Odbojka

Slovenci bodo igrali na Eurovolleyju

Maribor, 03. 07. 2022 08.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Slovenska reprezentanca do 20 let se je z zmago proti Finski na odločilni tekmi 3. kroga kvalifikacij v Mariboru uvrstila na evropsko prvenstvo. Naši fantje so bili od tekmecev boljši s 3:2.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Slovenski odbojkarji so obračun s Finsko začeli v udarni zasedbi, saj se je po poškodbi gležnja v ekipo vrnil Nik Mujanovič, selektor Jernej Rojc pa je ob njem na igrišče poslal še Dina Vinkoviča, Miho Finka, Roka Bračka, Janža Janeza Kržiča, Nejca Kožarja in Grego Okrogliča, Odločilno srečanje so naši fantje začeli odločno in si z napadom Mujanoviča zagotovili vodstvo s 4:1, blok Kržiča pa je pomenil že vodstvo z 8:4. Na servis Bračka so sledile napake Fincev, ki so našo vrsto popeljale na 10:4, tekmeci so se prek Luke Martille in Haapaniemija še približali na 7:12, Bračko z napadom in Mujanovič z blokom in napadoma pa sta poskrbela, da se je razlika spet povečala (18:8). V končnico so Slovenci vstopili s kar 11 točkami naskoka, 20:9, potem pa nekoliko popustili. Na servis Haapaniemija je Fincem uspela serija točk, s katero so rezultat znižali na 17:24 in tako ubranili kar pet zaključnih žog, nato pa je Haapaniemi servis poslal izven igrišča.  

Dober začetek je varovancem Rojca uspel tudi v drugem nizu, ko so tudi tokrat na servis Bračka ter z blokom Kržiča in protinapadom Vinkoviča prišli do vodstva s 7:2. Fink je blokiral za 10:6, Bračko pa prebil finski blok za 13:6. Gostje so bili tudi sredi niza nemočni, na servis Finka niso mogli organizirati dobrega napada, prednost naših je posledično hitro narasla na 10 točk, na 17:7. Po še eni dobri obrambi Okrogliča je Mujanovič napadel za 18:8, Kožarju pa je uspel še blok za 23:13. Kot že v prvem nizu so naši fantje v končnici nekoliko popustili, tekmeci so bili zopet uspešni na servis Marttile in se približali na 16:23, vendar pa so se prepričljive zmage s 25:17 vseeno veselili gostitelji.

Odbojkarska reprezentanca Slovenije do 20 let se je uvrstila na EP.
Odbojkarska reprezentanca Slovenije do 20 let se je uvrstila na EP. FOTO: CEV

V tretjem nizu so Finci dvignili raven igre in že od prve točke sledili ritmu naših odbojkarjev, ki so sicer ves čas vodili s točko ali dvema razlike. Po tem, ko je Vinkovič dosegel pomembno točko za prvo vodstvo za tri (10:7), pa je sledilo izenačenje na 10. točki. Tyynismaa je svoje moštvo popeljal do še večje razlike, na 16:12, naša klop je poizkusila z odmorom, a ta ni prekinil naleta finskih odbojkarjev. Mujanovič in Bračko sta sicer nanizala nekaj točk z napadom, a Slovencem igra v bloku in obrambi ni stekla, nasprotniki so končnico začeli s petimi točkami naskoka (20:15). Vinkovič je z blokom in napadom Slovenijo približal na 21:19, Finci pa so v ključnih trenutkih ostali zbrani in s štirimi zaporednimi točkami prišli do zmage s 25:19.

Napadalno igro so Finci prenesli tudi v četrti niz, v katerem so bili oni tisti, ki so narekovali ritem igre. Najprej so pobegnili na servis Ivanova (4:2), ki je kasneje tudi dobro napadal in poskrbel za vodstvo z 10:7 in 11:8. Na servis Marttile smo spremljali novo serijo finskih točk, varovanci Oskarja Muurinena so si do sredine niza priigrali že šest točk naskoka (14:8). Na kratko se je Slovenija vrnila v igro, predvsem po blokih Amadeja Snedca in Kržiča, vendar pa je neustavljivi Ivanov Finsko ohranjal v prednosti. Leionen je bil zaslužen za točko za 20:14, s katero so si gostje zagotovili miren zaključek, niz so dobili s 25:18.

Rojc: To je velika stvar
"Ko se je tekma zaključila, v nekem trenutku sploh nisem vedel, ali je to dovolj za uvrstitev na evropsko prvenstvo. Na srečo sta bila moja pomočnika Aleš Hribar in Taja Kobilca bolj prisebna in sta takoj vedela, da bomo igrali na EuroVolleyju. S fanti smo se že pred tekmo dogovorili, da bomo ne glede na rezultat tekme med Nizozemsko in Španijo igrali zase, za grb, za Slovenijo in se potrudili za zmago. Ko pa se je še rezultat prve tekme obrnil v našo korist, pa so igralci dobesedno poleteli, kar se je videlo tudi v prvih dveh nizih, ko smo prikazali najboljšo odbojko doslej. A žal so nas Finci preko svojih odličnih serverjev v tretjem in četrtem nizu spravili v težave. Ko so nam enkrat pobegnili, jih nismo mogli več ujeti. V petem nizu smo našli neko dodatno energijo, enako kot že na turbulentni tekmi z Nizozemsko in zmagali. Neverjetno," je po prespani noči za uradno spletno stran OZS povedal selektor Jernej Rojc.

Jernej Rojc
Jernej Rojc FOTO: CEV

V našem taboru za zdaj še ne vedo, kdaj bodo začeli s pripravami na jesensko evropsko prvenstvo v Italiji, kjer se bo za naslov evropskih prvakov med seboj pomerilo 12 najboljših evropskih reprezentanc. "O pripravah se moramo še dogovoriti. Vemo le to, da se morajo fantje spočiti, pozdraviti viroze in zaceliti poškodbe. Imeli smo precej težav, a on njih prej nismo želeli razpravljati. Zdaj že lahko povem, da nam ni bilo lahko. Pred prvo tekmo je z vročino obležal Vinkovič, a potem le stisnil zobe in igral po najboljših močeh. Na prvi tekmi se nam je poškodoval tudi Mujanovič, ki je sicer skušal pomagati na tekmi proti Španiji, a ni šlo. Zares sem vesel, da ga je mojim sodelavcem uspelo pripraviti za tekmo s Finsko, saj Nik tej reprezentanci veliko pomeni," je za uradno spletno stran Zveze dodal Rojc, ki se je obenem za opravljeno delo zahvalil tako organizatorjem tekmovanja kot klubom in svojemu štabu: "Slovenski odbojkarski centri delajo zares dobro, ob tem pa je potenciala še zares veliko, predvsem organizacijskega. Tudi manjši klubi, ki nimajo pravih pogojev za kakovostno delo, so izjemno pomembni, saj otroke navdušujejo za odbojko, prepoznajo njihov potencial in jih pravilno in načrtno usmerjajo naprej. Posebna zahvala gre Alešu Hribarju, ki je sprejel vlogo mojega pomočnika in mi zares pomagal. Menim, da brez njega ne bi bilo tega uspeha. Taja Kobilca je imela ogromno dela z boleznimi in poškodbami igralcev, a ji je uspelo, da so k tej uvrstitvi vsi prispevali največ, kar so lahko. Tu sta še Samo Korošec, ki je poskrbel za fizični del priprav in Bor Omejc, ki je zares dobro opravljal vlogo statistika."

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Viejo cabron
03. 07. 2022 10.08
Odlično, sedi 5 !