Odbojka

Slovenke evropsko prvenstvo zaključile na sedmem mestu

Podgorica, 09. 10. 2020 12.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca do 17 let je na evropskem prvenstvu v Črni Gori osvojila končno 7. mesto. Naše odbojkarice so bile na zadnji tekmi s 3:1 še enkrat uspešnejše od Slovaške. Slovenkam ni uspelo realizirati cilja, da bi se uvrstile na prihodnje svetovno prvenstvo. Želje je odnesel poraz proti Romunkami.

Slovenske odbojkarice so se s Slovaško na tem prvenstvu pomerile še drugič in tudi tokrat nekoliko bolje začele srečanje, saj je moral slovaški strateg Marek Malicky pri zaostanku z 1:4 poseči po prvem odmoru. Njegove varovanke so se vrnile v igro in ujele priključek na 6:7, a naša dekleta so bila v nadaljevanju bolj prepričljiva. Uspešno sta ob mreži igrali predvsem Naja Šalamun in Neja Čižman, ki je prispevala še as za 18:12, točko za 21:16 je dosegla Taja Gradišnik Klanjšček z varanjem. Varovanke Sama Miklavca so hitro prišle do prve zaključne žoge pri 24:17 in jo z blokom Žane Godec in Ise Ramić tudi izkoristile. Ramićeva, ki je v zaključku uvodnega niza na korektorskem mestu zamenjala Gradišnik Klanjščkovo, je v igri ostala tudi v drugem nizu, sicer pa je slovenska klop vztrajala z začetno postavo. Set so predvsem na račun dobrih začetnih udarcev bolje začele Slovakinje in Miklavca pri 1:4 prisilile v odmor, a se razmerje moči tudi po njem ni spremenilo (3:7). Po varanju slovenske podajalke Žane Ivane Halužan Sagadin in dveh napakah tekmic se je naša vrsta približala in po bloku Ramićeve izenačila na 8:8. Šalamunova je prinesla prvo vodstvo Slovenije v tem nizu, Čižmanova in Lebanova pa sta našo vrsto popeljali do reziltata 13:10 in prekinitve na zahtevo slovaške klopi. Na začetni udarec Ramićeve sta Lebanova in Godčeva s protinapadoma poskrbeli za vodstvo s 17:12. Slednje je zadostovalo za mirno nadaljevanje, naša dekleta so še naprej igrala v visokem ritmu in se zasluženo veselila zmage s 25:19.

V tretjem nizu so slovenske odbojkarice, kot piše na uradni spletni strani OZS, zopet zelo dobro začele in si hitro priigrale lepo prednost, tako da je slovaška klop morala zahtevati odmor pri 3:7. Alexandra Fricova je prekinila nalet naše vrste, nato pa je Boledovicova dodala še as, a je z enako mero vrnila Lebanova. Ratka Haskova je bila zaslužna, da je bil izid na 9. točki izenačen, Miklavc je svoje varovanke poklical na klop. Sledil je padec zbranosti v naši reprezentanci, Slovakinjam je prvič na tekmi uspel niz petih zaporednih točk, razlika je narasla na 16:11. V igro je v naši vrsti prišla Tia Koren, a so bile tekmice še naprej razigrane, dosegale so točke z napadi, si točko za 23:16 zagotovile z novim asom Fricove. Pri vodstvu s 24:16 so Slovenke še dosegle tri zaporedne točke, nato pa so nasprotnice prišle do zmage s 25:19.

Samo Miklavc
Samo Miklavc FOTO: CEV

Po porazu so se naše odbojkarice hitro zbrale in na začetni udarec Čižmanove prišle do vodstva s 4:0, točko za 5:1 je prispevala Lebanova, naša dekleta so pobegnila že na 8:2. A zopet se Slovakinje niso predale, dvignile so raven igre na sprejemu in bile uspešne v napadih, Miklavc se je odločil za odmor pri 8:5. Šalamunova je poskrbela za pomembno 10. točko naše ekipe, blok Čižmanove pa je prinesel mirnejše nadaljevanje (11:6). Točki Ramićeve sta še povečali naskok Slovenije, pri 8:15 je Malicky poizkusil s še enim odmorom, Miklavc je priložnost ponudil Juliji Grubišič Čabo. Cikačeva je z obrambo priborila protinapad za 17:10. Ko je že vse kazalo na prepričljivo zmago Slovenije, so si naše igralke dovolile nov padec v igri (18:16), pomemben blok Korenove za 19:16 in napad Šalamunove in as Halužan Sagadinove za 21:17 pa so dokončno dotolkli tekmice, ki so z dvema napakama omogočile vodstvo naših s 23:17. Ramićeva je nato poskrbela za zaključno žogo in jo z napadom za zmago s 25:18 tudi sama izkoristila.

Slovenske odbojkarice so prvenstvo, kot piše na uradni spletni strani OZS, zaključile s štirimi zmagami in tremi porazi in osvojile končno 7. mesto. Žal se naši izbrani vrsti ni uspelo uvrstiti na svetovno prvenstvo do 18 let prihodnje leto, si je pa naša reprezentanca najverjetneje zagotovila nastop na igrah EYOF, na evropskem olimpijskem festivalu mladih.

Izid:
Slovenija - Slovaška 3:1 (25:18, 25:19, 19:25, 25:18)

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.