Odbojka

Tretji poraz Mariborčank v ligi prvakinj, Calcit v osmino finala pokala Challenge

Scandicci, Linz, Kladno, Oostende, 18. 12. 2019 19.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Odbojkarice Calcita Volleyja so v povratni tekmi šestnajstine finala pokala Challenge v Kladnem z 1:3 (20, -16, -20, -20) izgubile proti Olympu iz Prage, a nato s 15:11 dobile zlati niz in se uvrstile v osmino finala. Odbojkarice Nove KBM Branika so izgubile tudi tretjo tekmo četrtega kroga lige prvakinj, neuspešne pa so bile v izločilnih bojih pokala Cev tudi članice novogoriškega GEN-I Volleyja.

Odbojkarice Nove KBM so si močno želele osvojiti vsaj častni niz, a jim na gostovanju v Italiji ni uspelo.
Odbojkarice Nove KBM so si močno želele osvojiti vsaj častni niz, a jim na gostovanju v Italiji ni uspelo. FOTO: CEV

Mariborčanke si pred tekmo niso delale iluzij, da bi lahko premagale Italijanke. Želele so si vsaj častni niz, se temu približale v drugem nizu, toda kakovostna razlika je bila prevelika, precej višje Italijanke, ki so z lahkoto izničile tudi visok zaostanek, jim tega niso dopustile. Mariborske napade so zaustavljale z blokom, ko je bilo potrebno, so pokazale, da so tudi odlične serverke. Dokazale so, da imajo za razliko od slovenskih prvakinj tudi širok nabor kakovostnih igralk, saj je njihov trener veliko menjal. Igralke Nove KBM Branika so se sicer hitro znebila treme, izničile zaostanek 1:5, odločilni trenutki prvega niza pa so prišli po rezultatu 8:7. Nekaj odličnih servisov, nekaj blokov in razlika je sunkovito narasla, niz se je končal z izidom 25:16.

Italijanke so očitno menile, da bodo do zmage prišle z "levo roko", katastrofalno so vstopile v drugi niz. Slovenke so povedle z 9:3, kar je bil znak za alarm na italijanski klopi. Gostiteljice so prestavile v višjo predstavo, na 14. točki tekmice ujele, nato povedle s 16:15. Toda borbene Slovenke so še naprej strmele k osvojitvi častnega niza, domačim sledile, a borbenost je bila premalo, da bi prišle do izenačenja. Nemogoče so poskušale tudi v tretjem nizu, toda ko so domače ušle na 10:5, je bilo že jasno, da bodo morale varovanke Radovana Gačića, pri katerih je bila s 13 točkami in solidnim odstotkom uspešnosti napadov najbolj razpoložena Lorena Lorber Fijok, kakšen niz morale iskati na kakšni drugi tekmi. Preostanejo jim še dve domači, najprej pa bodo 23. januarja gostovale pri Vakifbanku v Istanbulu.

Novogoričanke niso ponovile lanske evropske sezone
Odbojkarice GEN-I Volleyja se se ekspresno poslovile od Evrope, precej prej kot lani, ko so igrale v polfinalu pokala Challenge. Proti Belgijkam niso imele prav nobenih možnosti, že tekma v Novi Gorici je pokazala, da je kakovost precej na strani tekmic. Ti so brez težav dobile prva dva niza, si s tem zagotovila napredovanje, na začetku tretjega niza je bilo videti, da bo ta bolj izenačen, a so po izenačenem začetku domače spet pobegnile in si zagotovile gladko zmago.

V prvem nizu je bilo kar nekaj statističnih podatkov na strani Novogoričank, a na rezultatu se to ni videlo. Predvsem zaradi napak, ki so jih ob solidnem sprejemu naredile v večji meri s servisi. Če bi nekoliko boljše servirale, bi bile zagotovo nevarnejše, tako pa se je niz končal z izidom 25:16. Na začetku drugega niza so gostje dvakrat prišle v vodstvo, a spet ni bilo pravega pritiska s servisi. Belgijke so izboljšale napad, hitro prišle do šestih točk prednosti, takšna prednost je bila tudi na koncu niza.

Najbolj izenačen je bil tretji niz. Gostiteljice so sicer prišle do vodstva s 15:11, toda Slovenke se niso dale, izid izenačile. Pri 21:20 so imele še vse možnosti, da osvojijo vsaj častni niz, toda nato so domače osvojile dve točki, prednost pa zadržale. Pri Primorkah se je z 21 točkami najbolj izkazala Kanadčanka Sara Kovac.

Kamničanke (na fotografiji) so imele mirnejše roke in živce od čeških tekmic.
Kamničanke (na fotografiji) so imele mirnejše roke in živce od čeških tekmic. FOTO: Ervin Čurlič

Napredovanje Calcita, slovo Sip Šempetra
Kamničanke so prvo tekmo doma dobile s 3:1 in ko so dobile še prvi niz povratnega dvoboja, so se že videle v osmini finala. A nato se je igra Čehinj izboljšala, dobri servisi in odličen blok so Slovenke spravili v težave. V naslednjih treh nizih niso bili niti blizu zmage, zaostajale so od začetka do konca nizov, tako da se je prvi del tekmo končal z zmago Čehinj s 3:1. A ker je Calcit dobil domačo tekmo, je o napredovanju odločal zlati niz. Tega so varovanke dobro začele, povedle s 3:0, domače so se izenačile na 6:6, toda sledila je nova serija treh zaporednih točk, ki je tudi odločila tekmo.

Domače so zbrale kar 20 blokov, gostje 13, od tega Eva Zatković in Tina Kaker po pet. Odsotnost Lucy Charuk se tako ni posebej poznala, velika sreča pa je bila, da je zdravniška služba za igro usposobila Olivero Brulec Kostić, ki je bila z 22 točkami tudi najučinkovitejša igralka tekme. S servisi sta se v kamniški ekipi izkazali Kakerjeva in Polona Marušić, zelo dobro je sprejem držala Zatkovićeva. Varovanke Gregorja Rozmana se bodo v osmini finala merile z zmagovalkami dvoboja med madžarsko ekipo Bekescsabai Roplabda (vodi jo slovenski trener Vasja Samec in latvijsko ekipo Rigas Volejbola Skola.

Avstrijke tudi v drugo previsoka ovira za Šempetrčanke
Odbojkarice Sip Šempetra so izgubile tudi povratno tekmo 1/16 finala pokala Challenge proti Linzu Stegu in se s tem poslovile od evropskih tekmovanj. Izid tekme v Linzu je bil 3:0 (10, 21, 15). Predvidevanja, da so Avstrijke v tem trenutku za Sip premočna ekipa, ki je gladko dobila že prvi obračun v Šempetru, so se uresničila. Tako kot na prvi tekmi so bile domače, v svojih vrstah imajo kar nekaj tujk, izstopata pa Američanki, sprejemalka Nicole Lott in blokerka Taylor Chantee Alexander, precej boljše tekmice, Slovenke, ki so igrale brez Vite Črnila in Petre Vrhovnik, je spet izdal sprejem, pa tudi servis in blok nista bila na zadovoljivi ravni.

Ta je bil še posebej slab v prvem nizu, v katerem je Linz že na začetku povedel s 7:2, do konca pa prednost le večal, prav po zaključku niza je bila
prednost tudi najvišja. V drugem nizu je bil odpor Savinjčank boljši, sredi niza so tudi edinkrat na tekmi povedle z dvema točkama razlike, na 16. točki sta bili ekipi še izenačeni, a ena serija slabih slabih sprejemov je bila dovolj, da so se domače pred končnico odlepile in niz mirno pripeljale do konca. Dvomov, kdo bo zmagovalec ni bilo niti v tretjem nizu, pred katerim je že bilo jasno, da bodo napredovale gostiteljice. Linz si je prednost priigral že na začetku, Sip Šempeter pa se mu ni niti enkrat približal.

Izid 4. kroga lige prvakinj, tretja tekma:

- skupina B:
Savino del Bene Scandicci ‒ Nova KBM Branik 3:0 (16, 22, 16)
* Dvorana Palaestra Siena, gledalcev 897, sodnika: Bernstroem (Švedska), Fernandez (Španija).
* Savino Del Bene Scandicci: Carraro 1, Bricio 3, Stysiak, Malinov, Ferreira Da Silva 7, Kakolewska, Pietrini 10, Merlo, Lubian 11, Sloetjes 12, Cardullo, Molinaro 1, Stevanović 8, Milenković 5.
* Nova KBM Branik: Milošič, Košenina 12, Pahor, Dobaj, Bračko 2, Stojiljković 1, Šijanec, Sobočan 8, Pintar, Galič, Lorber Fijok 13, Krajnc 1.

Izid 1/16 finala pokala Cev, povratna tekma:

Hermes Oostende ‒ GEN-I Volley 3:0 (16, 19, 22)
* Dvorana Mister V-Arena, gledalcev 425, sodnika: Simbari (Italija), Vasko (Slovaška).
* Hermes Volley Oostende: Lafeber, Biebauw 5, De Winne, Coolman 14, Van Acker 4, Zakoscielna 9, Van der Voude 1, De Boeck 5, De Wulf, De Tant, Verbinnen 8, Bland 5.
* GEN-I Volley: Sillah, Ferlinc 2, Goršek 1, Velikonja Grbac 4, Spanou 4, Forštnarič 5, P. Blažič 4, Mikl, Kovac 21, Blažič, Leban 3, Jovanović 1.

Izida 1/16 finala pokala Challenge, povratni tekmi:

Olymp Praga ‒ Calcit Volley* 3:1 (20, -16, -20, -20)
* Športna dvorana Kladno, gledalcev 250, sodnika: Rusinoiu (Romunij), Selin (Azerbajdžan).
* Olymp Praga: Kalhousova 2, Purchartova 13, Denisova 22, Stankova 14, Simanova 13, Komarkova 12, Fomenkova, Jakuškina, Ovečkova 6, Peškova, Smutna 2.
* Calcit Volley: Zbičajnik, Kotnik, Mihevc 4, P. Marušič 12, Š. Marušič, Mihalinec, Vovk 6, Brulec Kostić 22, Zatković 14, Janežič, Charuk, Jerala 3, Kaker 11.

Linz Steg ‒ Sip Šempeter 3:0 (10, 21, 15)
* Dvorana Gimnazije Georg von Peuerbach, gledalcev 450, sodnika: Enkerli (Švica), Cormie (Škotska).
* Linz Steg: Teufl, Duvnjak 1, Alexander 9, Messenböck, Maass 7, Hager, Lott 7, Deisel 3, Spasojević 4, Maros 16, Trathnigg 1.
* Sip Šempeter: Rituper 3, Mo. Božič 2, Praunseis 4, Žnidar 5, Banko, Koren, Vidali, Ma. Božič 1, Lekše 7, Mazej, Lakovšek 9.
* - napredoval v nadaljnje tekmovanje

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.