, −15)
* Sejmiščna dvorana Rimini, brez gledalcev, sodnika: Gerothodoros (Grčija), Dziewirz (Kanada).
* Italija: Gardini, Balaso, Galassi 13, Sbertoli 3, Michieletto 6, Nelli 7, Spirito, Pinali, Cavuto, Vitelli 2, Cortesia 1, Recine 2, Bottolo 5, Federici.
* Slovenija: T. Štern, Pajenk 8, Kozamernik 10, Šket, Gasparini 6, Vinčić, Ž. Štern 12, Klobučar, Kovačič, Videčnik, Ropret 1, Urnaut, Čebulj 13, Možič 2.

Argentina ‒ Kanada 0:3
Avstralija ‒ Bolgarija 0:3
Iran ‒ Rusija 1:3
Nemčija ‒ Francija 2:3
Nizozemska ‒ Japonska 2:3
Poljska ‒ Srbija 3:1
Združene države Amerike ‒ Brazilija 0:3

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Salomon
30. 05. 2021 16.21
bravo, fantje
Potouceni kramoh
30. 05. 2021 09.52
+3
Odlično pobi.
slovenka62
30. 05. 2021 08.36
+2
Super.Res ste zlati le tako naprej!!👍👍👍
Smešno
30. 05. 2021 08.01
+5
Ko “zmagaš” Italijo in to na njihovem terenu, je zmaga še dodatno sladka. Bravo fantje!!!! Držimo pesti še naprej.
Castrum
29. 05. 2021 20.45
+6
Tooooo Slovenija, Slovenci 💪💪💪
boss2
29. 05. 2021 20.27
+8
Tako se bori,bravo💪💪👍
RUBEŽ
29. 05. 2021 19.42
+4
Čestitke, fantje. Bravo.