Odbojka

Selektor Giuliani navdušen: Najbolj mi je bilo všeč srce

Ljubljana, 24. 09. 2019 07.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Tadej Vidrih
Komentarji
122

Slovenska odbojkarska reprezentanca je v ponedeljek zvečer v dvorani Stožice spisala zgodovino in se s prvo zmago nad Rusijo na velikih tekmovanjih prebila v polfinale evropskega prvenstva. Zmaga s 3:1 v nizih je navdušila polne tribune in, razumljivo, tudi Italijana na slovenski klopi Alberta Giulianija, ki je varovancem zabičal, da je že nekaj minut po tekmi slavja konec. Pogled se zdaj obrača proti Poljski.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Slovenija slavila zmago nad favorizirano Rusijo
    02:23
    Iz 24UR: Slovenija slavila zmago nad favorizirano Rusijo
  • Iz 24UR: Če je padla Rusija, lahko tudi Poljska!
    02:09
    Iz 24UR: Če je padla Rusija, lahko tudi Poljska!
  • Pogovor z Mitjo Gasparinijem po tekmi Slovenija - Rusija
    02:40
    Pogovor z Mitjo Gasparinijem po tekmi Slovenija - Rusija
  • Pogovor z Janijem Kovačičem po tekmi Slovenija - Rusija
    02:15
    Pogovor z Janijem Kovačičem po tekmi Slovenija - Rusija
  • Pogovor z Gregorjem Ropretom po tekmi Slovenija - Rusija
    02:13
    Pogovor z Gregorjem Ropretom po tekmi Slovenija - Rusija
  • Pogovor z Dejanom Vinčićem po tekmi Slovenija - Rusija
    02:23
    Pogovor z Dejanom Vinčićem po tekmi Slovenija - Rusija

Po dvorani Stožice so se še vedno razlegale navijaške pesmi, ki so slavile zmago Slovenije nad favorizirano Rusijo, a slovenski odbojkarji so na čelu s selektorjem Albertom Giulianijem že po odhodu iz garderob potegnili črto pod sicer zgodovinski uspeh. Rusi, ki jim slovenski odbojkarji na velikih tekmovanjih niso uspeli odvzeti še niti niza, so bili v ponedeljek zvečer nedorasli tekmeci razigranim Slovencem, ki jih po vodstvu z 2:0 ni zmedel niti izgubljeni niz in rusko približanje na 1:2.

"Igrali smo proti Rusiji, igrali smo proti eni od ekip, ki je bila favoritinja za zmago na tem turnirju," je za našo televizijo po tekmi dejal selektor Giuliani. "Nekaj običajnega je, da je bil izid tako kot igra izenačen, tekma pa polna čustev. Menim, da so fantje nocoj opravili dobro delo, najbolj pa mi je bilo všeč srce. A ne samo to, da smo ga pustili na igrišču, bili smo tudi lucidni. To mislim, da je naredilo razliko," je nadaljeval Italijan, ki ga je med naslednjim vprašanjem z dvigom v zrak in kričanjem "napadel" izkušeni Dejan Vinčić. Zanimivo ‒ ravno takrat, ko je Giuliani govoril o odbojkarskem napadu ...

Slavje slovenskih odbojkarjev na tekmi z Rusijo.
Slavje slovenskih odbojkarjev na tekmi z Rusijo. FOTO: Damjan Žibert

V napadu igrali bolje kot najboljši napadalci na svetu
"Razlika med prvo in drugo tekmo? Napad, napad ... (smeh, prekine ga Vinčić, op. a.) Menim, da je napad nocoj opravil svoje delo. Ostali smo konservativni, ko so oni močno zabijali, v nizu, ki smo ga izgubili, pa nismo pokazali tega potrpljenja. V ostalih nizih pa smo zelo, zelo dobro delali v napadu in zaradi tega sem zadovoljen. Napad nikoli ni ključen za zmago na tekmi, a nocoj menim, da smo ravno v napadu igrali bolje od Rusov, ki imajo po mojem mnenju najboljši napad na svetu," je nadaljeval Giuliani.

"Kako pomembno je bilo dobro zaključiti tretji niz? Zelo je bilo pomembno, zelo je bilo pomembno. Lahko sem odpočil nekaj igralcev, ki so igrali več, spet smo prišli v ritem, kar nam je koristilo v četrtem nizu," pravi Giuliani.

'Papir je bel'
Giuliani je pohvalil tudi "neverjetne" navijače, ki da so zelo pomagali njegovim fantom, saj je prvenstvo že zares dolgo in "potrebujejo moč". Še boljše vzdušje lahko pričakujemo na četrtkovem polfinalnem spektaklu s Poljaki (prenos na Kanalu A in VOYO), a italijanski strokovnjak po drugi uvrstitvi Slovenije v polfinale EP v zadnjih štirih letih miri pred pretirano evforijo.

"Poljska? Druga zgodba. Papir je bel in želimo spisati lepo zgodbo na tej drugi tekmi," pravi Giuliani.

Izjemna navijaška kulisa v dvorani Stožice je odbojkarje ponesla do druge uvrstitve v polfinale v zadnjih štirih letih.
Izjemna navijaška kulisa v dvorani Stožice je odbojkarje ponesla do druge uvrstitve v polfinale v zadnjih štirih letih. FOTO: Damjan Žibert
Tudi Dejan Vinčić je po tekmi kar žarel od navdušenja in je težko skrival čustva in navdušenje: "Danes je odločilo naše srce. Tekma mogoče ni bil najboljša z naše strani, srce pa je bilo ogromno. Teh občutkov se ne da opisati z besedami, koliko nam navijači pomagajo, kako nas dvignejo." O tem, kaj je določilo drugo tekmo z Rusi v petih dneh, zanj ni bilo dvoma: "Danes smo bili na servisu fenomenalni. Cilj je bi, da jih oddaljimo od mreže, potem se da z njimi igrati. Olajšaš si delo, lahko jih uloviš in to smo delali dobro skozi celotno tekmo. Že dolgo nisem videl reprezentance, ki bi bila tako dobra na servisu. Tudi ko so bili težki trenutki, smo se lahko zanesli na servis, to pa je najbolj pomembno. Cilj je bil, da gremo v Pariz. Že od starta, ko smo se zbrali, so bile misli na domačem EP. Za cilj smo si zadali, da hočemo kolajno. Ne kakršnekoli, ampak zlato."

Gremo v Pariz!
Prvenstvo se bo konec tedna sklenilo s finalom v Parizu, a za slovenske odbojkarje se še kar ni končalo. V četrtfinalu z Rusijo v Ljubljani so Slovenci sinoči pripravili senzacijo z zmago nad favoriti, s katero so nagradili zveste navijače v Stožicah. Tekma z Rusijo je bila že druga v petih dneh. Prvo so Slovenci izgubili, drugo, veliko pomembnejšo, pa dobili. Sanj o finalu tako še ni konec, trajajo lahko vsaj še do četrtka, ko bo v Ljubljani polfinale. Teorija, ki je govorila o premočni Rusiji, se tokrat ni izkazala za pravo tudi v praksi. Na koncu so se veselili Slovenci na parketu in na tribunah.

Dvoboj je bil odločen po štirih nizih; Slovenci so sijajno odigrali prva dva, klonili v tretjem, nato pa na krilih navijačev prišli do nepozabne zmage in skupaj z njimi po tekmi vzklikali: "Gremo v Pariz!"

Rekordnih 11.225 gledalcev
"Sijajna tekma. Bili so favoriti, a ti ne zmagujejo vedno. Mi smo verjeli v zmago, fantje so bili izjemni. Dali so vse od sebe, tehnično, taktično ... Vzdušje je bilo neverjetno, igrali smo skupaj z navijači. V tretjem nizu smo bili že pod vodo, a smo se vrnili. Ustavili smo Ruse, imeli smo izjemen servis in vse skupaj je pripeljalo do zmage. A časa za slavje ni, zdaj se moramo osredotočiti na naslednjo tekmo," je selektor Giuliani hkrati po tekmi podoživljal veliki uspeh in že gledal naprej.

Eden največjih športnih dogodkov v Sloveniji v letu 2019 se sicer po zaslugi slovenskih odbojkarjev v teh dneh spreminja v pravi športni magnet. Začetek ni kazal, da bo dvorana Stožice povsem polna, toda ko so slovenski igralci potrebovali spodbudo, so se navijači odzvali. Proti Rusiji v predtekmovanju je bila največja dvorana v Sloveniji že razprodana, v njej si je boj Tineta Urnauta in druščine z Dimitrijem Volkovom in njegovimi soigralci ogledalo 11.000 ljubiteljev tega športa. Sinoči jih je bilo še več, padel je odbojkarski rekord z 11.225 gledalci.

Pot do četrtfinala in zdaj že tudi polfinala pa je bila pestra. Z izjemo uvodne tekme proti Belorusiji je bilo ljubljansko prizorišče lepo napolnjeno. Domači odbojkarji pa so v zadnjih 14 dneh prikazali vse, kar so navijači od njih želeli, in tudi nekaj tistega, česar niso. Po prvih treh zmagah so nepričakovano padli proti Severni Makedoniji. A že dan pozneje so se pogumno borili z Rusi in čeprav je bil takrat izid 0:3, je bila soglasna ugotovitev vseh akterjev, da poraz včasih ni enak porazu. Vse tisto, kar je manjkalo na tekmi z Makedonci, je bilo proti Rusiji na igrišču: srce, volja in odločenost.

Zmagali tudi proti zgodovini
Le Rusi so takrat pokazali najboljšo odbojko in vsem nakazali, da niso bili zaman prvi favoriti za letošnji naslov. Do sinočnje "revanše". Že naslednja tekma je bila ‒ do te sinočnje z Rusi ‒ ena najboljših slovenske reprezentance nasploh in zanesljivo najboljša na EP. Dvoboj z Bolgarijo je spadal med tiste, ko je bila zmaga obvezna ‒ vsaj za navijače, ki so Slovence že videli v četrtfinalu z Rusijo. A delo na terenu ni bilo tako lahko kot v teoriji. Za nameček Slovencem ni bila naklonjena niti zgodovina, saj doslej na uradnih tekmah Bolgarov niso premagali. Toda pomen tekme, spodbuda glasnih navijačev, domače okolje in morda še kaj so tehtnico prevesili na slovensko stran.

Niti nesrečno izgubljen prvi niz in zaostanek z 1:5 v drugem nista zmedla Slovencev, ki so po tem zaigrali kot prerojeni. Nič več jih ni ustavilo, servisi Klemna Čebulja, bloki Urnauta in vse boljša igra so Bolgare spravili na kolena. Za uvod EP so domači sicer že nanizali tri zmage. Proti Belorusiji je bilo gladko 3:0, proti Turčiji tudi, pa čeprav so Slovenci poskrbeli za nekaj drame ob koncu nizov, a so vseeno vse končnice odločili v svoj prid. Fincem pa so oddali niz, a se zaradi tega ni nihče vznemirjal. Še najmanj navijači, ki so skupaj s finskimi ustvarili nepozabno vzdušje v Stožicah.

Ropret: Odigrali morda boljšo tekmo, kot smo sposobni
Prav gostje iz Finske so bili dodaten velik plus EP v Ljubljani. Prejšnji teden je bilo skorajda nemogoče izogniti se Fincem v Ljubljani, saj so bili povsod. Navdušili so s športnim navijanjem, sproščenostjo, pripravljenostjo na druženje. V mestu in pred dvorano ter v njej ni bilo nobenih težav, prirediteljem odbojkarskih tekem pač ni treba ločevati navijačev obeh ekip na posamezne sektorje ter jih obkoliti z varnostniki in policisti. Na tribunah so bili skupaj tisti v zelenem in modrem, tisti v modrem in belem, pa še kakšen v barvah drugih udeleženk skupine C se je našel, čeprav so imeli Slovenci in Finci velikansko večino.

A ni še konec. Naslednje in tudi zadnje domače poglavje zgodovinskega tekmovanja bo v Ljubljani v četrtek, 26. septembra. Za finalno vstopnico v Parizu se bosta na zadnji tekmi slovenskega dela EP, nedvomno v spet povsem polni dvorani Stožice, udarili Slovenija in Poljska. Obeta se tudi navijaški dvoboj, tokrat Slovenija ne bo imela takšne premoči na tribunah kot proti Rusiji.

"To vzdušje, te Stožice so nam dale dodatna krila. Odigrali smo tekmo, morda boljšo, kot smo sposobni, verjetno je bila ena najlepših v karieri in upam, da lahko kaj takega ponovimo v polfinalu. Prišli smo v polfinale, a s tem se ne smemo zadovoljiti. Pred prvenstvom smo rekli, da lahko premagamo vsakogar in to smo dokazali. Lahko pa padejo tudi Poljaki," pa je v evforiji po ruski tekmi napovedal Gregor Ropret.

Slovenija - Poljska
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (122)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jinks
24. 09. 2019 18.22
+8
Bravo fantje, selektor, in celotna ekipa! Le tako naprej!
Lisec7
24. 09. 2019 14.05
-20
..če bom napisal, da so slabo igrali, da so zanič---me bo moderator izbrisal, ker je to protidržavni govor
MarKav
24. 09. 2019 17.30
+8
Iztok Strel
24. 09. 2019 13.43
+32
Bravo Fantastično. Ampak en veeeeeeeeeeeelik poklon navijačem!!! Hvala vsakemu posebej.....
Infraping
24. 09. 2019 13.22
+24
sposobni smo premagati poljake
srebrnibreg
24. 09. 2019 12.47
+28
Fantastično in naj se ponovi isto proti Poljski.
Sava Sava
24. 09. 2019 12.37
+43
ZA Capo dei Capi (24.9.2019, 11:12:15): Ne, ni ti vseeno. Očitno ti težko padajo na srce uspehi Slovenije – pa nas je v košarki do kolajn vodil Srb, v rokometu Črnogorec, zdaj v odbojki Italijan. Srce pa je bilo slovensko. Odlična kombinacija. - Nič novega, vsaka država, tudi Slovenija, ima žal tudi take kot si ti. In bog (ki mu je res vseeno za nas) ne daj, da bi ti nekdo prepovedal oglaševanje na tem portalu. Pravi zgled si, kakšen ne sme biti prebivalec Slovenije (če si); takšni kot ti so zaslužni, da tega Slovenci ne pozabimo. - Sam sem osnovno šolo končal v vzhodnem delu nekdanje Jugoslavije, pa sem kot Slovenec tam spoštoval tiste, ki so me tam sprejeli in mi ni prišlo na misel, da bi tam s pritlehno miselnostjo žalil hkrati domačine in Slovence. – Takšne, ki ne marajo svojih sosedov in domačinov, bodisi bili tujci ali kar tudi sami domačini, pa pozna vsaka država; pravijo jim kvizlingi. Po navadi nimajo ogledal v svojem stanovanju. - In verjamem ti, da si tak in tako misliš. Še se oglašaj, dragocen si za slovensko poenotenost.
mackintosh
24. 09. 2019 13.57
+14
Viejo cabron
24. 09. 2019 12.29
+7
Moram priznati, da bi izgubil vse stave v kolikor bi pred tekmo stavil na Ruse. Se opravučujem našim fantom in samo klobuk do poda!! Bravo.
Vita vita 72
24. 09. 2019 12.06
+21
Bravo fantje,igra je bila vrhunska. Dejstvo je,da so nasi res dobri ,pravi borci. Karkoli jim uspe se naprej bo vrhunsko do sedaj pa so pokazali,da so enakopravni najboljsim ekipam.Kot ze receno pa se za zmago mora marsikaj poklopiti. Navijaci v dvorani pa so tudi naredili pravo vzdusje.
catgod
24. 09. 2019 12.03
+12
Petrol sendvic reklama...rdecelaska.....grrrrrr😂😂😂😂
Mungos2
24. 09. 2019 11.59
+37
Bravo Slovenci !!!! Ko bi se tako poslanci in razni koritarji borili za Slovenijo !!!!!!!!!
Taubi999
24. 09. 2019 11.53
-2
Hja no, Poljakom so še avionski polet skenslali. Kaj pa zdej? So ga Adria ali Poljaki sami?
uporabnica1
24. 09. 2019 11.48
+16
tale 24 ur portal je tudi smešen, briše komentarje nas normalnih, pusti komentirati trolom, ki sovražijo vse kar je Slovensko
uporabnica1
24. 09. 2019 11.39
+12
a je Miha235 vredu? Pomoje je v kriticnem stanju in se ni prisel k sebi😂
legenda car
24. 09. 2019 12.21
-2
Dela analizo kako je rusija bolj hlapcevski narod kot mi 😂😂😂
RTVjeZAKON
24. 09. 2019 11.29
-27
Hm mogoče bom tudi jaz začel spremljati ta ženski šport kjer je obmjemanja skoraj več kot akcije. Bravo naši...dobro ste igrali
kar_nekdo
24. 09. 2019 12.04
+12
hja, odbojka je pač za take, ki jih "ne boli koleno na nogi" in se ne zahvaljujejo staršem, še posebej pa očetu in mami... Upam, da si razumel sploh kaj sem hotel povedat... Je pa res ženska odbojka "lep šport"...
RUBEŽ
24. 09. 2019 14.12
+5
kar_nekdo - dobro si napisal. Ne reče se zastonj da je ODBOJKA ŠPORT INTELIGENTNIH LJUDI.
Jozef Trtica 3
24. 09. 2019 11.17
+26
Z takimi navijači je tekmo skorajda nemogoče izgubiti. So pa tudi fantje igrali fenomenalno. S tako igro Poljaki nimajo veliko možnosti za zmago.
Capo dei Capi - novi profil
24. 09. 2019 11.12
-42
Za tiste komentatorje, kateri mi stiskate minuse.... Jaz sem vam povedal.... Ali mi verjamete ali pa ne... Ne morem vam povedati, kako mi je vseeno. :)
Maxx365
24. 09. 2019 11.34
+41
Ti nimaš pojma kolk je nam vseeno zate, če bi se zdaj pobral s portala, te nihče ne bi niti za sekundo pogrešal.
arctic
24. 09. 2019 11.37
+1
tako vseeno, da si mogu napisat komentar? 🙄
Maxx365
24. 09. 2019 11.41
+10
uporabnica1
24. 09. 2019 11.49
+7
haha Capo, še nisi najdel pot do Ljubljana Polje?
legenda car
24. 09. 2019 12.22
+6
Capo tvoji srbi do 20 ne pridejo v stozcah
srebrnibreg
24. 09. 2019 12.46
+5
Ne moremo ti povedati kako je nam vseeno, če je tebi vseeno.
štajerc65
24. 09. 2019 10.59
+11
Ona Sanja pa tak Jasmina gleda!
uporabnica1
24. 09. 2019 10.39
+16
Klemen Čebulj najbolj zaželen fant kajne ženske? 😆 👏🏐🇸🇮
legenda car
24. 09. 2019 10.32
+10
Miha235 cakam strokovno analizo tekme kar se psihe tice.. ajde doktor
graf
24. 09. 2019 10.29
+42
kapo dol fantom za odlično predstavo in kapo dol tudi fenomenalni publiki ki so bili sedmi igralec naše reprezentance ! To navijanje me je spomnilo na evropsko prvenstvo v košarki , zdaj ko smo Ruse poslali domov ni vrag da za njimi ne pošljemo domov še Poljake ...ne glede na izid s Poljaki ste zame že zmagovalci ...