Odbojka

Odbojkarji ACH Volley do dvanajste pokalne zvezdice

Kamnik, 19. 01. 2020 22.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Odbojkarji ACH Volleyja so spet slovenski pokalni prvaki. V finalu zaključnega turnirja v Kamniku so s 3:1 (-22, 22, 17, 14) premagali Merkur Maribor. Za ACH Volley je to tretji zaporedni in 12. pokalni naslov. Mariborčani, ki so v polfinalu presenetljivo izločili Calcit Volley, ostajajo pri treh, zadnjega so osvojili v sezoni 1994/95.

Po prvih dveh nizih je sicer kazalo, da so Mariborčani, ki so v sezoni izgubili obe medsebojni tekmi, zmožni pripraviti še eno presenečenje. Z mladostno razigranostjo in veliko energijo so znali izkoristiti slabe trenutke favorizirane ljubljanske ekipe, povedli z 1:0, v drugem pa vodili z 21:20. Toda serijski državni prvaki so se še pravočasno zbrali, ujeli ritem, začeli bolje servirati in blokirati, na koncu pa so tekmo mirno pripeljali do konca.

Čeprav je sprva zadišalo po presenečenju Mariborčanov, so odbojkarji ACH Volley tekmo mirno pripeljali do konca in se veselili nove pokalne zmage.
Čeprav je sprva zadišalo po presenečenju Mariborčanov, so odbojkarji ACH Volley tekmo mirno pripeljali do konca in se veselili nove pokalne zmage. FOTO: Damjan Žibert

Ljubljančani so najbrž v finalu pričakovali gostitelje, igralce Calcita Volleyballa, v prvem nizu so igrali, kot da na Mariborčane ne bi bili pripravljeni. Ker jim ni stekel servis in posledično ne tudi blok, niso našli idej, kako bi se lotili razpoloženih tekmecev. Ti so prvič povedli za dve točki po asu Aljoše Bogožalca, Alan Košenina jih je popeljal v vodstvo s 16:12, nato pa z asom še povečal prednost. Ko so se prvaki približali na 20:21, je bilo videti, da stvari prihajajo na svoje mesto, toda nato je do takrat najboljši posameznik v ljubljanski ekipi Božidar Vučičević storil dve zaporedni napaki, ki sta se v nizu izkazali kot odločilni.

Ko so oranžni zmaji na začetku drugega niza povedli s 5:2 in malo pozneje z asom Andrije Vilimanovića, to je bil za ACH tudi prvi as na tekmi, tudi 10:6, se je spet zdelo, da so ujeli ritem in da mariborska igra razpada. Toda Škorc, ki je pri zaostanku svoje ekipe z 9:15 vzel odmor, je svoje varovance znal umiriti in ustaviti tekmečev nalet. Razlika je začela kopneti, Košenina je pred končnico izid izenačil, trenutek pozneje so Mariborčani celo povedli. Toda Vučićevič je z dvema točkama ACH spet vrnil v prednost, po izidu 23:22 pa so branilci naslova zabeležili dva bloka. Zaključno žogo jim je priboril Uroš Pavlović, izkoristil pa jo je Jan Pokeršnik.

ACH Volley je prišel še do 12. pokalne zvezdice.
ACH Volley je prišel še do 12. pokalne zvezdice. FOTO: Damjan Žibert

Mnogo lažje je ACH prišel do tretjega niza. Hitro si je priigral prednost, ki jo je le večal. Štajerci so sicer vmes prišli na tri točke zaostanka, toda ko je bilo najbolj potrebno je Ljubljančane rešil Jure Okroglič. Z njegovim asom so povedli z 18:13, Maribor je postal nervozen, vrstil napake, do konca pa ni imel več možnosti, čeprav je ubranil dve zaključni žogi.

V četrtem nizu pa se je dalo hitro videti, da jim počasi zmanjkuje moči in volje. ACH jim ni več dopustil prave igre, po novem asu Okrogliča 10:4 in zaradi stanja na igrišču dvoma o zmagovalcu ni bilo več.

"Če Mariborčanom dovoliš, da se razigrajo, so zelo neugodni. Prav to se nam je zgodilo v uvodnem nizu, dovolj sta jim bile dve, tri žoge, da so se razigrali, potem pa jih je bilo težko zaustaviti. Morda smo šli v tekmo malenkost premalo zbrani, toda ko smo vzeli stvari v svoje roke, smo dokazali, kdo je gospodar slovenske moške odbojke. Umirili smo se, nato pa je rezultat prišel sam od sebe, če bomo tako nadaljevali, nas bo doma težko zaustaviti. Naša prednost je, da imamo širok spekter igralcev," je bil zadovoljen bloker ACH Volleyja Matic Videčnik

Izid finala: 

ACH Volley - Merkur Maribor 3:1 (-22, 22, 17, 14)

SORODNI ČLANKI

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.