Odbojka

S porazom proti Brazilcem Slovenija brez možnosti za izločilne boje

Bologna, 22. 09. 2018 21.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska moška odbojkarska izbrana vrsta je s porazom v 2. krogu drugega dela svetovnega prvenstva v Italiji izgubila vse možnosti za želeni preboj v izločilne boje. Tokrat je bila za četo Slobodana Kovača previsoka ovira reprezentanca Brazilije, ki je slavila z izidom 3 : 0 v nizih. Za uspeh proti aktualnim olimpijskim prvakom bi Slovenija potrebovala popolno tekmo brez tehničnih napak, ki jih je bilo tokrat občutno preveč.

Slovenskim odbojkarjem ne gre očitati pomanjkanja borbenosti in želje po velikem skalpu, ki bi izbrancem selektorja Slobodana Kovača na stežaj odprl vrata uvrstitve med šest najboljših reprezentanc na letošnjem svetovnem prvenstvu v Italiji.

Toda za razliko od tekme z Belgijci, ki so jo Slovenci dan prej odigrali za odbojkarske učbenike, je proti Brazilcem primanjkovalo predvsem zbranosti in v določenih obdobjih igre tudi poguma, da bi preobrnili potek obračuna v svojo korist. Od uvodne točke dalje se je zdelo, da aktualna zasedba Brazilije ni niti približno na ravni tiste, ki je pred dobrima dvema letoma na domačih olimpijskih igrah postala prvakinja. A je bilo tudi to dovolj za na koncu prepričljivo zmago s 3 : 0 v nizih (22, 21, 16). Pri izidu 6 : 6 v prvem nizu so se naši tekmeci odlepili na tri točke prednosti, kar je bila prva napoved težav, a sta vztrajnost in želja nadoknadili število tehničnih napak v igri slovenske reprezentance, ki je imela pri minimalnem zaostanku 19 : 20 lepo možnost, da se povsem vrne v igro. A znova so našim odbojkarjem 'ponagajale' napake, ki so jih stale morebitne zmage v prvem nizu.

Slovenski odbojkarji so naleteli na previsoko brazilsko oviro in doživeli svoj tretji poraz na svetovnem prvenstvu v Italiji.
Slovenski odbojkarji so naleteli na previsoko brazilsko oviro in doživeli svoj tretji poraz na svetovnem prvenstvu v Italiji. FOTO: FIVB

Preveč napak za kaj več kot častni poraz
Tudi v drugem nizu smo spremljali podoben potek, s to razliko, da so Brazilci povedli že s petimi točkami prednosti pri izidu 15 : 10, a se je tedaj ukazal izjemni Alen Šket s petimi izjemnimi začetnimi udarci za vrnitev že 'odpisanih' Slovencev v dvoboj. In ko je bilo potrebno storiti še kakšen korak naprej, da bi le prešli v tako želeno prednost, je bil visoki brazilski blok prevečkrat previsoka ovira predvsem za izkušenega korektorja Mitjo Gasparinija. Če je slednji odigral eno od ključnih vlog pri zmagi nad Belgijci, pa je tokrat ostal brez svojih značilnih močnih in natančnih servisov, ob tem - pa kot že zapisano - se mu je ustavilo tudi pri zaključnih udarcih, ki so v večini končali zunaj polja. 

V zadnji niz so naši tokratni tekmeci vstopili še bolj odločni, da čimprej zaključijo srečanje v svoj prid. Slovencem ni uspelo najti pravega ritma, vse preveč je bilo tehničnih napak, Brazilija pa je v slogu aktualne olimpijske prvakinje dokončala začeto delo. Ta del igre so 'Carioce' dobile s prepričljivih 25 : 16.

Svetovno prvenstvo v odbojki, skupina F, drugi krog, izida:
Slovenija - Brazilija 0 : 3 (22 : 25, 21 : 25, 16 : 25) 


Avstralija - Belgija 0 : 3 (26 : 28, 26 : 28, 20 : 26)

Lestvica skupine F:
1. Brazilija*      17 točk
---------------------------------
2. Belgija        13 
3. Slovenija   12
4. Avstralija     7

* - v izločilne boje se neposredno uvrstijo vse prvouvrščene reprezentance v skupinah in dve najboljši drugouvrščeni.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.