Odbojka

Slovenski odbojkarji ugotovili, da jih čaka še veliko dela: Nizozemci za uvod uspešnejši

Ljubljana, 30. 12. 2019 20.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je morala na prvi pripravljalni tekmi v okviru priprav na kvalifikacije za olimpijske igre priznati premoč Nizozemski. V Areni Stožice so bili gostje boljši s 3:0 (-22, -23, -22).

Več videovsebin
  • Izjava Klemna Čebulja po tekmi z Nizozemsko
    01:19
    Izjava Klemna Čebulja po tekmi z Nizozemsko
  • Izjava Alena Pajenka po tekmi z Nizozemsko
    01:01
    Izjava Alena Pajenka po tekmi z Nizozemsko

Slovenski selektor Alberto Giuliani je v začetno postavo uvrstil podajalca Dejana Vinčića, korektorja Mitjo Gasparinija, srednja blokerja Jana Kozamernika in Alena Pajenka, sprejemalca Tineta Urnauta in Klemna Čebulja ter prostega igralca Janija Kovačiča.

Prvi pripravljalni obračun v okviru kvalifikacij za olimpijske igre sta Slovenija in Nizozemska začeli zelo izenačeno, saj si nobena od ekip ni uspela priigrati večje prednosti od dveh točk. V ospredju so bili po zaslugi dobre igre v obrambi in protinapadih Slovenci, gostje pa so v vodstvo prvič prešli pri 10:9. Po asu Gasparinija in uspešnem napadu Urnauta je naša vrsta zopet vodila, nato pa je tekmecem uspel blok, zatem je bil dvakrat v napadu uspešen Nimir Abdelaziz za vodstvo Nizozemske z 19:17. Pri 17:20 je slovenski strateg Giuliani v igro poslal Tončka Šterna in Gregorja Ropreta, dvojna menjava je prinesla znižanje izida na 22:23, nato pa so gostje slavili s 25:22.

"Težko je karkoli ocenjevati, saj smo to vzeli bolj kot trening," je po tekmi dejal selektor.
"Težko je karkoli ocenjevati, saj smo to vzeli bolj kot trening," je po tekmi dejal selektor. FOTO: Damjan Žibert

Tako kot že v prvem nizu si tudi v drugem nobeno od moštev ni uspelo zagotoviti razlike. Izid je bil tako poravnan vse do 10:10, nato pa se je Slovencem nekoliko zaustavila igra v napadu, v protinapadih je bil dvakrat uspešen Thijs ter Horst ter Nizozemsko povedel do vodstva z 12:10. Čebulj, Pajenk in Gasparini so ob mreži poskrbeli za priključek, a je Fabian Plak z dvema dobrima začetnima udarcema tekmecem spet zagotovil pobeg. Prvi so si dve zaključni žogi priigrali Nizozemci, predvsem po zaslugi Abdelaziza, prvo je izničil Gasparini, drugo je z napadom uspešno zaključil Plak.

Tretji niz se je začel z vodstvom Nizozemske s 3:0, nato pa smo zopet spremljali izenačen dvoboj. Na slovenski strani sta bila v napadih prodorna predvsem Čebulj in Urnaut, z varanjema je bil uspešen Kozamernik, na drugi strani sta vračala Jelte Maan in ter Horst. Tako je bilo do 10:10, nato so varovanci Roberta Piazze pobegnili na 12:10. Giuliani je znova poizkusil z dvojno menjavo Gasparini-Ropret in Vinčić-Štern, Slovenci so stopili razliko na 19:20. V končnici so bili bolj zbrani Nizozemci in se z blokom Abdelaziza veselili zmage s 25:22.

Nizozemci so dobili prve tri nize, dodaten, četrti, je pripadel Slovencem.
Nizozemci so dobili prve tri nize, dodaten, četrti, je pripadel Slovencem. FOTO: Damjan Žibert

V dodatnem, četrtem, nizu, ki sta ga selektorja odigrala z udarnima zasedbama, so bili s 25:23 boljši Slovenci. 

"Navadno te pripravljalne tekme začnemo nekoliko slabše in upam, da bo hitro boljše. Trenutno nismo v tisti želeni formi, kakršna je bila na evropskem prvenstvu. Upam, da bomo v tem kratkem času to popravili in se na treningih čim bolje pripravili na kvalifikacijski turnir," je po tekmi dejal Kovačič. 

Slovenski selektor Giuliani pa je predstavo Slovencev ocenil z besedami: "Težko je karkoli ocenjevati, saj smo to vzeli bolj kot trening. Te tekme služijo samo zato, da lahko ocenimo, v kakšnem stanju so igralci in da se na podlagi tega odločimo, kdo bo igral v Berlinu."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.