19°C

Slovenci po zmagi proti Hrvatom v četrtfinalu proti presenetljivim Čehom

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
AVTOR
M.J. / M.F. / T.Š. / M.D. /
KOMENTARJI
215
Slovenski odbojkarji so si zagotovili nastop v četrtfinalu Eurovolleya, v katerem jih bo čakala domača Češka, ki je presenetljivo premagala favorizirano Francijo (3:0). Slovenci so kljub pogumnem začetku nasprotnikov hitro poskrbeli za bolj spodbudno nadaljevanje prvega seta, ki so ga dobili z rezultatom 25:20. Tudi v drugem setu so Slovenci nadaljevali odlično igro in zanesljivo (25:18) povedli z 2:0 v setih. Sledil je bolj izenačen tretji set, ki ga je odločil odlični hrvaški serviser Leo Andrić (19:25). Zadnji set pa so Slovenci prepričljivo dobili (25:12).

VEČ VIDEOVSEBIN

01:13

Izjave Tineta Urnauta po zmagi proti Hrvaški

01:58

Pogovor Sanje Modrić in Jasmina Čuturića po zmagi proti Hrvaški

Slovenski odbojkarji so po porazih s Češko in Italijo ter po zmagah nad Črno goro, Belorusijo in Bolgarijo prvi del evropskega prvenstva zaključili na drugem mestu v skupini B, njihovi tekmeci Hrvati pa so v skupini C osvojili tretje mesto, potem ko so izgubili s Francijo in Nemčijo, premagali pa Slovaško, Latvijo in Estonijo. 

Hrvaška, ki jo vodi italijanski strateg Emanuele Zanini, za zdaj ni dosegla večjih uspehov, najboljši rezultat so hrvaški odbojkarji vknjižili leta 2005, ko so bili na evropskem prvenstvu osmi, v evropski ligi so v letih 2006 in 2013 osvojili srebrni odličji, letos so bili v tem tekmovanju četrti.

Slovenski in hrvaški odbojkarji so se letos že srečali, saj so pred odhodom na EuroVolley v Osijeku odigrali tri pripravljalne tekme. Nanje je spomnil slovenski kapetan, Tine Urnaut: "Hrvaška je zelo močna ekipa, to smo lahko videli že v Osijeku, in ko gledam nazaj, bi bilo morda celo bolje, da se pred prvenstvom ne bi srečali, saj je lahko to vedno dvorezen meč."

Emanuele Zanini
Emanuele ZaniniFOTO: CEV

Odločen začetek Hrvatov, boljši zaključek Slovencev v prvem setu

Pri Hrvatih so tekmo začeli Kruno Nikačević, Marko Sedlaček, Leon Andrić, Tsimofei Zhukouski, Filip Šestan Sven Sarčević in Sandro Dukić. Tonči Štern, Alen Pajenk, Jan Kozamernik, Dejan Vinčić, Tine Urnaut, Klemen Čebulj in Jani Kovačič pa so na igrišče stopili v slovenskih dresih. Slovenija je tekmo začela s servisom Čebulja, prvo točko pa so dosegli Hrvati. V naslednji akciji je Urnaut žogo poslal zunaj igrišča. Sledila sta odličen napad po sredini in nov uspešen servis Hrvatov, ki so hitro povedli s 4:0 v prvem setu. Sledila je prva minuta odmora, po kateri so Slovenci zbrali in dosegli svoji prvi točki. Slovenski odbojkarji so se zbrali in v nadaljevanju rezultat izenačili na 6:6. Hitro je sledila tudi prva minuta odmora Hrvatov. V akciji tik pred odmorom pa se je Hrvaški organizator igre in njihov kapetan Zhukouski poškodoval, zamenjal ga je Bernard Bakonji. Odsotnost poškodovanega kapetana se pri Hrvatih v nadaljevanju ni poznala, saj ga je Bakonji odlično nadomestil – vsaj za nekaj časa.

Na polovici prvega seta so Slovenci namreč prvič povedli. Pri rezultatu 12:12 je servis prevzel Urnaut, ki je z odličnimi prvimi udarci Slovenijo popeljal do prednosti 15:12. Od tega trenutka naprej Slovenci niso popuščali in so vzdrževali prednost vsaj treh točk. Hrvaški selektor Emanuele Zanini do konca prvega seta brez svojega prvega organizatorja igre ni našel recepta za razigrane Slovence, ki so prvi set dobili z rezultatom 25:20.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Slovenci dobro igro nadaljevali tudi v drugem setu

Slovenci v drugem setu niso popuščali, hitro so povedli z 8:5 in Italijan na klopi hrvaške reprezentance Zanini je zahteval minuto odmora. Tudi vrnitev organizatorja igre Zhukouskega Hrvatom ni pomagala, saj so Slovenci tudi v nadaljevanju odlično pritiskali na obrambo Hrvatov, ki je vse bolj popuščala, in kmalu je Slovenija vodila že z 12:7. Takrat je servis pri Hrvatih prevzel nevarni Andrić, a tudi njegov zelo nevaren servis je Čebulj odlično umiril in vodstvo se je hitro povečalo na 14:7. Znova so Hrvati zaprosili za minuto odmora. Do tega trenutka sta odlično igrala predvsem Čebulj (10 točk) in Urnat (5 točk).

Slovenija je odlično igro vzdrževala in povedla že z 20:11, a Hrvati se niso predali, saj so slovenskega selektorja Alberta Giulianija z zmanjšanjem zaostanka na 21:16  v drugem setu prisilili v prvo minuto odmora. Italijan je svoje izbrance glasno opozoril, da ne smejo popuščati. Njegove besede so slovenske odbojkarje vzbudile in ob vrnitvi na igrišče so po dveh neodgovorjenih točkah povedli z rezultatom 23:16. Sledila je prva priložnost Slovencev za zaključek drugega seta, ki so jo zapravili. Na posledični servis Hrvatov pa so odlično odgovorili in drugi set dobili z rezultatom 25:18.

Klemen Čebulj je bil s 13 točkami najboljši slovenski strelec proti Hrvaški.
Klemen Čebulj je bil s 13 točkami najboljši slovenski strelec proti Hrvaški.FOTO: CEV

Prebujanje Hrvatov v tretjem setu in zaključek neustavljivega Andrića

Hrvati kljub zaostanku v tretjem setu niso pokazali namere, da bodo Slovencem olajšali pot do četrtfinala. Na začetku zadnjega niza je izid bil izenačen pri rezultatu 6:6. Nato pa so se slovenski odbojkarji znova zbudili in povedli 10:7. Sledila je nova minuta odmora na zahtevo hrvaškega stratega Zaninija, ki je njegovo moštvo zbudila, saj so po treh zaporednih točkah izid znova izenačili pri rezultatu 10:10. Z minuto odmora je hitro odgovoril tudi "slovenski" Italijan Giuliani. Odmora sta se izničila in nadaljevala se je bolj izenačena igra, ki jo je z odličnim servisom in posledičnim asom prekinil Pajenk. Slovenija je povedla s 16:14 in hrvaškega selektorja prisilila v novo minuto odmora, ki je njegove varovance zbudila, in izenačili so pri rezultatu 16:16.

Hrvat Andrić je z odličnim servisom svojo reprezentanco povedel do vodstva 20:19. Niti slovenska minuta odmora ga ni umirila in kmalu je Hrvaška vodila z rezultatom 23:19. Andrić se ni ustavil do konca seta in Hrvaško je popeljal do zmage v tretjem setu (25:19).

Leo Andrić je tretji set odločil z odličnimi servisi. Tekmo je končal z 9 asi in 21 točkami.
Leo Andrić je tretji set odločil z odličnimi servisi. Tekmo je končal z 9 asi in 21 točkami.FOTO: CEV

Odgovor Slovencev v četrtem setu in suverena zmaga

Slovenci Andriću na začetku četrtega seta niso dovolili veliko veselja, saj so hitro povedli z rezultatom 9:4. Tudi minuta odmora na željo hrvaškega selektorja Slovencev ni umirila, njihova odlična igra se je nadaljevala in hrvaškega selektorja pri rezultatu 14:6 prisilila v izkoristek zadnjega odmora v tem setu. Tudi Andrićev servis pri rezultatu 15:8 slovenskega vlaka ni zaustavil. Vstop Gregorja Ropreta v igro je Slovence dodatno spodbudil, saj je s štirimi zaporednimi odličnimi servisi odločil zadnji set (25:12).

"Danes je bila odlična tekma. Tudi Hrvaška je odlično servirala. V četrtem setu smo pokazali, kaj zmoremo, in se uvrstili v četrtfinale. V četrtfinalu nas (verjetno) čaka Francija. Mislim, da bomo popolnoma osredotočeni na to tekmo. Vse je še odprto," je po srečanju Klemen Čebulj svoj pogled usmeril proti četrtfinalu, v katerem bo Slovenija kljub napovedim slovenskega odbojkarja igrala proti Češki, ki je presenetila Francijo (3:0).

Statistika tekme Slovenija – Hrvaška
Statistika tekme Slovenija – HrvaškaFOTO: Sofascore.com

Osmina finala EP: 
Slovenija – Hrvaška (25:20, 25:18, 19:25, 25:12)

PREGLED DOGAJANJA V ŽIVO

18:07

V sredo ne zamudite prenosa na Kanalu A in VOYO

V sredo sledi nov vrhunec, slovenska tekma v četrtfinalu EP. Na zamudite prenosa, za danes pa hvala za vašo pozornost.
18:06

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke
18:04

V sredo tekma četrtfinala

Naslednja izločilna tekma čaka slovenske odbojkarje v sredo, tekmec pa zmagovalec današnje večerne tekme med Francozi in domačini Čehi. Francija v tem paru, ne glede na navijaško podporo Čehov, velja za favorita.
18:03

Slovenci med osmerico moštev Eurovolleyja

Slovenija se je z zmago proti Hrvaški uvrstila v četrtfinale EP, med osem najboljših reprezentanc stare celine.
18:03

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke