Odbojka

Čebulj (p)o menjavi na selektorskem stolčku: Gledati moramo naprej. Samo naprej

Ljubljana, 09. 08. 2022 18.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Marko Juvan, Matic Flajšman, STA
Komentarji
2

Gheorghe Gianni Cretu se predstavi. Novi selektor slovenske odbojkarske reprezentance se je prvič družil s slovensko sedmo silo in opravil tudi že trening s svojimi novimi varovanci. "Nazadnje sem iz Stožic odšel z zmagovalci, zdaj se želim tja vrniti po zmago," sporoča novopečeni prvi trener slovenskih odbojkarjev.

Več videovsebin
  • Gheorghe Gianni Cretu odvodil prvi trening z novimi varovanci
    00:12
    Gheorghe Gianni Cretu odvodil prvi trening z novimi varovanci
  • Iz 24UR: Gledati moramo naprej
    02:03
    Iz 24UR: Gledati moramo naprej
  • Pogovor z Dejanom Vinčićem
    02:58
    Pogovor z Dejanom Vinčićem
  • Pogovor s Klemnom Čebuljem
    01:48
    Pogovor s Klemnom Čebuljem
Gheorghe Gianni Cretu
Gheorghe Gianni Cretu FOTO: Damjan Žibert

54-letni Romun Gheorghe Cretu, ki je v letošnji sezoni s poljskim prvoligašem Zaksa Kedzierzyn-Kozle osvojil evropsko ligo prvakov, ob tem pa tudi obe največji poljski lovoriki, v državnem prvenstvu in pokalu, bo na prihajajočem svetovnem prvenstvu, ki bo v Sloveniji in na Poljskem potekalo od 26. avgusta do 11. septembra, vodil naše odbojkarje. Izkušeni Romun ima za sabo dolgo trenersko zgodovino, ki se je začela leta 1997, ko je imel vlogo trenerja in igralca pri avstrijskem Sokolu z Dunaja. Igralsko kariero je na poklicni ravni sklenil leta 2000 po petnajstih sezonah. Naslove je osvajal že kot igralec tako v domovini kot v Avstriji. Tam je prvič postal državni prvak tudi kot trener z dunajsko zasedbo hotVolleys. V zadnjih dvanajstih letih je bil trener številnih poljskih klubov, deloval je tudi v Rusiji, kjer je treniral Kuzbass iz Kemerovega in Belgorod. Vmes je bil dejaven še v Katarju (2013, 2014).

V reprezentančni odbojki je sedel na klopi Estonije (2014–2019) in Romunije v letih 2007 in 2008. Dvakrat je bil v Estoniji izbran tudi za trenerja leta, potem ko je osvojil evropsko ligo v letih 2016 in 2018. Zdaj bo vodil Slovenijo, ki jo čez slabe tri tedne čaka domače svetovno prvenstvo. Na njem bo nastopila drugič, potem ko je bila pred štirimi leti v Italiji na koncu dvanajsta. V skupinskem delu tokratnega SP se bodo varovanci novega selektorja pomerili s Kamerunom (26. 8.), Francijo (28.) in Nemčijo (30.).

Lebedew je že preteklost, sedanjost in prihodnost pa Cretu

Slovenska odbojkarska reprezentanca se od danes na domače svetovno prvenstvo, ki bo do polfinala potekalo v ljubljanskih Stožicah, pripravlja pod vodstvom novega selektorja. Potem ko je v ponedeljek Avstralca Marka Lebedewa zamenjal Romun Gheorghe Cretu, se je v Črnučah ta predstavil športni javnosti in pohvalil svoje varovance. Prve besede, ki jih je z novimi varovanci izmenjal, so mu dale občutek, da si vsi želijo zmagovati, je izpostavil v druženju s predstavniki sedme sile. V strokovnem štabu, ki ostaja nespremenjen, imajo ob tem tudi več načrtov za prihodnje obdobje in samo SP, ki se bo začelo 26. avgusta. Slovenija ima po njegovem mnenju dovolj orožij, da igro obrne v več različnih smeri. Romun, ki je letos poljsko Zaksa Kedzierzyn-Kozle osvojil dvojno domačo krono in v Stožicah tudi evropsko ligo prvakov, je nič kaj skromno izrazil željo po naslovu svetovnega prvaka. "Vsako tekmovanje začneš z določenimi sanjami. Vsi v tej dvorani sanjajo o tistem največjem. To je motivacija, ki se na začetku morda zdi čudna, a moraš ves čas verjeti. Tudi sam sem verjel, da lahko s Sakso pridem do konca v vseh tekmovanjih. To nam je tudi uspelo," je poudaril 54-letnik na čelu slovenske izbrane vrste.

Igralci vedo, kaj lahko pričakujejo od njegovega načina dela, sam pa si od njih želi predvsem predanosti in reševanja izzivov na poti do uresničitve ciljev. "Vse ekipe delajo na tem, da zmanjšajo število napak. Kot sem že prej dejal, moramo biti ob ključnih točkah zbrani in igrati v točno določenem trenutku ter ne podarjati točk nasprotnikom. Kot so lahko vsi skozi sezono videli, smo pri Saksi igrali dokaj 'umazano' igro, kar pomeni, da tekmeci niso dobili nikakršnih daril. Na tem moramo delati in uporabiti moč devetmetrske linije. Vsi namreč vedo, kako dobro Slovenci servirajo. Seveda moramo prikazati tudi kakšno novost, ki pa vam je zdaj še ne bom izdal," je bil malce skrivnosten Cretu. Kar se tiče reprezentančne odbojke, je doslej vodil Romunijo v letih 2007 in 2008, ter nato šest let tudi odbojkarje Estonije (2014 - 2019). Slovenski izziv je doslej največji v njegovi reprezentančni karieri. "Razlika je velika, saj sem šel v Romunijo v letih, ko je bilo treba privabiti igralce v reprezentanco, saj zanjo nihče ni želel igrati. V Estoniji sem vzel mlade fante in jim v šestih letih dal priložnost, da se izkažejo na večjem odru. Zdaj imam le nekaj malega časa, da se pripravimo na SP, zaradi česar je posel povsem drugačen. Drugačna je tudi ekipa, saj imamo 'top' zvezdnike, ki so igrali v številnih velikih ligah in vedo, kako se stvarem streže," je prepričan novi selektor.

Alen Pajenk in Klemen Čebulj
Alen Pajenk in Klemen Čebulj FOTO: Damjan Žibert

Kako je sploh prišlo do stika s Slovensko odbojkarsko zvezo? "Vse je potekalo zelo hitro, tudi moja odločitev je bila takojšnja, brez ovinkarjenja smo se pogovorili. Točno vem, kaj pričakujejo od mene tukaj in kakšno reprezentanco bom vodil. Nisem potreboval veliko časa, da pristanem na ta izziv. Najbolj pomembno je, da smo osredotočeni na svetovno prvenstvo in na te dni, da fante ustrezno pripravimo na domače tekmovanje. Kar se bo zgodilo po prvenstvu, je zapisano v zvezdah. Sem človek, ki ima noge trdno na tleh," je dodal. "V prvi vrsti prinašam predanost odbojki, čustva, ljubezen do te igre. To je pogoj, da lahko trenerji to energijo, ki jo izžarevamo, prenesemo na skupino igralcev, štab in ostale tako na kot zunaj igrišča. Pomembne so tudi malenkosti. Sem človek, ki je pozoren na vse detajle. Znan sem, da dajem prednost majhnim stvarem, ki lahko privedejo do nečesa velikega," se je še nekoliko opisal. Slovenske odbojkarje dobro pozna, saj se je z njimi srečeval predvsem na Poljskem, sicer pa ima za vsakega igralca dovolj podatkov, ki jih potrebuje za pripravo ekipe, je še prepričan.

Tako kot igralci že nestrpno čaka na začetek svetovnega prvenstva, ki se bo v Ljubljani s prvo tekmo Slovenije proti Kamerunu začelo 26. avgusta. Do takrat pa bo skušal dvigniti raven slovenske igre, ki je v letošnji ligi narodov zaostala za ciljem uvrstitve na zaključni turnir.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kaveljc
10. 08. 2022 09.07
+0
Tako menjavanje trenerja tik pred prvenstvom ne bo prineslo nič dobrega. Pri rokometu so zamenjali Vujoviča, pa je potem šlo samo navzdol.
ReAnDa
09. 08. 2022 20.43
-3
Sprejemalci, prečekirajte si očesno dioptrijo, da ne bo spet toplo - hladno na sprejemu.