Odbojka

Odbojkarje bo vodil Giuliani: 'Fantje so sposobni vrhunskih uspehov'

Ljubljana, 24. 02. 2019 12.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Matic Flajšman
Komentarji
4

Pri Odbojkarski zvezi Slovenije so si oddahnili. 200 dni pred začetkom domačega evropskega prvenstva so končno imenovali novega selektorja. To je postal trener najboljšega turškega kluba Halkbank iz Ankare, Italijan Alberto Giuliani. "Vem, da lahko dosežemo veliko," je med javljanjem iz Ankare zbranim medijem povedal Giuliani.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Odbojka v Stožicah
    01:38
    Iz 24UR: Odbojka v Stožicah
  • Iz 24UR: Znan je novi selektor slovenske odbojkarske reprezentance
    01:47
    Iz 24UR: Znan je novi selektor slovenske odbojkarske reprezentance
  • Predsednik Odbojkarske zveze Slovenije Metod Ropret potrdil izbiro novega selektorja
    02:31
    Predsednik Odbojkarske zveze Slovenije Metod Ropret potrdil izbiro novega selektorja
  • Predsednik OZS Metod Ropret, predsednik MOL Zoran Janković in direktor Petrola Robert Bizjak na novinarski konferenci v Ljubljani
    17:35
    Predsednik OZS Metod Ropret, predsednik MOL Zoran Janković in direktor Petrola Robert Bizjak na novinarski konferenci v Ljubljani
Vstopnice za tekme skupinskega dela evropskega prvenstva, ki ga bo v Sloveniji gostila dvorana Stožice, so že na voljo na vseh Petrolovih bencinskih servisih in trgovinah HopIN. Cene po sektorjih znašajo 20, 15 in 10 evrov. Prenose tekem boste lahko od 12. do 29. septembra spremljali na Kanalu A in VOYO.

Ne Andrea Gardini, kot je dolgo kazalo. Novi selektor slovenske moške odbojkarske reprezentance je njegov rojak Alberto Giuliani. Zagovornik tipične italijanske odbojkarske filozofije, ki temelji na kakovostnem začetnem udarcu in dobri blok obrambi, je sposoben osvajati lovorike. To je v preteklosti dokazal s Cuneom, osvojil italijansko prvenstvo in pokal CEV, uspešen pa je bil tudi z Macerato, danes zasedbo imenovano Lube Civitanova.

"Najprej bi se rad zahvalil odbojkarski zvezi za zaupanje. Tudi predsednik mojega kluba je vesel, da se bom podal na to novo avanturo. Poznam te fante in vem, da lahko dosežemo veliko. To so dobri fantje in kot trenerja me veseli, da jih bom še bolje spoznal," se je zbranim prek videokonference javil Giuliani, ki je podpisal dveletno pogodbo z Odbojkarsko zvezo Slovenije (OZS).

Novinec na slovenski klopi: Alberto Giuliani se je zbranim v Ljubljani javil iz Ankare.
Novinec na slovenski klopi: Alberto Giuliani se je zbranim v Ljubljani javil iz Ankare. FOTO: OZS

'Sam je želel klavzulo za osvojitev EP'
"Slovenija je majhna država, ki pa ima veliko odbojkarskega talenta. Veliko fantov v reprezentanci že poznam in vem, da so sposobni vrhunskih mednarodnih uspehov," je Giulianija še citiral STA.

"Morda najbolj zgovorno o visokih ciljih novega selektorja govori to, da je sam želel v pogodbo vnesti klavzulo, vezano na osvojitev evropskega prvenstva," pa je na predstavitveni novinarski konferenci dodal predsednik OZS Metod Ropret.

Šket: Iz nas bo znal izvleči maksimum
Dvakrat se je z eno najmočnejših zasedb v Evropi, Civitanovo, veselil zmage v italijanskem državnem prvenstvu. Giuliani je v preteklosti že sodeloval s slovenskimi reprezentanti; pred leti z Alenom Pajenkom ravno pri Macerati (danes Pajenk igra za poljski Cerrad Czarni Radom), zdaj pa je trener Alena Šketa pri turškem klubu Halkbank. 

"Verjamem, da je Alberto prava izbira za nas, saj ima podoben sistem kot večina italijanskih trenerjev. Ravno zaradi tega menim, da si je zveza želela italijanskega trenerja. Zagotovo bo znal iz nas izvleči maksimum, da bomo z njim dosegli vse zastavljene cilje letošnjega poletja," je za 24ur.com povedal reprezentant iz Slovenske Bistrice.

Predsednik OZS Metod Ropret (na fotografiji) je pri ljubljanski Hiši športa sodeloval pri odkritju odštevalnika.
Predsednik OZS Metod Ropret (na fotografiji) je pri ljubljanski Hiši športa sodeloval pri odkritju odštevalnika. FOTO: Miro Majcen

Deveti selektor od osamosvojitve
OZS je v nedeljo obeležila 200 dni do septembrskega evropskega prvenstva, ki bo v štirih državah, med drugimi tudi v Sloveniji. Ob tem je tudi sporočila ime novega selektorja, naslednika Slobodana Kovača, ki bo Slovenijo vodil v najbrž najpomembnejši sezoni v njeni zgodovini, poroča STA.

Poleg domačega evropskega prvenstva se bodo Tine Urnaut in njegovi kolegi letos potegovali za nastop na olimpijskih igrah, kvalifikacijski turnir bodo igrali na Poljskem, v skupini pa sta poleg domačinov še Francija in Tunizija, čaka pa jih tudi domači kvalifikacijski turnir za vstop v svetovno ligo. OZS, ki je štiri mesece po svetovnem prvenstvu prekinila sodelovanje s Kovačem, imena novega selektorja pred nedeljo še ni hotela izdati, že pred časom je izrazila željo, da bi bil to italijanski strokovnjak, ki bi šel po poti rojaka Andree Gianija, najuspešnejšega selektorja v zgodovini slovenske reprezentance.

Urnaut: Mislim, da je izbira zelo dobra
Pred časom se je načelno že dogovorila z nekdanjim italijanskim reprezentantom Andreo Gardinijem, a se je ta v zadnjem trenutku zaradi osebnih razlogov premislil. Novi selektor Giuliani je deveti v zgodovini reprezentance, ki jo je po osamosvojitvi do leta 1996 vodil legendarni Viktor Krevsl, nato pa še Hrvat Vladimir Janković (1996-1997), Gregor Hribar, ki je bil edini izbran dvakrat (1997-2005, 2008-10), Iztok Kšela (2005-2008), Veselin Vuković (2010-2012), Luka Slabe (2013-2015), Giani (2015-2017) in Kovač (2017-2019).

"Sigurno že vsi nestrpno pričakujemo (prvenstvo, op. a.), vse od žreba smo vsi reprezentanti zelo navdušeni in komaj čakamo, da se predstavimo pred domačimi gledalci," se je v Ljubljano prek videopovezave javil kapetan Urnaut. "Bil sem v kontaktu s predsednikom odbojkarske zveze Metodom Ropretom in poročal mi je o situaciji. Mislim, da je izbira zelo dobra, Giuliani je kakovosten selektor in kakovosten trener, osvojil je tako prvenstvo kot italijanski pokal," je dodal.

"Siguren sem, da nam bo lahko pomagal pri tem, da pokažemo naše najboljše igre. Dokler nismo najboljši, lahko vedno naredimo korak naprej. Za to bomo delali celotno poletje. Tu mislim na celotno delovanje naše igre, želimo si več konstantnosti in igranja na visokem nivoju. To bo sigurno eden glavnih ciljev, potrebno je čim bolje dvigovati formo za to prvenstvo in tekom priprav odpravljati malenkosti, da bo naša igra čimbolj efektivna."

Blizu slovenski klopi že leta 2013
Letos bosta poleg vrhunca sezone potekala še dva pomembna reprezentančna turnirja, vključno s pokalom Challenge, ki bo služil kot kvalifikacijski turnir za elitno Ligo narodov. Giuliani meni, da ima Slovenija dobre možnost ta turnir zaključiti na prvem mestu izmed šestih reprezentanc, ki bodo na njem nastopile. Poleti bodo potekale tudi kvalifikacije za olimpijske igre, septembra pa bo sledil reprezentančni vrhunec sezone in največji letošnji športni dogodek pri nas. Slovence v prvem delu EP čakajo obračuni z Rusi, Finci, Turki, Makedonci in Belorusi.

Giuliani, nekdanji trener italijanskih klubov Cuneo, Macerata in Piacenza in tudi selektor slovaške reprezentance med leti 2015 in 2016, sicer ni bil prvi izbor OZS. Ropret je potrdil, da je bilo vse dogovorjeno z Gardinijem, ki pa se je tik pred zdajci, bojda iz osebnih razlogov, premislil. Ropret je med iskanjem novega selektorja vseskozi poudarjal, da se po pozitivni izkušnji z Gianijem nagiba k italijanskemu strokovnjaku. Giuliani pa je bil med kandidati za slovenskega selektorja tudi v začetku leta 2013, ko je nato na vroči stolček sedel Luka Slabe.

Janković napovedal medaljo
Ob predstavitvi selektorja je potekalo tudi odkritje odštevalne ure pred EP. To so na ljubljanskem Bregu v nedeljo slavnostno odkrili Ropret, ljubljanski župan Zoran Janković in ambasador prvenstva Tomislav Šmuc. Z nedeljo se je začela tudi prodaja vstopnic za skupinski del prvenstva. Prve je tako simbolično kupil prav Janković, ki je na dogodku reprezentanci zaželel veliko uspehov.

"Želim si, da bi vsi navijači skupaj odpotovali iz Ljubljane v Pariz na finalne boje, da bi tam pokazali duh Ljubljane in Slovenije ter pomagali domov pripeljati medaljo," je župana Ljubljane citiral STA.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
25. 02. 2019 09.18
+0
Važno da se bodo stožice polnile,drugo ni važno
RUBEŽ
25. 02. 2019 08.03
+2
Mislim da prava izbira. Sedaj mora OZS še zagotoviti vse potrebno da se opravijo kvalitetne priprave in seveda da se zbora udeležijo vsi najboljši odbojkarji BREZ IZJEME.