Odbojka

Slovenke na EP za 7. mesto in brez vozovnice za SP

Podgorica, 08. 10. 2020 14.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca do 17 let je morala na pomembni tekmi evropskega prvenstva v Črni gori z 2:3 priznati premoč Romuniji in bo igrala za končno 7. mesto. Ob tem je naša izbrana vrsta izgubila možnost nastopa na svetovnem prvenstvu prihodnje leto.

Samo Miklavc s svojimi varovankami ni realiziral želenega cilja. Slovenija ne gre na SP.
Samo Miklavc s svojimi varovankami ni realiziral želenega cilja. Slovenija ne gre na SP. FOTO: CEV

Slovenske odbojkarice, ki so pred današnjo tekmo dosegle tri zaporedne zmage proti Črni gori, Bolgariji in Slovaški, so obračun z Romunijo začele odločno in zbrano. Čižmanova je z dobrimi začetnimi udarci tekmice prisilila v napake in v zaostanek z 0:3. Pri 1:5 je romunska klop prvič poizkusila s prekinitvijo. Prednost so naše odbojkarice še povečale na 8:3, točko za 10:5 je dosegla Taja Gradišnik Klanjšček, as je dodala Naja Šalamun. Na začetni udarec Lidie Paule Partnoi so se v slovenski vrsti pojavile težave pri sprejemu, v napadu Miklavčeve varovanke niso bile prepričljive in kljub prekinitvi so se nasprotnice nevarno približale na 11:12, izenačenje je preprečila Gradišnik Klanjščkova. Po dveh napakah Chelute so se naše oddaljile, sledila je poškodba Iarine Luane Axinte, a je po krajši prekinitvi lahko nadaljevala z igro. Žana Godec je dosegla dva zaporedna asa za 18:14, Žana Ivana Halužan Sagadin pa je točko s servisom dosegla za 20:15. Slovenke so nadaljevale v svojem ritmu in z asom Šalamunove prvi niz dobile s 25:17.

Na začetku drugega niza so naša dekleta popustila na sprejemu, si privoščila napake v napadu in selektor Samo Miklavc je moral pri 0:4 poseči po odmoru, romunski niz je prekinila Šalamunova. A nasprotnice so se povsem sprostile. Napadale so z začetnimi udarci, napade Slovenk zaustavljale z bloki in prednost povišale na 9:3. Gradišnik Klanjščkova je izkoristila natančne podaje Halužan Sagadinove in s štirimi točkami v napadu in še asom svojo vrsto pripeljala na točko zaostanka, na 12:13. Izid je bil prvič izenačen na 14. točki, Godčeva je z dobrim začetnim udarcem poskrbela za prvo vodstvo Slovenije (16:15). Romunke se niso predale in so s serijo štirih točk in po dveh napakah Šalamunove prišle do vodstva z 19:16. V igro je vstopila Živa Javornik. Gradišnik Klanjščkova je spet poskrbela za točki za 18:19 in Slovenke tudi v končnici ohranjala v igri. Nasprotnice so si priigrale tri zaključne žoge (24:21), Šalamunova je uspešno napadla za 23:24, a so tekmice niz nato dobile s 25:23.

Slovenija je imela v Podgorici kar nekaj smole. Je pa res, da je tesne tekme običajno izgubljala ...
Slovenija je imela v Podgorici kar nekaj smole. Je pa res, da je tesne tekme običajno izgubljala ... FOTO: CEV

Romunke so bolje začele tudi tretji niz, z vodstvom s 4:1. Miklavc je v igro poslal Tio Koren, a menjava ni obrodila sadov, tekmice so prišle do vodstva z 8:3. Dober servis Korenove, napada Čižmanove in Šalamunove ter as Halužan Sagadinove so našo vrsto le približali na 7:9. Pri Sloveniji je še naprej odlično igrala Gradišnik Klanjščkova in skrbela za točke, a do preobrata vseeno ni prišlo. Romunske odbojkarice so spet pobegnile za pet točk, na 16:11. Miklavc je poizkusil z odmorom in Šalamunovo zamenjal z Julijo Grubišič Čabo, nato iz igre poslal še nerazpoloženo Lebanovo, vstopila je Javornikova in takoj dosegla točko z napadom in as za 13:18, romunski strateg Marius Macarie je reagiral s prekinitvijo. Grubišič Čabo je dvakrat uspešno napadla, Halužan Sagadinovi je uspel as za 19:22. Romunke so dobile prvo zaključno žogo pri 24:20, izkoristile pa drugo za vodstvo z 2:1 v nizih.

V četrtem nizu smo spremljali bolj izenačen začetek. Romunke so povedle s 3:2, nato je naša vrsta preko Grubišič Čabove prišla do vodstva s 5:3, z asom Čižmanove pa ga povišala na 8:3. Halužan Sagadinova je uspešno varala za 11:6 ter z začetnimi udarci pomagala soigralkam do prodornih protinapadov in vodstva s 15:7. Romunska klop je poizkušala s prekinitvama in menjavami, a so Slovenke ostale zbrane in še naprej nizale točke. Lebanova je prispevala as za 17:10, Godčeva napad za 19:11, Čižmanova pa dva asa za 21:11. Postalo je jasno, da bomo spremljali odločilni peti niz, zaključek četrtega je bil le še formalnost, naša dekleta so ga po bloku Čižmanove dobila s 25:14.

Tudi na začetku petega niza si nobena od reprezentanc ni uspela priigrati prednosti za več kot točko, nato pa so Romunke izkoristile slabšo igro Slovenk v napadu in povedle s 6:4, sledila je še napaka naših in Miklavc je bil primoran vzeti odmor. Nove napake naših napadalk so botrovale vodstvu Romunije s kar 10:4. Tia Koren, ki je priložnost dobila namesto Godčeve, je dobro servirala za 7:11, po odmoru na zahtevo Macarieja pa je sledila nova napaka. Miklavc je še zadnjič poizkusil s prekinitvijo, a še ena napaka, tokrat Gradišnik Klanjščkove, je Romunke popeljala do točke za 13:7, kar je bilo dovolj za zmago s 15:9.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.