Odbojka

Slovenci po zmagi proti Hrvatom v četrtfinalu proti presenetljivim Čehom

Ostrava, 13. 09. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.J., M.F., T.Š., M.D.
Komentarji
214

Slovenski odbojkarji so si zagotovili nastop v četrtfinalu Eurovolleya, v katerem jih bo čakala domača Češka, ki je presenetljivo premagala favorizirano Francijo (3:0). Slovenci so kljub pogumnem začetku nasprotnikov hitro poskrbeli za bolj spodbudno nadaljevanje prvega seta, ki so ga dobili z rezultatom 25:20. Tudi v drugem setu so Slovenci nadaljevali odlično igro in zanesljivo (25:18) povedli z 2:0 v setih. Sledil je bolj izenačen tretji set, ki ga je odločil odlični hrvaški serviser Leo Andrić (19:25). Zadnji set pa so Slovenci prepričljivo dobili (25:12).

Več videovsebin
  • Izjave Tineta Urnauta po zmagi proti Hrvaški
    01:13
    Izjave Tineta Urnauta po zmagi proti Hrvaški
  • Pogovor Sanje Modrić in Jasmina Čuturića po zmagi proti Hrvaški
    01:58
    Pogovor Sanje Modrić in Jasmina Čuturića po zmagi proti Hrvaški
  • Vrhunci tretjega seta, ki so ga dobili Hrvati (19:25)
    02:07
    Vrhunci tretjega seta, ki so ga dobili Hrvati (19:25)
  • Izjava Alena Šketa po zmagi proti Hrvaški
    01:01
    Izjava Alena Šketa po zmagi proti Hrvaški
  • Izjava Gregorja Ropreta po tekmi s Hrvaško na EP
    02:40
    Izjava Gregorja Ropreta po tekmi s Hrvaško na EP
  • Izjave Klemna Čebulja po zmagi proti Hrvaški
    01:40
    Izjave Klemna Čebulja po zmagi proti Hrvaški
  • Vrhunci zadnjega seta, ki ga je dobila Slovenija (25:12)
    02:05
    Vrhunci zadnjega seta, ki ga je dobila Slovenija (25:12)
  • Vrhunci drugega seta, ki ga je Slovenija dobila z rezultatom 25:18
    02:14
    Vrhunci drugega seta, ki ga je Slovenija dobila z rezultatom 25:18
  • Vrhunci prvega seta, ki ga je z rezultatom 25:20 dobila Sovenija.
    02:17
    Vrhunci prvega seta, ki ga je z rezultatom 25:20 dobila Sovenija.

Slovenski odbojkarji so po porazih s Češko in Italijo ter po zmagah nad Črno goro, Belorusijo in Bolgarijo prvi del evropskega prvenstva zaključili na drugem mestu v skupini B, njihovi tekmeci Hrvati pa so v skupini C osvojili tretje mesto, potem ko so izgubili s Francijo in Nemčijo, premagali pa Slovaško, Latvijo in Estonijo. 

Hrvaška, ki jo vodi italijanski strateg Emanuele Zanini, za zdaj ni dosegla večjih uspehov, najboljši rezultat so hrvaški odbojkarji vknjižili leta 2005, ko so bili na evropskem prvenstvu osmi, v evropski ligi so v letih 2006 in 2013 osvojili srebrni odličji, letos so bili v tem tekmovanju četrti.

Slovenski in hrvaški odbojkarji so se letos že srečali, saj so pred odhodom na EuroVolley v Osijeku odigrali tri pripravljalne tekme. Nanje je spomnil slovenski kapetan, Tine Urnaut: "Hrvaška je zelo močna ekipa, to smo lahko videli že v Osijeku, in ko gledam nazaj, bi bilo morda celo bolje, da se pred prvenstvom ne bi srečali, saj je lahko to vedno dvorezen meč."

Emanuele Zanini
Emanuele Zanini FOTO: CEV

Odločen začetek Hrvatov, boljši zaključek Slovencev v prvem setu

Pri Hrvatih so tekmo začeli Kruno Nikačević, Marko Sedlaček, Leon Andrić, Tsimofei Zhukouski, Filip Šestan Sven Sarčević in Sandro Dukić. Tonči Štern, Alen Pajenk, Jan Kozamernik, Dejan Vinčić, Tine Urnaut, Klemen Čebulj in Jani Kovačič pa so na igrišče stopili v slovenskih dresih. Slovenija je tekmo začela s servisom Čebulja, prvo točko pa so dosegli Hrvati. V naslednji akciji je Urnaut žogo poslal zunaj igrišča. Sledila sta odličen napad po sredini in nov uspešen servis Hrvatov, ki so hitro povedli s 4:0 v prvem setu. Sledila je prva minuta odmora, po kateri so Slovenci zbrali in dosegli svoji prvi točki. Slovenski odbojkarji so se zbrali in v nadaljevanju rezultat izenačili na 6:6. Hitro je sledila tudi prva minuta odmora Hrvatov. V akciji tik pred odmorom pa se je Hrvaški organizator igre in njihov kapetan Zhukouski poškodoval, zamenjal ga je Bernard Bakonji. Odsotnost poškodovanega kapetana se pri Hrvatih v nadaljevanju ni poznala, saj ga je Bakonji odlično nadomestil – vsaj za nekaj časa.

Na polovici prvega seta so Slovenci namreč prvič povedli. Pri rezultatu 12:12 je servis prevzel Urnaut, ki je z odličnimi prvimi udarci Slovenijo popeljal do prednosti 15:12. Od tega trenutka naprej Slovenci niso popuščali in so vzdrževali prednost vsaj treh točk. Hrvaški selektor Emanuele Zanini do konca prvega seta brez svojega prvega organizatorja igre ni našel recepta za razigrane Slovence, ki so prvi set dobili z rezultatom 25:20.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Slovenci dobro igro nadaljevali tudi v drugem setu

Slovenci v drugem setu niso popuščali, hitro so povedli z 8:5 in Italijan na klopi hrvaške reprezentance Zanini je zahteval minuto odmora. Tudi vrnitev organizatorja igre Zhukouskega Hrvatom ni pomagala, saj so Slovenci tudi v nadaljevanju odlično pritiskali na obrambo Hrvatov, ki je vse bolj popuščala, in kmalu je Slovenija vodila že z 12:7. Takrat je servis pri Hrvatih prevzel nevarni Andrić, a tudi njegov zelo nevaren servis je Čebulj odlično umiril in vodstvo se je hitro povečalo na 14:7. Znova so Hrvati zaprosili za minuto odmora. Do tega trenutka sta odlično igrala predvsem Čebulj (10 točk) in Urnat (5 točk).

Slovenija je odlično igro vzdrževala in povedla že z 20:11, a Hrvati se niso predali, saj so slovenskega selektorja Alberta Giulianija z zmanjšanjem zaostanka na 21:16  v drugem setu prisilili v prvo minuto odmora. Italijan je svoje izbrance glasno opozoril, da ne smejo popuščati. Njegove besede so slovenske odbojkarje vzbudile in ob vrnitvi na igrišče so po dveh neodgovorjenih točkah povedli z rezultatom 23:16. Sledila je prva priložnost Slovencev za zaključek drugega seta, ki so jo zapravili. Na posledični servis Hrvatov pa so odlično odgovorili in drugi set dobili z rezultatom 25:18.

Klemen Čebulj je bil s 13 točkami najboljši slovenski strelec proti Hrvaški.
Klemen Čebulj je bil s 13 točkami najboljši slovenski strelec proti Hrvaški. FOTO: CEV

Prebujanje Hrvatov v tretjem setu in zaključek neustavljivega Andrića

Hrvati kljub zaostanku v tretjem setu niso pokazali namere, da bodo Slovencem olajšali pot do četrtfinala. Na začetku zadnjega niza je izid bil izenačen pri rezultatu 6:6. Nato pa so se slovenski odbojkarji znova zbudili in povedli 10:7. Sledila je nova minuta odmora na zahtevo hrvaškega stratega Zaninija, ki je njegovo moštvo zbudila, saj so po treh zaporednih točkah izid znova izenačili pri rezultatu 10:10. Z minuto odmora je hitro odgovoril tudi "slovenski" Italijan Giuliani. Odmora sta se izničila in nadaljevala se je bolj izenačena igra, ki jo je z odličnim servisom in posledičnim asom prekinil Pajenk. Slovenija je povedla s 16:14 in hrvaškega selektorja prisilila v novo minuto odmora, ki je njegove varovance zbudila, in izenačili so pri rezultatu 16:16.

Hrvat Andrić je z odličnim servisom svojo reprezentanco povedel do vodstva 20:19. Niti slovenska minuta odmora ga ni umirila in kmalu je Hrvaška vodila z rezultatom 23:19. Andrić se ni ustavil do konca seta in Hrvaško je popeljal do zmage v tretjem setu (25:19).

Leo Andrić je tretji set odločil z odličnimi servisi. Tekmo je končal z 9 asi in 21 točkami.
Leo Andrić je tretji set odločil z odličnimi servisi. Tekmo je končal z 9 asi in 21 točkami. FOTO: CEV

Odgovor Slovencev v četrtem setu in suverena zmaga

Slovenci Andriću na začetku četrtega seta niso dovolili veliko veselja, saj so hitro povedli z rezultatom 9:4. Tudi minuta odmora na željo hrvaškega selektorja Slovencev ni umirila, njihova odlična igra se je nadaljevala in hrvaškega selektorja pri rezultatu 14:6 prisilila v izkoristek zadnjega odmora v tem setu. Tudi Andrićev servis pri rezultatu 15:8 slovenskega vlaka ni zaustavil. Vstop Gregorja Ropreta v igro je Slovence dodatno spodbudil, saj je s štirimi zaporednimi odličnimi servisi odločil zadnji set (25:12).

"Danes je bila odlična tekma. Tudi Hrvaška je odlično servirala. V četrtem setu smo pokazali, kaj zmoremo, in se uvrstili v četrtfinale. V četrtfinalu nas (verjetno) čaka Francija. Mislim, da bomo popolnoma osredotočeni na to tekmo. Vse je še odprto," je po srečanju Klemen Čebulj svoj pogled usmeril proti četrtfinalu, v katerem bo Slovenija kljub napovedim slovenskega odbojkarja igrala proti Češki, ki je presenetila Francijo (3:0).

Statistika tekme Slovenija – Hrvaška
Statistika tekme Slovenija – Hrvaška FOTO: Sofascore.com

Osmina finala EP: 
Slovenija – Hrvaška (25:20, 25:18, 19:25, 25:12)

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

18.07

V sredo ne zamudite prenosa na Kanalu A in VOYO

V sredo sledi nov vrhunec, slovenska tekma v četrtfinalu EP. Na zamudite prenosa, za danes pa hvala za vašo pozornost.

18.06
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
18.04

V sredo tekma četrtfinala

Naslednja izločilna tekma čaka slovenske odbojkarje v sredo, tekmec pa zmagovalec današnje večerne tekme med Francozi in domačini Čehi. Francija v tem paru, ne glede na navijaško podporo Čehov, velja za favorita.

18.03

Slovenci med osmerico moštev Eurovolleyja

Slovenija se je z zmago proti Hrvaški uvrstila v četrtfinale EP, med osem najboljših reprezentanc stare celine.

18.03
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (214)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivan z Doba
14. 09. 2021 10.37
+1
Prvo tekmo s Čehi so naši suvereno izgubili. Tako, da bo zelo težko.
ummax
14. 09. 2021 09.22
+0
Čehi so neugodni in bo zelo zelo težka...so kot mi na zadnjem EP, ko smo doma igrali kot v transu in zmagovali kar je prišlo nasproti. Jaz ne bi dal roke v ogenj, da bo tole kaj lažje, kot če bi nasproti stali Francozi.
fv1
14. 09. 2021 09.02
+4
Upam da uspejo
podalpski
14. 09. 2021 08.32
-13
odlični smo mi v teh babjih športih
donaj
14. 09. 2021 08.39
+5
No, no.. Sicer nisem bil nikoli najbolj za odbojko. Ampak, to je res moški šport. Po moje je razlika med moško in žensko odbojko taka, kot med moškim in ženskim fuzbalom. Pač, velika razlika...
SUPERKNIGHT
14. 09. 2021 08.31
+4
Idealna priložnost za revanšo. GREMO💪💪💪
Škrinca
14. 09. 2021 08.29
+3
Sedaj imajo priliko za revanšo
Nimasmisla
13. 09. 2021 21.56
+3
Po vse verjetnosti lažje kot z Francozi. Bomo videli
Viejo cabron
14. 09. 2021 08.13
+1
Zato smo jih premagali v predtekmovanju, ker je bilo lahko??
Škrinca
14. 09. 2021 08.28
+4
slovenci so bili na prvi tekmi s čehi še nerazigrani saj so izpustili pripravljalni turnir v ukrajini..........malce podcevanje nasprotnika, malce so dodali domači navijači in je šla tekma v franže........
V SHESHELJ
13. 09. 2021 21.56
+2
Bravo odbojkarji....samo se Jana Oblaka v ekipo povabte da ne zgublja zivcev z obrambo...to je ekipni duh! Kapo dol...samo tako naprej...gazi šahovničarje....
Žac
14. 09. 2021 09.48
+1
Maxx365
13. 09. 2021 21.42
+4
Tako, zdaj pa jim vrnit za 1. tekmo. Ne verjamem, da nas lahko dvakrat premagajo.
bojer
13. 09. 2021 21.21
+5
Naj bo s Čehi tako vse se vrača vse se plača.
titomeni
13. 09. 2021 21.13
+4
Hm cehi so zdele ocitno zlo mocni... Vsekakor bo tezka tekma, ne pozabite da smo eno ze izgubili proti njim. Vrjamem pa da bo našim uspelo
Ruska avantura.
13. 09. 2021 21.12
-4
A so krvati zgubil ja za K..... spremni, bok dečki....
Ruska avantura.
13. 09. 2021 21.07
+0
Kroatoni , (h)krvati so zgubil haha lipa naša, spremni za KU...... hahahaaha
prizla
13. 09. 2021 21.07
+2
Čehi nabili Francoze! Slovenija ima medaljo
vicente
13. 09. 2021 20.45
+1
nasoj radosti nema kraja kada nam hrvati lizu jaja
tinitoni
13. 09. 2021 20.41
-11
Kdo je favorit slo francija? Samo prasam pa vso sreco.
Kra1
13. 09. 2021 20.43
+5
Cervantes Saavedra
13. 09. 2021 20.48
+10
za tini: Slabo si informiran. Po moje je le favorit Slovenija in ne Češka.
profi
13. 09. 2021 20.34
+2
če bi keko vodil tekmo z glavo,kot odbojkarji,bi še nekaj bilo
Iniesta
13. 09. 2021 20.28
-6
Olimpijski prvaki Francozi so premocni za nase …
Cervantes Saavedra
13. 09. 2021 20.51
+11
INŠTITUT 1.APRIL
13. 09. 2021 20.19
+6
a to so Kekovi izbranci igrali ???.....da jim vrnejo ta tisto blamažo in sramoto v fuzbalu al kako???
tarzan13
13. 09. 2021 20.24
+4
Trippin balls
13. 09. 2021 20.01
+1
nebi vedel ker nisem gledal pa to