Odbojka

Mariborčanke po preobratu do odbojkarske pokalne lovorike

Koper, 24. 03. 2024 19.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, M.J.
Komentarji
1

Odbojkarice Nove KBM Branika so ubranile naslov slovenskih pokalnih zmagovalk. V finalu v Kopru so po preobratu premagale Calcit Volley s 3:2. Za Mariborčanke je to jubilejni, 20. naslov v slovenskem pokalu.

Tekma v Kopru je spet pokazala, kako nepredvidljive so lahko finalne tekme pokala. Calcit Volley, zmagovalec srednjeevropske lige, ki na domačih tekmovanjih v sezoni še ni izgubil tekme, je bil pred tekmo izrazit favorit. A tega ni upravičil. Po prvih dveh nizih je sicer kazalo, da se bo zgodba s prejšnjih tekem ponovila, Kamničanke so vodile z 2:0, a nato je prišlo do velikega preobrata in bankirke so prišle do presenečenja in jubilejnega naslova v pokalnem tekmovanju.

Da so popravile formo, se je videlo že na tekmah državnega prvenstva in tudi v prvem nizu v Kopru. Že tega bi lahko dobile z malo več zbranosti v končnici, po zaostanku z 21:23 so s tremi zaporednimi točkami prišle do zaključne žoge, a pike na i jim ni uspelo postaviti, predvsem po zaslugi napak naveze podajalke Andreje Tišma in korektorice Ize Mlakar. Izgubljeni prvi niz je pustil posledice, tako da se v drugem nikakor niso zbrale. Calcit je povedel s 6:0 in 11:2, Mariborčanke so se zbudile prepozno, da bi lahko preprečile zaostanek 0:2.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

A se je izkazalo, da so popravile igro še dovolj hitro za preobrat. V prvi polovici tretjega niza so sicer še zaostajale, po izidu 19:19 pa tekmicam dopustile le še dve točki. Odlično jim je deloval blok, trenerju Žigi Kosu se je obrestovalo nekaj menjav, eno od odločilnih točk je z asom prispevala Pia Senekovič, v napadu pa je bila zbrana Tali Lekše.

Prvi dobljeni niz na medsebojnih tekmah jim je dal še dodatno energijo. V četrtem nizu so na krilih razpoložene Mlakar povsem zagospodarile na igrišču, pri izidu 20:13 ni kazalo, da bi lahko še v njem prišlo do drame. Toda servisi Sare Najdič so v njene vrste naselili negotovost, ki se je izrazila tudi v rezultatu. Kamničanke so se z delnim izidom 10:1 in vodstvom 23:21 približale svojemu petemu naslovu, ki pa ga vendarle niso osvojile.

Za Mariborčanke je to jubilejni, 20. naslov v slovenskem pokalu.
Za Mariborčanke je to jubilejni, 20. naslov v slovenskem pokalu. FOTO: Aljoša Kravanja

Kot da bi jim zmanjkalo moči, so tekmicam ponudile nove priložnosti, ponujeno pa so te zgrabile z obema rokama. Dobile so tako končnico kot "tie break" in se prešerno veselile zmage.

Izjavi po tekmi:
Žiga Kos, trener Nove KBM Branika: "Smo zelo ponosni, da smo prišli do dvajsetega naslova. Finale pokala je vedno zanimiv, vedno dopušča presenečenje, zato v nobenem trenutku ne smeš nehati verjeti v zmago in mislim, da je bilo to ključno. Po osvojenem tretjem nizu smo se sprostili, začeli igrati in predvsem verjeti, da lahko zmagamo. V četrtem nizu smo si skorajda sami zakomplicirali zmago, vendar smo bili v končnici dovolj zbrani, medtem ko smo v petem igrali kot ekipa, bili ves čas agresivni, še zlasti na servisu, kar se nam je obrestovalo."

Bruno Najdič, trener Calcit Volleyja: "Finale je finale, mislim pa, da smo gledalci videli kakovostno tekmo. Že prvi niz bi lahko izgubili, a smo ga zahvaljujoč svoji kakovosti vseeno dobili. V drugem smo prevladovali in morda smo ga prelahko dobili, kar nas je nekoliko uspavalo. Nismo bili več dovolj agresivni, na drugi strani pa so Mariborčanke rasle, igrale vse bolje. Vprašanje je, kako bi se tekma končala, če bi v četrtem nizu pri vodstvu s 23:21 izkoristili protinapad, vendar ga nismo, potem pa je šla tekma svojo pot. Do šeste točke smo bili v petem nizu še enakovredni Mariborčankam, potem pa nam je zmanjkalo energije. Zmaga Branika je zaslužena."

Izid, finale:
Nova KBM Branik - Calcit Volley 3:2  (23:25, 13:25, 25:21, 28:26, 15:7)

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

titomeni
24. 03. 2024 20.11
+0
So kr lepotice 🤩