Odbojka

Odbojkarice v Zlati evropski ligi

Ljubljana, 13. 12. 2023 13.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenska ženska odbojkarska izbrana vrsta bo v letu 2024 nastopila v Zlati evropski ligi. Naša dekleta so si preboj v elitno evropsko reprezentančno tekmovanje priborila z dobrimi nastopi v letošnji sezoni in posledično visokim 13. mestom na evropski lestvici.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Slovenske odbojkarice v evropski ligi v tej sezoni niso nastopale, spremljali smo jih namreč na evropskem prvenstvu v Belgiji in v kvalifikacijah za olimpijske igre, ki jih je gostila Poljska. Leto pred tem so naša dekleta igrala v Srebrni evropski ligi in osvojila tretje mesto. Po koncu te reprezentančne sezone se je Evropska odbojkarska zveza odločila za spremembe in določila, da bodo reprezentance v zlato in srebrno ligo razvrščene glede na evropsko jakostno lestvico.

Na njej Slovenke, ki jim je v letu 2023 uspel velik skok v razvrstitvi navzgor, zasedajo 13. mesto in se bodo že v novi reprezentančni sezoni dokazovale v elitni Zlati evropski ligi. Slednjo bodo kot prve nosilke začele Ukrajinke, na lestvici jim sledijo Belgijke, Čehinje in Slovakinje, Slovenke pa bodo v ligi nastopale kot pete nosilke. Ob že naštetih reprezentancah bomo v boju za najvišja mesta spremljali še Švedsko, Španijo, Romunijo, Hrvaško, Azerbajdžan, Avstrijo in Estonijo.

Marco Bonitta
Marco Bonitta FOTO: Luka Kotnik

Slovenke v okviru Zlate evropske lige 2024 čakajo nastopi na treh turnirjih. Prvega bodo igrale od 17. do 19. maja v Estoniji in se tam merile z Estonkami in Ukrajinkami. Drugi turnir, ki bo od 24. do 26. maja, bomo spremljali v Sloveniji, naša dekleta pa bodo na domačih tleh gostila Čehinje in Španke. Tretji turnir se bo odvijal med 31. majem in 2. junijem, Slovenke pa se bodo na Slovaškem srečale z gostiteljicami in Švedinjami.

Tri najuspešnejše ekipe se bodo uvrstile na zaključni turnir najboljše četverice, ki ga bo organizirala Češka. Zmagovalke Zlate evropske lige in druge finalistke tekmovanja se bodo uvrstile na FIVB Challenger Cup, preko katerega si reprezentance lahko zagotovijo nastop v elitni Ligi narodov.

Z nastopi v Zlati evropski ligi pa sezona za slovenske odbojkarice še ne bo zaključena, v letu 2024 bodo namreč odigrale tudi prve tri kroge kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2026.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slovenka62
13. 12. 2023 13.52
+1
Super.👍👍