Odbojka

Slovenke po dobljenem nizu proti Čehinjam v nadaljevanju popustile

Daugavpils, 08. 05. 2021 16.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca je na tretji tekmi kvalifikacijske skupine F za nastop na evropskem prvenstvu v Daugavpilsu izgubila proti vodilni reprezentanci Češke z 1:3. Na vrhu skupine F so Čehinje s tremi zmagami, sledi Bosna in Hercegovina z zmago in porazom, tretja je Slovenija z zmago in dvema porazoma, na dnu pa je po dveh odigranih tekmah Latvija brez točk.

Alessandro Chiappini
Alessandro Chiappini FOTO: Aljoša Kravanja

Slovenski selektor Alessandro Chiappini je tretji obračun prvega kroga kvalifikacij za evropsko prvenstvo proti Češki začel s podajalko Evo Mori, korektorico Darjo Eržen, srednjima blokerkama Sašo Planinšec in Tino Grudina, sprejemalkama Moniko Potokar in Loreno Lorber Fijok ter prosto igralko Lejo Janežič. Naša dekleta so srečanje začela odločno ter na začetni udarec Erženove in prek Potokarjeve z zaključki protinapadov prišle do vodstva s 5:1. 

Varovanke selektorja Alessandra Chiappinija so v prvem delu kvalifikacij v Latviji sprva izgubile proti Bosni in Hercegovini z 0:3, nato pa so premagale Latvijke s 3:0. Tokrat so bile nemočne proti favoriziranim Čehinjam, ki so z eno nogo že uvrščene na EP, ki ga bodo med 18. avgustom in 4. septembrom gostile Srbija, Bolgarija, Hrvaška in Romunija.

Blok Planinščeve, as Morijeve in napad Erženove so pri zaostanku s 4:9 selektorja Češke Ioannisa Athanasopoulosa prisilile v odmor. Katerina Valkova je nato Slovenkam povzročila veliko težav pri sprejemu, naše napadalke niso zaključevale napadov, tekmice so se približale na 10:12. Zalegel ni niti odmor na zahtevo naše klopi, Čehinje so povedle s 13:12, zatem pa sta ekipi izmenično dosegali točke, pri čemer se je ob mreži dobro znašla Grudina. Tekmice so ušle na 19:17, Planinščeva in Zdovc Sporerjeva, ki je pred tem vstopila v igro, z blokoma ter Morijeva z asom so našo vrsto spet pripeljale v ospredje, na 20:19. Za novo vodstvo Slovenk je z blokom za 22:21 poskrbela Naja Boisa, Planinščeva je napadla za 23:21, Erženova pa za zaključno žogo pri 24:21. Napaka Čehinj je naši vrsti prinesla zmago s 25:21. Chiappini je drugi niz začel z enako zasedbo kot prvega, naše odbojkarice pa so na začetni udarec Morijeve, po dobrih obrambah borbene Janežičeve ter z bloki in zaključki Planinščeve in Erženove, pobegnile na 6:2, a so nasprotnice vrnile z enako mero ter po dobrih servisih Veronike Trnkove z bloki zaustavile naše napadalke za serijo točk, ki se je zaključila pri 10:7. Čehinjam je nato popustila zbranost, privoščile so si napake v napadih, po točki Grudine z napadom pa je Slovenija povedla s 13:12. V izenačenem nadaljevanju sta se ekipi izmenjevali v vodstvu, češke odbojkarice so prek Andree Kossanyiove prve povedle za dve točki, z 19:17, a je Erženova zaključila pomembna napada za 19:19. Čehinje so znova ušle za dve in si pri 24:21 priigrale prvo zaključno žogo, izkoristile pa drugo za 25:22.

Slovenke imajo po prvem turnirju eno zmago in dva poraza.
Slovenke imajo po prvem turnirju eno zmago in dva poraza. FOTO: CEV

V uvodu v tretji niz sta obe reprezentanci zaključevali svoje napade, nato je Trnkova z dvema zaporednima asoma še enkrat več na tekmi poskrbela za vodstvo Češke, tokrat s 7:4. Potokarjeva je z dobro igro ob mreži Slovenijo pripeljala do izenačenja na 9. točki, a so nove težave naših na sprejemu botrovale še enemu nizu točk Čehinj, ki so uspele ohraniti razliko (14:11). Chiappini je Lorber Fijkovo zamenjal z Zdovc Sporerjevo, nato pri 13:17 zahteval še prekinitev ter na mesto proste igralke poslal Anjo Mazej. Kljub temu je razlika v korist tekmic narasla na sedem točk, na 20:13. V igro je na mesto podajalke vstopila še Sara Najdič, na sprejem je prišla Boisa, na začetni udarec pa Brina Bračko. Naše odbojkarice so se še približale na 19:23, a so Čehinje s točko za 25:19 niz pripeljale v svojo korist. Po izenačenju na 4:4 je, kot piše na uradni spletni strani OZS, moral Chaippini po treh zaporednih točkah Čehinj, tudi tokrat po odličnih začetnih udarcih Trnkove, svoje varovanke poklicati na klop, nalet je z napadom za 5:8 prekinila Lorber Fijokova.

Slovenke so v Latviji nastopile močno oslabljene.
Slovenke so v Latviji nastopile močno oslabljene. FOTO: CEV

Pri 7:11 se je italijanski strokovnjak odločil še za dvojno menjavo ter iz igre poslal Morijevo in Erženovo, na igrišče sta stopili Najdičeva in Eva Zatković, zatem še Boisa, ki je zamenjala Lorber Fijokovo, Mazejeva pa Janežičevo. Spremembe v slovenski vrsti niso zmedle nasprotnic, ki so še naprej nabirale točke. V naši ekipi sta v igro spet vstopili Morijeva in Erženova, pri 11:18 pa je Chiappini poizkusil še z drugim odmorom. Pri 22:13 je bilo že jasno, da se bodo češke odbojkarice veselile tretje zmage, naša dekleta so na koncu odpravile s 25:16. "Srečanje smo dobro začeli, igrali disciplinirano, servirali agresivno. V drugem nizu pa smo igrali dobro, a potem na žalost 2 ali 3 lahke žoge, nismo izkoristili svojih priložnosti in to je bilo po mojem mnenju ključno, saj bi v nasprotnem primeru lahko povedli z 2:0 v nizih. Tekmice so nato začele vršiti pritisk, mi pa nismo uspeli držati nivoja igre, ki smo ga prikazali na začetku tekme. Čehinje, ki so močna in izkušena ekipa, najmočnejša v tej skupini, so to znale izkoristiti. Osvojeni niz je vsekakor pomemben za motivacijo, a ko se zavedaš, da bi lahko dosegel več, si razočaran nad rezultatom. Dekleta so verjela v to, da lahko zmagajo in so tako tudi krenila v igro. Zavedamo se, da v treh dneh ne moremo veliko spremeniti. Posebno pozornost bomo namenili sprejemu, z nekaj menjavami v začetni postavi sem poskušal to storiti že zdaj, ampak še vedno smo imeli težave v tem elementu igre, v nekaterih situacijah tekmic nismo mogli zaustaviti in smo jim omogočili lažje napade. Mislim, da lahko najdemo nekaj taktičnih rešitev, potrebujemo nekaj treninga , moramo biti bolj samozavestni, kar bo pripomoglo k boljši igri," je za uradno spletno stran OZS po porazu dejal selektor Alessandro Chiappini.

Drugi krog kvalifikacij, na katerem se bodo vse štiri ekipe med seboj pomerile še enkrat, bo gostila Zenica. Prva tekma bo na sporedu 14. maja, ko se bodo Slovenke srečale z Latvijo, sledila bosta še obračuna s Češko ter Bosno in Hercegovino.

Izid:
Slovenija - Češka 1:3 (25:21, 22:25, 19:25, 16:25)

Koronavirus pasica nova
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.