Odbojka

Slovenci po olimpijskih prvakih ugnali še evropske

Antalya, 26. 05. 2024 15.15 | Posodobljeno pred 21 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
S.V., A.M., STA
Komentarji
8

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca nadaljuje z izjemnimi predstavami na turnirju Lige narodov v turški Antalyi. Po Nizozemski, Franciji in Kanadi so Slovenci ugnali še evropske prvake Poljake (3:0).

Več videovsebin
  • Slovenski kapetan Tine Urnaut po zmagi nad Poljsko
    00:22
    Slovenski kapetan Tine Urnaut po zmagi nad Poljsko
  • Klemen Čebulj po koncu turnirja v Antalyji
    00:30
    Klemen Čebulj po koncu turnirja v Antalyji

Slovenska reprezentanca v Ligi narodov že kaže predstave, ki spominjajo na njene najboljše dni, predstave, s katerimi je osvojila štiri kolajne na evropskih prvenstvih in postala strah in trepet za vse odbojkarske velesile.

V Antalyi je zabeležila že četrto zaporedno zmago, drugo proti veliki reprezentanci. Po aktualnih olimpijskih prvakih Francozih je na kolena spravila še evropske prvake in najboljšo reprezentanco na kakovostni lestvici Poljsko. In to več kot zanesljivo, s tem pa si je v boju za olimpijske igre priigrala kar nekaj pomembnih točk, tako da je videti, da je z eno nogo praktično že v Parizu.

Varovanci Gheorgheja Cretuja na obračunu dveh še neporaženih reprezentanc na turnirju niso imeli veliko za izgubiti, lahko pa so veliko dobili. V boju za točke na lestvici poraz proti najboljši ekipi, ki v Turčiji sicer ni v najmočnejši postavi, ne pomeni velike izgube, v primeru zmage pa prinaša veliko točk, zato so lahko tekmo začeli sproščeno.

Slovenska odbojkarska reprezentanca
Slovenska odbojkarska reprezentanca FOTO: OZS

Prvi niz so zelo motivirani slovenski odbojkarji odigrali briljantno, predvsem njen srednji del, v katerem so prišli do vodstva z 18:11. Sledilo je sicer nekaj črnih minut, po bloku Klemnu Čebulju, dotlej ob Tončku Šternu najbolj razpoloženemu slovenskemu napadalcu, so se Poljaki približali na 16:19. A končnica je spet pripadla Slovencem, kapetan Tine Urnaut jim je za izid 24:19 zagotovil zaključno žogo, po napaki tekmecev so drugo izkoristili.

Tudi v drugem nizu se reči na igrišču niso bistveno spremenile. Poljaki niso izvajali pritiska s servisi, Slovenci so si z lahkoto pripravljali napade, ki so jih tudi uspešno zaključevali. Razliko pa so naredili s servisi, po dveh asih Šterna so povedli s 13:9, nato pa prednost držali vse do končnice. Po vodstvu s 23:19 so imeli nekaj težav, tekmec je imel v protinapadu celo priložnost, da se približa le na točko razlike, vendar so jim z dobro obrambo to preprečili, Urnaut pa je nekaj trenutkov pozneje niz zaključil.

Slovenska odbojkarska reprezentanca
Slovenska odbojkarska reprezentanca FOTO: OZS

Po izenačenem začetku tretjega niza so Slovenci do odločilne prednosti prišli po vodstvu 15:13. To vodstvo je povišal blok Jana Kozamernika, sledil je as Gregorja Ropreta, piko na i pa je pomenila še točka Urnauta za 18:13. Poljaki so bili na tleh, vstati niso več mogli. Še devetič v zgodovini so morali priznati premoč Slovencem, ki v medsebojnih tekmah vodijo z 9:8. "Po tem tednu s štirimi tekmami je misli veliko, še posebej po tej tekmi. Najpomembnejši je bil odnos igralcev na teh prvih tekmah po lanskih kvalifikacijah za olimpijske igre. Zares cenim vse, kar so naredili v zadnjih treh tednih. Ni bilo lahko, pritisk je enak, kot je bil lansko sezono že od samega začetka. Vsak lahko vidi, da se za vsako točko borimo z enakimi čustvenim nabojem in predanostjo. Vsak lahko vidi, da igramo za cilj našega življenja in to je bilo v kar nekaj trenutkih v tem prvem tednu odločilno. A nič še ni narejenega, še vedno imamo veliko pred seboj. Še vedno je pred nami osem tekem in veliko dela, še posebej, ker vemo, da je vsaka tekma drugačna, da so tu še potovanja, drugačni pogoji in tako naprej. Moramo poskrbeti za regeneracijo, za naše zdravje in misli že usmeriti k našemu naslednjemu nasprotniku na Japonskem, Turčiji. Rad bi čestital ekipi, svojemu štabu in tudi neverjetnim navijačem, ki so prišli celo sem in to je bil danes velik bonus za nas," je po tekmi povedal selektor slovenske izbrane vrste.

Georghe Cretu
Georghe Cretu FOTO: Aljoša Kravanja

Tokrat so navdušili predvsem s servisom in sprejemom, najučinkovitejši v slovenski vrsti pa je bil z 20 točkami Tonček Štern, dosegel je tudi štiri ase, Klemen Čebulj jih je prispeval 15. "Turnir v Antalyji zaključujemo s štirimi zmagami, proti Poljakom menim, da smo igrali zelo dobro odbojko. Od samega začetka pa do konca tekme smo raven naše igre držali zelo visoko. Lahko se nadejamo novih dobrih tekem in glede naslednjega turnirja na Japonskem sem zelo pozitiven. Ne bo nam lahko, a ravno s to pozitivnostjo in dobro energijo odhajamo tja," je dodal Čebulj, navdušenja pa ni skrival niti kapetan Urnaut. "Zelo sem vesel, da smo uspeli nabrati veliko točk na tem prvem turnirju, danes smo zares odlično odigrali in zaključili z zmago. Zelo sem vesel, da smo napredovali v kvaliteti igre tekom turnirja, za kar sem že prej rekel, da bo zelo pomembno. Zdaj se bomo skušali čim bolj spočiti in se fokusirati na naslednji turnir na Japonskem."

Slovenci bodo iz Antalye odpotovali na Japonsko, kjer se bodo pripravljali na drugi turnir v Fukuoki (od 4. do 9. junija), tam se bodo merili s Turčijo, Brazilijo, Japonsko in Bolgarijo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

levnuh, ne svecko
27. 05. 2024 10.39
+1
Kako lep je pogled na uradno svetovno lestvico FIVB v odbojki( podobno oni nogometni, tam je Slovenija nekje med 55 in 60 mestom ) . SLOVENIJA na mestu št 5 z 332 točkami, za nami Brazilija, Francija.. . pred nami JAPONSKA, ZDA, ITALIJA in na vrhu POLJSKA.
M_teoretik
26. 05. 2024 16.31
+10
Ko že misliš, da vikend ne more bit lepši!?
Jožica55
26. 05. 2024 15.57
+11
Čestitke fantje ,!!!!
Slinsson
26. 05. 2024 15.22
+17
Anon88
26. 05. 2024 15.19
+20
Slovenci se premalo zavedamo, kako fenomenalni smo v odbojki...
25petelinov
26. 05. 2024 15.08
+18
Bravooo fantje!💪🇸🇮✌️
Anion6anion
26. 05. 2024 15.08
+22
Odlično! 4 tekme , 4 zmage. Bolje ni mogoče.
Divji petelin
26. 05. 2024 14.57
+23
Super, tako se brani barve države!!!