Odbojka

Odbojkarice komaj čakajo na EP: Na prvenstvu bomo v najboljši formi

Ljubljana, 16. 08. 2019 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca pospešeno odšteva dni do odhoda na evropsko prvenstvo na Poljskem, kjer bo lovila prvo zmago na tem tekmovanju v zgodovini. Slovenke, ki jih vodi italijanski strokovnjak Alessandro Chiappini, bodo do odhoda na EP odigrale še prijateljski tekmi z reprezentanco Azerbajdžana. Na prvenstvu jih čakajo dvoboji s Poljsko, Belgijo, Portugalsko, Belorusijo in Italijo.

Alessandro Chiappini
Alessandro Chiappini FOTO: Aljoša Kravanja
Slovenska reprezentanca se je vrnila iz Madžarske, kjer je nastopila na močnem pripravljalnem turnirju v Szombathelyju. Naša dekleta so bila na zadnji tekmi pokala Savaria s 3:0 uspešnejša od gostiteljic in so v boju s Španijo, Grčijo, Francijo in Madžarsko osvojila končno 3. mesto.
Slovenke, ki na EP še niso dosegle zmage, bodo na Poljskem nastopile v skupini z domačinkami, Belorusinjami, Italijankami, Belgijkami in Portugalkami. Prvo tekmo igrajo prav proti gostiteljicam turnirja.
Že pred odhodom v Szombathely je slovenski selektor Alessandro Chiappini napovedal, da reprezentanca na Madžarsko odhaja, da se dekleta navadijo na tekmovalni ritem, ki jih čaka na evropskem prvenstvu na Poljskem, obenem pa je na štirih težkih tekmah želel preizkusiti prav vse svoje varovanke. "Za nas je bil to zelo pomemben turnir petih precej izenačenih ekip. To je bila dobra priložnost, da se po tem drugem delu sezone preizkusimo, da preizkusimo vse naše igralke, da izvedemo nekaj rotacij, predvsem pa, da pridemo v ritem tekme za tekmo v kratkem obdobju. Podobni pogoji bodo namreč na evropskem prvenstvu. Prav nam je prišlo, da smo lahko igrali tudi z mladimi igralkami, saj so to zanje pomembne izkušnje, dobijo boljši občutek, kako na tej ravni vse poteka in v primeru, da jih bomo potrebovali, bodo na to bolje pripravljene. Takšne izkušnje kot ekipa iščemo, da lahko še napredujemo. Lahko smo tudi preizkusili nekatere situacije, lahko smo videli, kje so še naše omejitve, kaj moramo še popraviti, in tudi to je zelo pomembno. Videli smo lahko, kakšno taktiko so proti nam ubrali nasprotniki, in tako smo tudi videli, kje smo lahko še boljši. Nimamo več veliko časa, a še vedno dovolj, da še nekaj dodamo. Čakata nas še dve tekmi z Azerbajdžanom, in to bo trenutek, ko bomo lahko strnili to, kar smo do zdaj postorili, videli, kje smo in kaj kot ekipa lahko dosežemo. Mislim, da vse poteka v pravi smeri, in prepričan sem, da bomo do evropskega prvenstva v zares najboljši formi," je bil za uradno spletno stran zveze izčrpen slovenski selektor Chiappini. 

Eva Mori
Eva Mori FOTO: Aljoša Kravanja

"Ta turnir nam je zelo pomagal, da smo ujele ritem. Vesela sem, da smo vse igralke dobile priložnost, in mislim, da smo vse igralke izkoristile vse tekme in pokazale našo igro. Zadovoljna sem s tem, kako nam je šlo. Zdaj nas čakata še zadnji pripravljalni tekmi z Azerbajdžanom, in po tem mislim, da bomo stoodstotno pripravljene na evropsko prvenstvo," dodaja kapetanka reprezentance Eva Mori. Slovenske odbojkarice so turnir Savaria Cup sicer začele s porazom proti Franciji, tekmice so bile boljše s 25:20, 25:19 in 25:18, pri čemer je priložnost za dokazovanje na položaju sprejemalke dobila Eva Zatkovič, na igrišče pa so stopile vse igralke z izjemo Ane Marije Vovk in Ele Pintar.

V nadaljevanju so Slovenke odigrale obračun s Španijo in zmagale s 3:0 (24, 19, 21), ob Evi Mori, Izi Mlakar, Tini Grudina, Saši Planinšec, Lani Ščuka in Leji Janežič je tokrat zaigrala Vovkova. Na tekmi proti Grčiji, na kateri so naša dekleta klonila z 1:3 (22, -23, 16, 19), sta v začetni postavi na igrišče stopili Pintarjeva in Žana Zdovc Sporer. 

Tina Grudina, Lana Ščuka in Eva Mori
Tina Grudina, Lana Ščuka in Eva Mori FOTO: Aljoša Kravanja

Po dnevu počitka so se slovenske odbojkarice pomerile še z Madžarsko in si s prepričljivo zmago s 25:23, 25:18 in 25:19 zagotovile končno 3. mesto. Neposredno po turnirju so se dekleta vrnila domov, Chiappini pa jim bo nato namenil dva dneva počitka. Reprezentanca se bo znova zbrala v soboto, v Mariboru, dan pozneje pa Slovenke čaka še pripravljalna tekma z Azerbajdžanom. Na evropsko prvenstvo bo izbrana vrsta odpotovala v sredo, 21. avgusta.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Viejo cabron
16. 08. 2019 16.25
Boste tako dobre kot fantje? Seveda, samo druge vam to morajo dovoliti.