Odbojka

Odbojkarska šok terapija, ki odmeva v svetu

Ljubljana, 08. 08. 2022 19.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Matic Flajšman
Komentarji
19

Gheorghe Gianni Cretu. Novi selektor slovenske odbojkarske reprezentance. Evropskih podprvakov, vsega 18 dni pred uvodno tekmo domačega svetovnega prvenstva. Strokovnjak, ki ve, kaj počne, a pred njim je izziv, kakršnega ne pomni.

 

Spremembe v vrhunskem športu so stalnica. Tiste na vodilnih položajih v reprezentanci malo redkejše. Sploh, ko je do vrhunca tekmovalnega poletja, svetovnega prvenstva vsega, 18 dni. A pri Odbojkarski zvezi Slovenije so odločeni, da s šok terapijo, prihodom strokovnjaka, kot so ga našli, ne morejo poslabšati trenutne situacije. Če je sploh bila slaba. A izrazi na obrazih igralcev so bili iz medijskega termina v medijski termin bolj zaskrbljujoči. Igralci so pred kamerami in diktafoni skušali prepričevati, da vendarle ni tako slabo, kot je videti. Bilo pa je še veliko slabše. 

Neuvrstitev na zaključni turnir osmerice najboljših v Ligi narodov je zadosten alarm, da bi bilo treba ukrepati. A so pri krovni organizaciji še vendarle malce počakali. Ko so dobili ustrezne signale, da tako ne gre več naprej, so Avstralcu Marku Lebedewu po sestanku s strokovnim svetom segli v roko in se zahvalili za vse, kar je v 172 dneh od sklenitve pogodbe naredil za evropske podprvake. Predsednik Metod Ropret, kolikor smo ga uspeli spoznati od prihoda Andree Gianija na slovensko klop, ni mirno spal. Ali pa vsaj ni mogel mirno spati. Ko je na poroki Jana Kozamernika znova videl fante na kupu, mu ni bilo enostavno. A po pogovorih z nosilci igre je verjetno tudi njemu postalo jasno – menjava je nujna. Prišel je ugledni strokovnjak, Romun Georghe Cretu, s poljsko ZAKSO zmagovalec Lige prvakov.

Človek, ki je pred kratkim v Stožicah doživel enega najlepših trenutkov na trenerski poti. Začutil, kako je v največji slovenski dvorani, ko je na sporedu odbojkarski spektakel. Jasno je, med svetovnim prvenstvom bo še bolj vroče, če mu uspe dvigniti raven slovenske igre na prepoznavno raven, ko padajo pred Tinetom Urnautom in druščino reprezentance, ki jih slovenska zasedba ni še nikoli premagala. Hitro lahko postane ljubljenec odbojkarskih navdušencev, še posebej, če se bo Slovenija uvrstila na olimpijske igre, kaj šele, če bi medaljam z evropskih prvenstev dodala še tisto s svetovnega prvenstva. 

A sanjati medaljo je v tem trenutku prepovedano. Cilj mora biti igrati domiselno, navdušujoče, neugodno za tekmeca. Kot je to pod Cretujem uspevalo zasedbi ZAKSE. "Na treningih deluje zelo resno. Trdo se dela in veliko. A ko je z igralci daleč stran od igrišča, je kot njihov drugi oče. Zelo pozoren. Že ko kdo od igralcev objavi kakšno fotografijo na socialnih omrežjih, bo sledil njegov komentar ali pa všeček. Ko imajo igralci težave, jim pristopi, skuša pomagati," je za 24ur.com povedala Edyta Kowalczyk, poljska odbojkarska poznavalka spletnega portala Przeglad Sportowy Onet.

Georghe Cretu
Georghe Cretu FOTO: CEV

Čeprav je bila tudi sama presenečena, kot večina odbojkarske Evrope in sveta, da se je v Sloveniji vsega 18 dni pred uvodno tekmo svetovnega prvenstva zgodila tako velika sprememba. Pozna Lebedewa, saj je deloval na Poljskem, temeljito je spremljala delo Cretuja. "Resnično ima na voljo zelo malo časa za spremembe, tako da menim, da po njih ne bo posegal. Zakaj bi? To bi bilo pretirano tvegano. A skozi njegovo delo sem se uspela prepričati, da se dobro zaveda izziva, ki ga čaka. Po drugi strani pa je treba vedeti, da je klub ena zgodba, reprezentanca nekaj povsem drugega," dodaja naša sogovornica.

Iz Kaczmareka naredil izjemnega korektorja
Poljaki ne bodo nikoli pozabili, kako je Cretu pred šestimi leti preobrazil sprejemalca Lukasza Kaczmareka v izjemnega korektorja. Takšnih čudežev zdaj ne gre pričakovati, čeprav Slovenija potrebuje nekoga, ki bo ustrezno razbremenil Tončka Šterna. "Brez dvoma bo v Sloveniji naredil vse, kar je v njegovi moči, da reprezentanci da tisto, kar v tem trenutku najbolj potrebuje," je še dodala novinarka, ki priznava, da je v najmogočnejšem poljskem klubu stopil v velike čevlje Nikole Grbića in nalogo oddelal praktično brezhibno. 

Vse tisto, kar od njega pričakujejo tudi pri Odbojkarski zvezi Slovenije, kjer so prepričani, da imajo eno najboljših reprezentanc na stari celini, da so z italijansko stroko v preteklosti zadeli v polno. In če je Cretu – v odbojkarskih krogih ga ne kličejo Georghe, ampak Gianni – vsaj delček Andree Gianija, potem bi bili lahko v prihodnjih tednih priča novi slovenski športni zgodbi o uspehu.

Slovenski odbojkarji bodo delovali z novim trenerjem.
Slovenski odbojkarji bodo delovali z novim trenerjem. FOTO: VNL

Ropret zadovoljen z rešitvijo
Mark Lebedew je bil prvi izbor, na eni strani strokovnega sveta, na drugi velika želja igralcev. Želji je vodstvo krovne organizacije ustreglo. A ko so šle stvari v napačno stran, so skupaj reagirali. Rešitev, v trenutku, ko je uglednega strokovnjaka zelo težko najti, se zdi komaj verjetna, saj takšni strokovnjaki niso prosti. V najboljših klubih ta hip že prelivajo znoj, redki so brez kluba, a Cretu je prost. No, je bil. 

"Veseli smo, da smo našli takšno rešitev. Že to, da je bil pripravljen takoj priti, nam vliva upanje. Igralci so pozitivno sprejeli njegov prihod," je novico o prihodu novega selektorja komentiral predsednik Odbojkarske zveze Slovenije, ki se bo zdaj z najtesnejšimi sodelavci lotil zadnjih podrobnosti, potrebnih za brezhibno izvedbo svetovnega prvenstva. Brez dvoma pa bo pomirjen, ko se vse skupaj začne, ko bodo reprezentanti znova pustili srce na igrišču. Saj je to ob nabito polnih Stožicah edina garancija za izpolnitev zastavljenih ciljev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Septična jama vseh jam
09. 08. 2022 08.47
+4
še večina evforij doslej se je končala z dolgimi nosovi... razen izjem... tako da..., z občutkom, prosim...
Joža_Gulikoža
09. 08. 2022 08.19
+4
To bo pester konec poletja, košarka, odbojka, vuelta,...
Joža_Gulikoža
09. 08. 2022 08.19
+1
In kaj odmeva
WedontneedmoneyWeneedTIME
09. 08. 2022 08.09
-4
Se naprej bodo kisli obrazi…
neverminder
08. 08. 2022 21.34
+4
Kruha in iger za kavčarje, medtem se krade na polno pri jaslih.
jouža
08. 08. 2022 21.27
+3
Menjava trenerja, ki odmeva samo v slovenskem rumenem tisku. Predsednik si je zaželel menjave, ker je bil Cretu slučajno na voljo, ostali so itak morali kimat in to je to. Ni potrebe po opravičevanju čez pol portala.... Sicer pa v kontekstu opravičevanja ni potrebno poudarjati, da je Cretu osvojil ligo prvakov, ker jo ni - osvojili so jo igralci, ki bi jo prav tako osvojili, če bi Cretu spal doma. Če so igralci kvaliteta, lahko z njimi na klopi sedi vsak. Če pa je tako kot v našem nogometu, kjer igralci ne obvladajo osnov, ki se jih učijo in obvladajo kategorije mlajših dečkov, jim niti Guardiola, Ancelotti in Klopp skupaj ne pomagajo. Res pa, da v našem nogometu več kot igra pomeni kdo si oz. kdo je tvoj ata in kdo "donira", da igraš. Večji talenti od tistih, ki igrajo za reprezentanco ali v 1. SNL, zaključijo kariero na lokalnem nivoju samo zato, ker igrajo pošteno igro in nimajo v nogometu vplivnega ata.
borjac
08. 08. 2022 21.33
+2
Hej, jouža trenerja so zamenjali v Odbojkarski reprezentanci in ne v Nogometni , ali razumeš jouža?? odbojka -nogomet, igra z rokami je odbojka, igra z nogami je nogomet.
SOKI
09. 08. 2022 08.52
-1
Iqos
09. 08. 2022 10.08
Borjac ti ne razumeš, ker ne veš ozadja.
Janez Novak 13
08. 08. 2022 21.26
+1
Verjetno se nekdo boji, da bo nekdo kaj našel.
ReAnDa
08. 08. 2022 20.35
-1
Sprejemalci bi si morali dati pregledati dioptrijo na vsake 3 mesece. Že sprememba za 0,25 vpliva na slabši sprejem.
Styria
08. 08. 2022 20.30
-1
laufar1988
08. 08. 2022 20.22
+6
Slabse ne more biti, torej je lahko samo bolje…👍
DediDPitbul
08. 08. 2022 20.17
+1
edino prav, igralci so ze dokazano dobri, z njimi ni kaj narobe... rezultata ni, bejz.
marveb
08. 08. 2022 20.13
+5
Kolikor je meni znano, lebedew ni bil zelja igralcev..
Naj bi
08. 08. 2022 20.07
-6
Mislim, da igralci znajo igrat tudi brez trenerja. Kapetan je že dovolj, ki ima izkušnje, ne pa nekdo x.
Antoniozmaj
08. 08. 2022 20.54
+7