Odbojka

Predzadnja slovenska ovira so Makedonci: Radi bi bili konkurenčni favoriziranim Slovencem

Ljubljana, 16. 09. 2019 09.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V skupinskem delu odbojkarskega EP v Ljubljani naše reprezentante čakata še dve tekmi. Dvoboj s Severno Makedonijo, ki bo proti gostiteljem prvenstva močno motivirana, bo bržkone ogrevanje za veliki spopad z Rusijo za prvo mesto v skupini. A naši fantje sporočajo, da bodo tudi Makedonce jemali zelo resno. Prenos bo na Kanalu A in VOYO, v torek od 17. ure naprej.

Več videovsebin
  • Kapetan Tine Urnaut ne dovoli (še) evforije
    01:59
    Kapetan Tine Urnaut ne dovoli (še) evforije
  • Mitja Gasparini po tekmi s Turčijo
    01:08
    Mitja Gasparini po tekmi s Turčijo
  • Klemen Čebulj po tretji zmagi na EP
    01:31
    Klemen Čebulj po tretji zmagi na EP

Največji uspeh Makedoncev je drugo mesto v evropski ligi, ki so ga osvojili kar trikrat, v letih 2015, 2016 in 2017. S premiernim nastopom na evropskem prvenstvu se tako uresničujejo sanje številnih generacij odbojkarjev, ki so nosili rdeče-rumeni dres z državnim grbom. "Kot novinci na prvenstvih moramo igrati sproščeno, brez pritiskov, saj smo si nastop na prvenstvu zares zaslužili," pravi kapetan Severne Makedonije Nikola Gjorgiev, ki obljublja, da bodo na tekmi z gostitelji prvenstva Slovenci poskušali zgolj uživati ....

Ponedeljek je (bo) za Slovence prost dan, v torek pa se bodo pomerili s Severno Makedonijo. Prenos bo na Kanalu A in VOYO. Začnemo ob 17. uri.

S Slovenijo, ki bo v Stožicah seveda uživala vlogo nespornega favorita, so se nazadnje pomerili leta 2015, ko so naši odbojkarji slavili s 3:0. Reprezentanci sta se pred tem kar trikrat srečali leta 2014. Dvakrat v okviru evropske lige, ko je vsaka izmed ekip vknjižila eno zmago s 3:1 in na kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2015, ki jih je gostila Arena Stožice. Na prizorišču letošnjega EuroVolley-ja so bili s 3:2 boljši Slovenci. Po besedah generalnega sekretarja Makedonske odbojkarske federacije, Zorana Karanovića, imajo tisto tekmo v lepem spominu: "Na takratnem turnirju smo bili lepo sprejeti. Odigrali smo dobro partijo s Slovenci in že takrat povedali, da imate ekipo za velike rezultate, kar se je kmalu potrdilo. Čeprav se nam takrat v močni konkurenci ni uspelo uvrstiti na evropsko prvenstvo, je vaša prestolnica ponovno del naše odbojkarske zgodovine. V isti dvorani namreč prvič nastopamo v družbi najboljših evropskih reprezentanc."

Severna Makedonija še nima zmage na EP.
Severna Makedonija še nima zmage na EP. FOTO: CEV
Že uvrstitev na prvenstvo stare celine je za Severno Makedonijo velik uspeh, a v ekipi verjamejo, da je 2019 leto čudežev, čeprav po uvodnih porazih želja po osmini finala močno polzi ... "Na vsaki tekmi posebej bi radi bi igrali na takšni ravni, da bomo enakovredni tekmeci drugim reprezentancam. Želimo si uvrstitve v osmino finala, a se je po začetnih tekmah izpostavilo, da je to zelo težka naloga. Rusija in Slovenija sta prvi favoritinji te skupine. Mi smo motivirani in pripravljeni, saj smo to poletje dolgo delali, vendar na koncu odloča igrišče," pred tekmo s Slovenijo pravi Karanović.

Kakšen je sistem v izločilnih bojih?
Slovenski odbojkarji bodo proti Rusom lovili celo prvo mesto v skupini.
Slovenski odbojkarji bodo proti Rusom lovili celo prvo mesto v skupini. FOTO: Damjan Žibert
Slovenski odbojkarji so si s sinočnjo zmago proti Turčiji že zagotovili napredovanje v naslednjo fazo tekmovanja na 31. evropskem prvenstvu, to je v izločilne boje. Iz vsake od štirih predtekmovalnih skupin se v osmino finala uvrstijo prvo štiri uvrščene reprezentance. Slovenska skupina C se križa s skupino A, ki domuje v Franciji. Osnovna razporeditev je, da prvouvrščena reprezentanca v skupini A igra s 4. iz skupine C. Drugouvrščena s 3. iz skupine C  in obratno. Ker pa se prireditelja prvenstva Slovenija in Francija ne moreta srečati, oziroma bosta obe srečanja v izločilni fazi igrali doma se lahko ta osnovna in enostavna "matematika" tudi malce zalomi in spremeni. Tako bodo pari osmine finala iz teh dveh skupin znani šele po zadnjih dveh tekmah v sredo. Sicer so v skupini A že uvrščene v osmino finala:  gostiteljica Francija, Bolgarija in Italija, ki so dobile po tri tekme. Kako bodo razvrščene in s kom se bo pomerila Slovenija pa bo znano po njihovih medsebojnih obračunih v zadnjih treh tekmovalnih dneh.  Za še zadnje prosto mesto v osmini finala pa se bodo potegovali Grki, Portugalci in Romuni.

V slovenski skupini  sta v najugodnejšem položaju, po pričakovanju, Rusija in Slovenija. Najmanj možnosti za napredovanje imajo Makedonci. Turki, Belorusi in Finci pa bodo v troboju odločili še o preostalih dveh udeležencih osmine finala.

Razburljivo in napeto bo torej vse do zadnje tekme v obeh skupinah.



Slovenija - S. Makedonija
Slovenija - S. Makedonija FOTO:
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.