Odbojka

Novo priznanje za Slovence: Kovačič najboljši libero, tudi Kozamernik v idealni postavi

Ljubljana, 04. 10. 2019 14.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Bloker slovenske odbojkarske reprezentance Jan Kozamernik je bil ob Srbu Srečku Lisincu izbran za najboljšega blokerja evropskega prvenstva. Jani Kovačič je postal najboljši prosti igralec EP.

Slovenska odbojkarska reprezentanca se je na evropskem prvenstvu veselila naslova evropskih podprvakov, s kančkom grenkobe zapustila Pariz, potem ko je morala v finalu priznati premoč Srbom (3:1). A pohvale za njihovo igro dežujejo z vseh strani, organizacijsko gledano so bile tekme v Stožicah najbolje obiskane med vsemi prizorišči evropskega prvenstva. A pohvale in nagrade za posameznike še vedno prihajajo v Ljubljano.

V naj sedmerico turnirja sta bila uvrščena dva slovenska reprezentanta, bloker Jan Kozamernik (Kozamernik je na osmih tekmah - eno je zaradi poškodbe izpustil - dosegel 73 točk, od tega 12 z začetnim udarcem in 12 z blokom, ob tem pa je bil med vsemi srednjimi blokerji tretji najboljši po številu zbranih točk) in prosti igralec Jani Kovačič (izkazal se je s kar 36,84 % perfektnih sprejemov začetnih udarcev in bil daleč najboljši sprejemalec v ekipah, ki so se borile za odličja, sicer pa tretji najboljši sprejemalec prvenstva). Omenjeni dvojec, ki je pustil viden pečat na eurovolleyju, je delal družbo najkoristnejšemu igralcu turnirja Srbu Urošu Kovačeviću (133 točk), v idealni postavi prvenstva pa so še francoski podajalec Benjamin Toniutti, naturalizirani Poljak Wilfredo Leon (116 točk), srbski bloker Srečko Lisinac in neuničljivi Aleksandar Atanasijević (143 točk).

Jan Kozamernik se je po krajšem počitku že odpravil v Milano, kjer se bo pridružil soigralcem in začel sodelovanje z novim trenerjem Robertom Piazzo.
Jan Kozamernik se je po krajšem počitku že odpravil v Milano, kjer se bo pridružil soigralcem in začel sodelovanje z novim trenerjem Robertom Piazzo. FOTO: Damjan Žibert

Točkovno gledano je bil najučinkovitejši posameznik eurvolleyja Stephane Boyer, ki je v 29 nizih, kolikor jih je odigral, dosegel 158 točk. To pomeni, da je v povprečju na niz dosegel slabih pet točk in pol.

Šele zdaj je jasno
Potem ko si slovenska reprezentanca skozi olimpijske kvalifikacije v Gdansku ni zagotovila vozovnice za Tokio, so mnogi pomislili, da gre za zasedbe, ki jih Slovenija ne more premagati. Obračuna s Francozi četa Alberta Giulianija na evropskem prvenstvu ni dočakala, Poljake pa so v polfinalu evropskega prvenstva premagali. A po končanem evropskem prvenstvu je postalo jasno, kako zelo zahtevne olimpijske kvalifikacije so Slovenci igrali, saj so tri od štirih udeleženk turnirja na Poljskem končale med štirimi najboljšimi reprezentancami na stari celini. Slovenija na 2. mestu, Poljska na 3. mestu, Francozi pa so, kot gostitelji zaključka turnirja, tekmovanje končali na 4. mestu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

uporabnica1
09. 10. 2019 19.01
Bravo Jani, res je reševal nemogoce situacije
upornik19
04. 10. 2019 14.48
-13
SRBI RAZRED ZASE!
gizmo28
04. 10. 2019 19.37
-2
sploh v gospodarstvu in kosovu ste res glavni
bAng bAng dAdy
06. 10. 2019 15.16
+0
Ali63
04. 10. 2019 14.33
+26
BRAVO FANTA!!! ČESTITKE OBEMA, AMPAK KOVAČIČU ŠE POSEBEJ!