Odbojka

Slovenski ekipni duh proti francoski moči: Lahko jih premagamo

Berlin, 09. 01. 2020 12.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenski odbojkarji so brez večjih težav dobili tudi tretji obračun olimpijskih kvalifikacij v Berlinu. Proti Češki (3:1) je lahko selektor Alberto Giuliani ponudil možnost tudi nekaterim papirnatim rezervistom, tudi še ne 18-letnemu talentu Roku Možiču, ki verjame v soigralce tudi pred polfinalnim spopadom s Francozi.

V dvorani Maxa Schmellinga se bosta Slovenija in Francija udarili za prvo finalno vozovnico olimpijskih kvalifikacij, kjer si bo končni zmagovalec zagotovil nastop na letošnjih olimpijskih igrah v Tokiu. Srbi so na lanskem evropskem prvenstvu premagali Francoze v domačem polfinalu in preprečili francosko-slovenski spopad v Parizu, tokrat pa se bodo izbranci Alberta Giulianija vendarle udarili z "galskimi petelini", ki so se v Berlinu maščevali Srbom (3:0), a nato izgubili proti kasnejšim zmagovalcem skupine Bolgarom (2:3) in nazadnje tudi proti Nizozemcem (2:3).

Slovenci so v sredo odigrali zadnjo tekmo predtekmovanja. Premagali so Češko s 3:1 in si s tem zagotovili prvo mesto v skupini. Če bi izgubili, bi kot drugi igrali z Bolgarijo. A s tekmeci v polfinalu se v slovenskem taboru niso obremenjevali, saj se zavedajo, da morajo za želeni cilj, OI v Tokiu, premagati tako polfinalnega kot finalnega, vse tri preostale polfinalistke pa so po moči približno enakovredne.

Selektor Alberto Giuliani (na fotografiji) trdi, da se z imenom tekmeca v polfinalu ni obremenjeval.
Selektor Alberto Giuliani (na fotografiji) trdi, da se z imenom tekmeca v polfinalu ni obremenjeval. FOTO: CEV

Možič: S svojo najboljšo predstavo Francoze lahko premagamo
"Zelo smo zadovoljni z zmago, prvo mesto v skupini ..." je po zmagi nad Češko povedal najmlajši reprezentant, kmalu 18-letni sprejemalec OK Maribor Rok Možič. "Slovenijo v vseh tekmah krasi ta ekipni duh, mogoče nimamo tako močnih posameznikov kot ostale ekipe, ampak smo zelo dobro povezani kot ekipa," je še povedal Možič.

"To se je pokazalo tudi ob zmagi proti Čehom in upam, da bo mogoče tudi proti Francozom ta ekipa prevladala in se bomo veselili nove zmage. Pričakujem težko tekmo, a mislim, da jih lahko s svojo najboljšo predstavo premagamo. Zelo sem zadovoljen, da sem dobil priložnost in jo tudi dobro izkoristil. Na koncu smo zmagali in smo zelo zadovoljni ter v pričakovanju polfinala," je sklenil Možič.

Vse ekipe so močne
Medtem ko so Bolgare Slovenci pred kratkim že premagali na domačem EP, imajo s Francozi manj lepe izkušnje. Slovenija je s Francijo igrala v finalu EP leta 2015, na katerem je tako kot na lanskem v Parizu osvojila srebro. Poraženi pa so Slovenci zapuščali igrišče tudi po zadnji medsebojni tekmi, v Gdansku v prvem krogu kvalifikacij za olimpijske igre. Selektor Giuliani je proti Čehom v drugem delu tekme na klopi pustil nekatere nosilce igre in jim tako namenil nekaj počitka pred polfinalom.

"Nismo si izbirali nasprotnika v polfinalu, saj so vse ekipe močne. Vemo, da nas čaka težka tekma, vendar bomo poskusili dati na igrišču vse od sebe. Zelo sem vesel, da je mladi Možič dobro izkoristil ponujeno priložnost, saj je zlasti v napadu izredno močan," je selektor slovenske ekipe dejal pred polfinalom.

Zgoščen ritem tekem v Berlinu nobeni ekipi ne bo dovolil prav veliko počitka. Slovenci bodo imeli do nje manj kot 24 ur počitka, še nekaj ur manj pa Francozi, saj so predtekmovanje sinoči končali šele ob 23. uri. Nemci kot gostitelji pa so si izbrali večerni polfinalni termin ter s tem morda majhno prednost, saj bodo edini na turnirju imeli dva dni počitka.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lampsy8
09. 01. 2020 16.03
+2
Že danes tekma za polfinale? Pa saj vsak dan igrajo, ali ni nič počitka?
Sentis
09. 01. 2020 15.28
+8
Dajmo pubeci, pokažite kako pogumno srce imate!
snežek
09. 01. 2020 14.38
+13
Težka bo. Francozi so bili vedno neugodni. Vendar bomo držali pesti in navijali, pa jim bo lažje.
RUBEŽ
09. 01. 2020 14.17
+18
Danes bo treba počrpati vso znanje in energijo, ki jo nedvomno naši fantje imajo. Srečno.
AS1983
09. 01. 2020 13.46
+22
Nasi lahko premagajo francoze, verjet je treba, nasi se bojo borili