Odbojka

Slovenke boljše od Latvijk

Zenica, 14. 05. 2021 18.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca je na četrti tekmi kvalifikacijske skupine F za nastop na evropskem prvenstvu v Zenici v Bosni in Hercegovini premagala Latvijo s 3:1. Slovenke tako ohranjajo možnosti za nastop na EP, ki ga bodo med 18. avgustom in 4. septembrom gostile Srbija, Bolgarija, Hrvaška in Romunija, a bodo morale ugnati tako BiH kot Češko in upati na čim boljše razmerje med osvojenimi in izgubljenimi nizi ter točkami.

Alessandro Chiappini
Alessandro Chiappini FOTO: Aljoša Kravanja

Selektor Slovenije Alessandro Chiappini je na igrišče poslal podajalko Evo Mori, poškodovano Darjo Eržen je na mestu korektorice zamenjala Eva Zatković, na sprejemalskih pozicijah sta obračun z Latvijo začeli Žana Zdovc Sporer in Monika Potokar, na mestu srednjih blokerk pa Saša Planinšec in Tina Grudina. Mesto proste igralke je pripadlo Leji Janežič. Tekmo so za odtenek bolje začele Slovenke, ki so si po uspešnem napadu Zatkovićeve za 5:3 prvič priigrale prednost dveh točk, Grudina je prispevala točko z napadom za 7:4, Potokarjeva pa je dodala še dva asa za 9:4 ter latvijskega stratega Pavelsa Salivanosa prisilila v odmor. Njegove varovanke so se, kot piše uradna spletna stran OZS, z dvema zaporednima blokoma približale na 10:8, a sta Zdovc Sporerjeva in Zatkovićeva, ob borbeni igri Janežičeve v obrambi, Slovenijo spet popeljali na šest točk razlike (15:9). Zatem je bila iz protinapadov dvakrat uspešna Potokarjeva, ki ji je uspel še as za 22:12. Zaključno žogo pri 24:14 je prispevala Zatkovićeva, niz je takoj zatem z močnim napadom zaključila Planinščeva. 

Odbojkarice v Zenici lovijo pot proti EP.
Odbojkarice v Zenici lovijo pot proti EP. FOTO: CEV

Prva točka v drugem nizu, v katerem sta priložnost dobili Lorena Lorber Fijok in Mirta Velikonja Grbac, je pripadla naši vrsti, ki je po bloku Velikonje Grbac in napadu Zatkovićeve povedla s 6:4 in 7:5, napaka latvijske podajalke Elvite Dolotove pa je našim zagotovila prvo vodstvo za tri točke (10:7).  Z dvema asoma je Lasma Ozola Latvijo pripeljala do izenačenja na 11:11, odlična Marta Levinska pa z novim asom tudi v vodstvo s 13:12. Predvsem po zaslugi Zatkovićeve so Slovenke ušle na 19:15, a so se tekmice še enkrat vrnile v igro. Naša klop se je, kot poroča uradna spletna stran OZS, pri 19:18 odločila za prekinitev, Chiappini pa je na mesto podajalke poslal Saro Najdič. Po napadu Planinščeve je Salivanos pri 21:18 v korist naše vrste posegel po odmoru, a so naša dekleta končnico niza odigrala zbrano. Velikonja Grbac je napadla za 23:21, Lorber Fijokova pa blokirala za 24:21. Morijeva in Potokarjeva sta se vrnili v igro, Levinska pa je servis poslala izven igrišča za zmago Slovenije s 25:22.

Dva zaporedna bloka sta Slovenke, pri katerih je niz na mestu podajalke začela Najdičeva, pripeljala do vodstva z 2:0, a je niz napak v ospredje pripeljal nasprotnice. Velikonja Grbac ob mreži in Zatkovićeva s servisom sta zrežirali preobrat, a so Latvijke vrnile z enako mero za 10:7. Po odmoru na zahtevo Chiappinija se razmerje moči ni spremenilo, pri 10:14 je Zdovc Sporerjevo, ki je začela grešiti, zamenjala Potokarjeva. Po treh zaporednih točkah Lorber Fijokove se je prednost Latvije stopila na le točko. A Slovenke so si zopet privoščile napake pri začetnih udarcih in tudi v napadih. V igro je vstopila Morijeva, Levinska pa je odlično servirala in tudi napadala za 18:14. Pri zaostanku s 17:21 je slovenski strateg svoje igralke poklical na klop, Planinščeva pa je dvakrat prebila latvijski blok za 20:22, vendar to ni bilo dovolj za preobrat, Latvijke so slavile s 25:23.

Sara Najdič
Sara Najdič FOTO: Miro Majcen

V četrtem nizu sta ekipi nizali točko za točko. Najprej so z minimalno prednostjo vodile naše odbojkarice, zatem Latvijke, po bloku Planinščeve in napaki tekmic pa so Slovenke rezultat obrnile v svojo korist za 8:6. Salivanos je takoj reagiral z odmorom, a so Potokarjeva, Zatkovićeva in Lorber Fijokova z dobro igro v napadu našo vrsto pripeljale na štiri točke razlike. Tudi sredi niza so naša dekleta vodila z enakim naskokom (18:14), po blokih Planinščeve za 21:16 in 23:17 pa so Chiappinijeve varovanke tekmo mirno pripeljale do konca in se veselile zmage s 25:19. "Latvijke so zelo borbena ekipa in na tekmi so bili trenutki, ko nismo mogle izkoristiti in zaključiti napadov. Naredile smo tudi veliko napak, ki si jih ne bi smele privoščiti, kar so znale nasprotnice izkoristiti. V borbenosti so nas danes kar nekako premagale," je za uradno spletno stran OZS dejala Mirta Velikonja Grbac. "Glede na to, da so Latvijke zadnje na lestvici v tej skupini, so danes prikazale zelo borbeno igro. Izgubljen niz je bil rezultat padca naše koncentracije, žoge, ki bi jih me morale zaključiti, a jih v določenih trenutkih nismo, so nas ob borbenosti tekmic pripeljale do tega. Ampak konec koncev sem vesela te zmage," je dodala Eva Zatković.

Izid, kvalifikacije za EP:
Latvija - Slovenija 1:3 (14:25, 12:25, 25:23, 21:25)

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dibala
14. 05. 2021 20.14
+2
peceee ....cestitke
Bugs_Bunny
14. 05. 2021 19.36
+9
Uf, kake lepe ritke majo ❤️
srebrnibreg
14. 05. 2021 19.34
+4
Čestitke in samo hrabro naprej, ker ste sposobne za uvrstitev.