Odbojka

Teorija še 'živi': slovenski odbojkarji po zmagi nad Tunizijo potrebujejo čudež

Gdansk, 10. 08. 2019 19.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
A.V./J.K.
Komentarji
6

Slovenska moška odbojkarska izbrana vrsta je v drugem krogu skupine D kvalifikacijskega turnirja za uvrstitev na olimpijske igre v Gdansku premagala tunizijsko reprezentanco z izidom 3:0 (23, 16, 24). Tako so izbranci Alberta Giulianija ohranili teoretične možnosti, da si z nedeljskim prepričljivim uspehom proti gostiteljici turnirja Poljski priigrajo vozovnico za Tokio.

Več videovsebin
  • Pogovor z Gregorjem Ropretom po tekmi Slovenija - Tunizija
    02:05
    Pogovor z Gregorjem Ropretom po tekmi Slovenija - Tunizija
  • Pogovor z Janom Kozamernikom po tekmi Slovenija - Tunizija
    02:31
    Pogovor z Janom Kozamernikom po tekmi Slovenija - Tunizija
  • Pogovor z Janijem Kovačičem po tekmi Slovenija - Tunizija
    01:26
    Pogovor z Janijem Kovačičem po tekmi Slovenija - Tunizija
Težak poraz proti Franciji dan prej je pustil določene posledice, kar se je odrazilo tudi na drugi tekmi proti Tunizijcem. Čeprav smo želeli odigrati precej bolj prepričljivo tekmo, smo v določenih obdobjih igrali pod pričakovano ravnjo. Toda najpomembneje je, da smo uspeli zmagati s 3:0. Zdaj je na vrsti odločilen dvoboj, ki ga moramo dobiti z enako razliko. Gregor Ropret, podajalec slovenske izbrane vrste
Če je bilo razočaranje slovenskih odbojkarjev po porazu s Francijo razumljivo, saj so z njim varovanci selektorja Alberta Giulianija bržkone zapravili realne možnosti za preboj na olimpijske igre prihodnje leto v Tokiu, je sobotna (pričakovana) zmaga nad tunizijsko izbrano vrsto vrnila nasmeh na obraze kapetana Tineta Urnauta, Klemena Čebulja in druščine.

Druščine, ki se je dvoboja drugega kvalifikacijskega kroga v poljskem Gdansku lotila z vso resnostjo in brez kančka podcenjevanja do najkakovostnejše afriške odbojkarske reprezentance. Da bo to večer kapetana Urnauta sta pokazali že uvodni točki prvega niza. Toda Tunizijci so zatem osvojili nekaj toč za vodstvo s 7:5. Slovenski selektor Giuliani se je odločil za začetno šesterico Tine Urnaut - Alen Pajenk - Tonček Štern - Klemen Čebulj - Gregor Ropret - Jani Kovačič, ki je v nadaljevanju prvega niza le prevzela pobudo in prišla do prvega konkretnejšega vodstva pri izidu 14:11 in nato še pri 16:12. Ko je že kazalo, da bo Slovenija lažje zadihala in rutinirano pripeljala uvodni niz 'pod streho', je Tunizija še naprej izkoriščala nepotrebne napake Slovencev pri sprejemu in začetnem udarcu. Srebrni z evropskega prvenstva izpred štirih let v Bolgariji so naposled le slavili s 25:23.

Slovenska moška odbojkarska izbrana vrsta je z zmago proti Tuniziji ohranila teoretične možnosti za preboj na olimpijske igre prihodnje leto v Tokiu.
Slovenska moška odbojkarska izbrana vrsta je z zmago proti Tuniziji ohranila teoretične možnosti za preboj na olimpijske igre prihodnje leto v Tokiu. FOTO: FIVB
Drugi niz najbolj prepričljiv doslej
Gledano skupno z obeh tekem, torej proti Franciji in Tuniziji, je bil drugi set najboljši s strani slovenskih odbojkarjev v Gdansku. Odličen servis, še boljša sprejem in blok, v katerem sta prevladovala Čebulj in Urnaut, sta našim odbojkarjem omogočala učinkovito zaključevanje napadalnih akcij. Pri visokem vodstvu z 21:13 je bilo bolj ali manj jasno, da bo Slovenija morala ohraniti visok ritem igre iz tega niza, če bo želela dokončati delo v tretjem ter s tem ohraniti (minimalne) teoretične možnosti za uvrstitev na olimpijske igre v Tokiu prihodnje leto.

Čeprav smo zmagali, to ni bilo to z naše strani. Sposobni smo odigrati bistveno bolje, a zdi se, da naše glave niso bile povsem pri tekmi s Tunizijo. Vemo, da nam prepričljiva zmaga proti Poljski prinaša veliko nagrado, toda do tam je še dolga pot. Zavedamo se, da je Poljska kvalitetna reprezentanca, a smo v preteklosti že dokazali, da jo lahko premagamo. Jani Kovačič, libero slovenske reprezentance

Drama po slovensko v tretjem nizu
Slovenci so Tunizijce v drugem setu pustili na 16. točki, kar pa ni pomenilo, da bodo Afričani vnaprej izobesili belo zastavo in dopustili, da jih tekmec poniža še v tretjem nizu. Vse do izida 21:20 je Tunizija ohranjala prepričljivo vodstvo, igrala precej bolje od Slovenije, ki se ji je nekoliko poznala nervoza zaradi prezgodnjega zaključevanja akcij in vnovič prevelikega števila nepotrebnih napak tako v obrambi kot v napadu. Šele po izenačenju na 21:21 so varovanci Alberta Giulianija uspeli zaigrati svojo igro, ki jih je pripeljala do žele zmage brez izgubljenega niza.

Zdaj je računica za morebitno osvojitev prvega mesta v kvalifikacijski skupini D popolnoma jasna; zmaga nad gostiteljico Poljsko, ki se je v uvodnih krogih znesla tako nad Tunizijo kot nad Francijo, mora biti prepričljiva - brez izgubljene niza - in po možnosti z višjo razliko v točkah v vseh treh nizih. Le tako bo slovenska moška reprezentančna odbojka lahko spisala novo zlato poglavje v svoji zgodovini.      

Kvalifikacije za olimpijske igre, Gdansk, skupina D, drugi krog, izid:
Slovenija - Tunizija 3:0 (25:23, 25:16, 26:24)

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kolbek460
10. 08. 2019 21.53
+3
Samo hrabro in hrabre spremlja sreča ,vse dobro
Uporabnik437802
10. 08. 2019 21.27
-1
NNŠ...nažalost nimamo šans:-(
NejkoSLO
10. 08. 2019 20.37
+4
Turnir nebi smel biti na Poljskem, ampak v povsem nevtralni državi. Ni pravično pa prednost domačega igrišča.
mackintosh
10. 08. 2019 20.41
+16
vseeno je kje se igra. upam na najboljše in da nas bojo poljaki vsaj malo podcenjevali
Žac
10. 08. 2019 20.33
+23
Zakaj ne bi mogli premagati Poljake? Saj niso ven zemaljci. Gremo Slovenija.
mackintosh
10. 08. 2019 20.41
+13