Odbojka

Oostende uvodoma prepričljivo boljši od Novogoričank, slavje Calcita

Kamnik, Nova Gorica, 04. 12. 2019 20.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Odbojkarice GEN-I Volleyja so na prvi tekmi 1/16 finala pokala Cev v Novi Gorici izgubile proti belgijski ekipi Hermes Volley Oostende z 0:3 (-12, -18, -19). Odbojkarice Calcit Volleyja pa so na prvi tekmi 1/16 finala pokala challenge premagale praški Olymp s 3:1 (-18, 23, 28, 18).

Odbojkarice Gen-I Volleyja so morale priznati premoč belgijskim tekmicam.
Odbojkarice Gen-I Volleyja so morale priznati premoč belgijskim tekmicam. FOTO: Aljoša Kravanja

Evropski nastopi slovenskih podprvakinj za razliko od lanske sezone letos najbrž ne bodo trajali dolgo. Po videnem na prvi tekmi bo veliko presenečenje, če bodo izločile belgijsko ekipo Hermes Volley Oostende, ki je bila na prvi tekmi v Novi Gorici za razred boljša. Že sam podatek, da so igralke GEN-I Volleyja vodile le nekajkrat na tekmi, v uvodnih dveh nizih le z 1:0 v drugem, pove dosti o tem, kaj se je na igrišču dogajalo. Sprejem Novogoričank je bil preslab, da bi se lahko enakovredno kosale z izkušenejšimi Belgijkami, ki imajo v svoji vrsti reprezentančnega libera in še nekaj zdajšnjih reprezentančnih kandidatk ter nekdanjih reprezentantk. Gostiteljicam ni pomagala niti dobra igra korektorke Sare Kovac, kanadske reprezentantke, ki je bila s 16 točkami najučinkovitejša igralka tekme.

Novogoričanke so tekmo začele nervozno, v trenutku so zaostajale z 0:4. Za kratek čas so sicer vzpostavile ravnotežje, toda zaključek je bil slab, Belgijke so niz končale s sedmimi zaporednimi točkami. Gostiteljice so imele v prvem nizu le 21 odstoten sprejem, dobile so pet blokov, dale nobenega, tudi razmerje v asih je bilo v korist gostij (4:2), pri katerih sta se s servisi izkazali predvsem Nina Coolman in Jitse Verbinnen.

Podoben potek je imel tudi drugi niz. Domače so bile spet brez pravega sprejema, že na začetku so zaostale, nato pa tekmice niti enkrat nevarneje ogrozile. Je pa bil bolj izenačen tretji niz. Novogoričanke, ki so vendarle popravile sprejem, so bile dolgo časa povsem enakovredne, vodile so s 17:15, nato pa do konca osvojile le še dve točki. Povratna tekma bo čez 14 dni v Oostendeju.

Zmagovita kamniška ekipa.
Zmagovita kamniška ekipa. FOTO: Ervin Čurlič

Lepa zmaga Kamničank
V ponedeljek so Kamničanke v derbiju z Novo KBM Branikom po dobri igri v prvem nizu popustile in tako prvič v letošnji sezoni izgubile v domačem prvenstvu. Tekma je veljala tudi za srednjeevropsko ligo, kjer so na drugem mestu, prehitele so jih prav Mariborčanke. S porazom so domače prvenstvo končale tudi odbojkarice iz Prage, ki so doma izgubile proti vodilni ekipi češke lige, Brnu, praznih rok pa so ostale tudi v Kamniku, čeprav so prepričljivo dobile uvodni niz.

Pražanke so na začetku uvodnega niza na servis Lenke Ovečkove domačinkam pobegnile za šest točk (1:7) in šele po polminutnem odmoru so domače odbojkarice vzpostavile ravnotežje na igrišču. Vendar na manj kot tri točke zaostanke niso prišle, zato je pri izidu 8:14 Gregor Rozman vzel še svoj drugi polminutni odmor. Toda po dveh zaporednih točkah Ukrajinke Karine Denisove, je bilo že 17:9 za gostujočo ekipo, ki je brez težav dobila uvodni niz, v katerem so Kamničanke zatajile na sprejemu in v napadu, kjer sta bili učinkoviti le Oliver Brulec Kostić in Lucy Charuk.

V drugi niz so domače odbojkarice vstopile bolj zbrano na sprejemu, tudi servis je bil natančnejši, še vedno pa so imele težave z učinkovitostjo v napadu. To jim je sicer prineslo vodstvo s 7:5 in 10:8, a so jih gostje obakrat hitro ulovile. Toda po točki Brulec Kostićeve je prvič zadišalo po izenačenju v nizih, vendar so se po drugem polminutnem odmoru Čehinje vrnile v igro. Denisova jih je popeljala do vodstva z 21:20, vseeno pa so se na koncu veselile domače odbojkarice. Dva zaporedna napada ukrajinske sprejemalke sta namreč končala v avtu.

Čeprav so v tretjem nizu Kamničankam gostjam pobegnile za štiri točke (7:3), sta bili ekipi na sedmi že skupaj, s točko Denisove pa so bile Čehinje tiste, ki so prišle do vodstva (12:10), a je Brulec Kostićeva poskrbela za novo izenačenje (13:13). Na servis Katje Mihevc, ki je prispevala tudi asa, so pred vstopom v končnico domače odbojkarice prišle do vodstva 19:16, spet pa je bilo njihovo veselje kratkotrajno, kajti z delnim izidom 5:0 so Pražanke povedle z 21:19. V še eni napeti končnici so bile bolj zbrane domačinke, ki so preko Katje Mihalinec izkoristile štiri zaključne žoge. Dve so za vodstvo z 2:1 v nizih imele tudi Čehinje.

Na krilih zmage v tretjem nizu so domače odbojkarice začele četrtega in ob dobrem servisu povedle z 8:3. Vodile so tudi še z 11:6, s tremi zaporednimi točkami so se jim Čehinje približale na dve točki zaostanka (9:11), toda po polminutnem odmoru je bila odlična Brulec Kostićeva najbolj zaslužna za novo vodstvo Calcit Volleyja s petimi točkami prednosti (15:10). Z uspešnim blokom Mihalinčeve so Kamničanke gostjam pobegnile na 17:11, še korak bližje zmagi na prvi tekmi prvega kroga pokala Challenge pa so bile lanskoletne četrtfinalistke po točki Tine Kaker (20:13). Tekma se je končala z novima zaporednima napakama gostij.

Izid 1/16 finala pokala CEV, prva tekma:

GEN-I Volley ‒ Hermes Volley Oostende 0:3 (-12, -18, -19)
* Dvorana OŠ Milojke Štrukelj, gledalcev 250, sodnika: Genitrini (San Marino), Vasileiadis (Grčija).
* GEN-I Volley: Sillah, Ferlinc 6, Goršek 1, Velikonja Grbac 6, Spanou 6, Forštnarič, P. Blažič, Mikl, Kovac 16, Blažič, Leban 1, Jovanović 2, Žigon.
* Hermes Volley Oostende: Lafeber, Biebauw 3, De Winne, Coolman 15, Van Acker 4, Zakoscielna 13, Van der Voude, De Boeck, De Wulf, De Tant, Verbinnen 12, Bland 5.

Izid 1/16 finala pokala Challenge, prva tekma:

Calcit Volley ‒ Olymp Praga 3:1 (-18, 23, 28, 18).
* ŠD Kamnik, gledalcev 150, sodnika: Niedbal (Poljska), Burheim (Norveška).
* Calcit Volley: Zbičajnik, Kotnik, Mihevc, Boisa, P. Marušič, Š. Marušič, Mihalinec, Vovk, Brulec Kostić, Zatković, Janežič, Charuk, Jerala, Kaker.
* Olymp Praga: Plačkova, Kalhousova, Purchartova, Denisova, Stankova, Simanova, Komarkova, Fomenkova, Jakuškina, Ovečkova, Peškova, Smutna.
* Calcit Volley: Zbičajnik 2, Kotnik, Mihevc 1, P. Marušič, Š. Marušič, Mihalinec 10, Vovk 11, Brulec Kostić 25, Zatković, Janežič, Charuk 17, Jerala, Kaker 5.
* Olymp Praga: Kalhousova 14, Purchartova 5, Denisova 25, Stankova 11, Simanova 6, Komarkova 2, Fomenkova 1, Jakuškina, Ovečkova 5, Peškova, Smutna.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.