Odbojka

Mladi odbojkarji z gostitelji prvenstva: cilj uvrstitev v drugi del

Ljubljana, 13. 05. 2021 07.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Albanija bo od 10. do 18. julija gostila evropsko prvenstvo za odbojkarje do 17 let. Slovenija bo nastopila v skupini 1, skupaj z Albanijo, Turčijo, Rusijo, Belgijo in Latvijo.

Slovenska izbrana vrsta si je nastop na evropskem prvenstvu zagotovila z zmago na srednjeevropskem prvenstvu, ki je marca potekalo v Zadru. Današnji ples kroglic v Luksemburgu je 12 reprezentanc, ki bodo nastopile na zaključnem turnirju, razdelil v dve skupini. V skupini 1, v kateri bo igrala Slovenija, so poleg gostiteljev turnirja Albancev, še Turki, Rusi, Belgijci in Latvijci, ki so se sploh prvič v zgodovini uvrstili na to tekmovanje. "Glede na odbojkarsko tradicijo je druga skupina močnejša, a to pri mladih nič ne pomeni. Podatek, da so Belgijci v kvalifikacijah premagali Čehe, v prvem krogu pa izgubili le z Italijani, sam po sebi pomeni, da imajo dobro generacijo. O Rusih ne gre izgubljati besed, Turki so vse boljši, a menim da tudi premagljivi. Latvije še ne poznamo, medtem ko smo tega, da smo v skupini skupaj z Albanijo, veseli. Menim, da smo od gostiteljev prvenstva zares boljši in da tekmeci ne bodo uspeli izkoristiti prednosti domačega igrišča," je po žrebu za spletno stran OZS dejal slovenski selektor Iztok Kšela. Skupina 2 bo zelo močna, saj jo sestavljajo reprezentance Bolgarije, Italije, Češke, Poljske, Srbije in Avstrije. Naši severni sosedi so, tako kot Latvijci, novinci na zaključnih turnirjih evropskih prvenstev. Prvouvrščeni reprezentanci obeh skupin se bosta uvrstili v boje za medalje, torej polfinale, medtem ko se bodo ekipe, ki bodo v skupinskem delu zasedle 3. in 4. mesto, pomerile za končno razvrstitev od 5. do 8. mesta.

Osnovni cilj je, da se uvrstijo v drugi del EP.
Osnovni cilj je, da se uvrstijo v drugi del EP. FOTO: CEV

Kšela za uradno spletno stran krovne Zveze meni, da tudi Slovenija na prvenstvu lahko doseže vidno uvrstitev: "Naš osnovni cilj je, da se uvrstimo v drugi del tekmovanja. Ta cilj je zagotovo realen in dosegljiv, ostalo pa bo odvisno predvsem od tega, v kolikšni meri se bomo na prvenstvo uspeli pripraviti. Če nam uspe še kaj več, toliko boljše. S pripravami bi morali začeti pred 20. junijem, a morajo reprezentanti odigrati še tekme državnega prvenstva. Med tednom bomo zato skušali igrati pripravljalne tekme s slovenskimi klubi, nato pa opraviti tri cikle priprav, enega tudi v Srbiji, kamor bi odpotovali pet dni pred začetkom prvenstva ter s tamkajšnjo izbrano vrsto opravili skupne priprave, nato pa dan pred začetkom tekmovanja odšli v Albanijo." Albanija tovrstnega tekmovanja ne bo gostila prvič. Pred tremi leti so namreč tam organizirali žensko evropsko prvenstvo do 19 let. "Pripravljeni smo in želimo si, da bi bili pri organizaciji enako uspešni kot pred tremi leti. Situacija s covidom-19 je trenutno še nekoliko negotova, upamo pa, da bodo razmere dopuščale, da bodo tekme lahko spremljali tudi gledalci," je ob žrebu iz Tirane sporočil generalni sekretar albanske odbojkarske zveze Albens Vokopola. V Tirani je bil tudi Zdeslav Barač, član upravnega odbora Evropske odbojkarske konfederacije, ki je ob tej priložnosti povedal: "Težki časi so, a ne dvomim v dobro organizacijo prvenstva. Tekmovanja, ki jih organiziramo v tem obdobju, pa tudi dokazujejo, da je odbojka močna in lahko raste skupaj z vsemi izzivi, ki nam jih prinaša to obdobje."

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kar_nekdo
13. 05. 2021 08.34
+1
Če primerjamo ekipe z njihovimi ekipami članov, potem je skupina 2 res "strupena". V naši skupini pa sta samo dve taki ekipi: Rusija in Belgija. Dajmo fantje! Pokažite jim, da smo "odbojkarska velesila"! Zgledujte se po naših članih, ki so vedno "pustili srce" na igrišču...