Odbojka

Kovač po klavrnem zaključku SP: Bolj se nagibam k temu, da odidem

Bologna, 24. 09. 2018 10.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.J./STA/E.Č.
Komentarji
10

Naši odbojkarji so po drugem delu končali nastope na svetovnem prvenstvu v Italiji. Njihova pot od Firenc do Bologne se je končala brez presežkov, premagali so Dominikansko republiko, Japonsko, dvakrat Belgijo, izgubili pa proti Argentini, Italiji, Braziliji in Avstraliji. Njihova končna uvrstitev je tako deveto mesto. Kot kaže, je na izhodnih vratih selektor Slobodan Kovač.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Štiri zmage in štirje porazi slovenske odbojkarske reprezentance
    02:24
    Iz 24UR: Štiri zmage in štirje porazi slovenske odbojkarske reprezentance
  • Gregor Ropret po končanem SP
    00:59
    Gregor Ropret po končanem SP
  • Dejan Vinčić po končani tekmi proti Avstraliji
    01:34
    Dejan Vinčić po končani tekmi proti Avstraliji
  • Kapetan Tine Urnaut razočaran
    01:43
    Kapetan Tine Urnaut razočaran
Slobodan Kovač (desno) je bil po porazu proti Avstraliji besen kot ris.
Slobodan Kovač (desno) je bil po porazu proti Avstraliji besen kot ris. FOTO: FIVB
Prav poraz proti Avstralcem je potegnil rep, zaradi njega je ocena nastopov slabša, kot bi bila brez njega, ne glede na to, da tekma ni odločala o uvrstitvi med šest najboljših reprezentanc.
Fantom manjka disciplina, ne upoštevajo navodil, še posebej takrat, ko jim ne gre. Takrat so razvajena ekipa. Ne bi rad bil prehiter, ne bi nečesa napovedoval z vročo glavo, a trenutno se bolj nagibam k temu, da odidem. Slobodan Kovač, selektor
Slovenci so končali na devetem mestu, s čimer se bodo precej povzpeli tudi po svetovni lestvici, kjer so trenutno 23. "Kako je lahko nekdo brez motiva? Pred 5000 gledalci, ki jih v Sloveniji ni nikoli, nimaš motiva? Prosim vas. V tekmi, kjer bi ti zmaga prinesla deset mest več na lestvici, po kateri se delajo skupine za naslednja prvenstva, ti nimaš motiva. Pa če vse to pozabimo, kako ne veš, da igraš za državo in ne za sebe, da igraš za zelo solidno osmo mesto na svetovnem prvenstvu? Ne razumem in zelo sem razočaran. Tako kot z večjim delom prvenstva. Skozi tekmovanje so se nam pojavljale iste napake, fantom manjka disciplina, ne upoštevajo navodil, še posebej takrat, ko jim ne gre. Takrat so razvajena ekipa," je bil po tekmi z Avstralijo jezen selektor Slobodan Kovač. Njegovi izbranci si pozitivno oceno zaslužijo za zmago proti zelo dobri Belgiji, tekme proti na papirju boljšim reprezentancam pa so pokazale, da so bila razmišljanja o uvrstitvi med najboljših šest oziroma celo osvojitvi kolajne nerealna.

Tine Urnaut in Grega Ropret
Tine Urnaut in Grega Ropret FOTO: Damjan Žibert
Sistem tekmovanja ni bil narejen za pozitivna presenečenja, na vrhu so reprezentance, ki tja tudi sodijo. So pa slovenski odbojkarji pokazali, da so bili zasluženo na svetovnem prvenstvu, da za najboljšimi ne zaostajajo veliko. "Mislim, da smo dokazali, da se lahko merimo z vsakim. Prvenstvo se je končalo z grenkim priokusom, a gremo naprej, mislim, da bodo še priložnosti za največje tekme," je prepričan podajalec Gregor Ropret. Bolj kritičen je libero Jani Kovačič: "Nihanja v igri so bila prepogosta, da bi se lahko kosali z najboljšimi reprezentancami. Nismo bili pravi, to si moramo priznati, vsak mora prevzeti svoj del odgovornosti."
Boli nas, zamudili smo lepo priložnost. Težko govorim o razlogih, težko govorim tudi o selektorju. Težko odgovarjam na vprašanja o selektorju. Z Andreo Gianijem smo imeli eno zelo lepo zgodbo, ki je ne bomo več nikoli pozabili. Naša igra je bila najbolj kakovostna, najbolj čista, niso se nam dogajale napake vseh vrst, zato imamo nanj lepe spomine. Žal so to le spomini. Zdaj smo v sedanjosti, sedanjost pa je taka, da naša kakovost igre ni taka, kot bi si želeli. Tine Urnaut, kapetan
Dejstvo je, da je imela Slovenija velik primanjkljaj v dejstvu, da neupravičeno ni igrala težkih tekem lige narodov, a treba je tudi priznati, da v Italijo ni prišla v najboljši formi. Zatajila je predvsem igra v napadu, Mitja Gasparini, Klemen Čebulj in tudi kapetan Tine Urnaut so v preteklosti že kazali boljše predstave. Enako velja tudi za oba blokerja, mnogi so pogrešali takšnega Alena Pajenka, kot se je pokazal na lanskem evropskem prvenstvu, predvsem v tekmi s Poljsko, ki jo je takrat Slovenija dobila in se uvrstila v četrtfinale. "O posameznikih ne bi, mi smo ekipa, in ta ekipa ni dosegla tistega, kar si je želela. Skupaj smo v dobrem in slabem, na tem prvenstvu si nismo dovolj pomagali med seboj, nismo reševali eden drugega," se je kot pravi kapetan postavil Tine Urnaut, ki se strinja, da so bila nihanja preštevilna, tudi servisi, ki naj bi bili slovensko najmočnejše orožje, so bili nekonstantni, svoje so dodale še poškodbe. "Naša igra je bila premalo kakovostna od prvega dneva priprav do zadnje žoge tekme proti Avstraliji. Ne vem, zakaj, vem pa, da bo treba narediti en korak naprej," je prepričan kapetan.

Tine Urnaut je bil kritičen po koncu SP v Italiji.
Tine Urnaut je bil kritičen po koncu SP v Italiji. FOTO: Aleš Oblak
Zakaj je bilo tako, bodo pokazale analize, fantje pa se nikakor ne morejo sprijazniti z dejstvom, da v večini niso pokazali igre, kot so je sposobni. "To najbolj boli. Vemo, česa smo sposobni, tega tu nismo pokazali," meni Dejan Vinčić. Čeprav je bilo to najbrž zadnje svetovno prvenstvo te generacije, pa ji motivov v naslednjih dveh letih zagotovo ne bo zmanjkalo. Naslednje leto jo čaka domače evropsko prvenstvo, velik cilj pa ostaja, da se reprezentanca prek kvalifikacij uvrsti na olimpijske igre v Tokiu 2020. Ali bodo igre lovili s Kovačem na selektorskem stolčku, pa za zdaj še ni znano. Kovaču poteče pogodba, kot sam pravi, pa še sam ne ve, ali jo je pripravljen podaljšati. "Ne bi bil rad prehiter, ne bi nečesa napovedoval z vročo glavo, a trenutno se bolj nagibam k temu, da odidem," je po tekmi z Avstralijo dejal Srb, medtem ko predsednik zveze Metod Ropret za medije v Bologni ni bil dostopen, nastop reprezentance bo ocenil v naslednjih dneh v domovini.
Prvič v zgodovini je med odbojkarskim SP plapolala slovenska zastava.
Prvič v zgodovini je med odbojkarskim SP plapolala slovenska zastava. FOTO: Ervin Čurlič
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

supergigi
24. 09. 2018 21.15
+2
Ja kar pejt, Gianni pa naj pride nazaj.
kapljač1
24. 09. 2018 18.54
+2
kovač oddidi če ne moreš motivirat!
kapljač1
24. 09. 2018 18.55
+3
Čes o odbojkaši postali razvajeni, jih je treba pustiti doma! Pač začeti z mladimi!
aristotel
24. 09. 2018 13.33
+16
Bodimo pošteni in realni da evropskega prvenstva nas v vrhunski odbojki praktično ni bilo,prvič smo na svetovnem in rezultat je dober - pričakovan/realen...edina packa je zadnja tekma z Avstralijo kar si ne bi smeli privoščiti!!!Trener po mojem more ostati in iz tega položaja se morajo igralci nekaj naučiti,ni predaje psihološko se morajo dvigniti na raven igralske kvalitete !
Uporabnik1540409
24. 09. 2018 12.50
+8
Ja, dragi trener. To niso Srbi, to so cmeravi Slovenci.
NDM
24. 09. 2018 13.28
+3
milan a imas kej lovke ti vmes tudi v odbojki😎🤣
Užmah Andrej
24. 09. 2018 12.29
+12
Že čez celotno prvenstvo vsaj meni delujejo malo prepotentno. Ne vem ali se je potrebno ob vsaki točki smejati?? Zame si zaslužita top oceno Kozamernik in Kovačič, ki sta res fightala na polno..... Pajenk izpod kritike... Gasparini vse preveč servisov v out... Čebulj katastrofalen na sprejemu... Vinčić tudi ne najboljši... Urnaut je dal svoj maksimum...žal tudi njemu ni šlo tako kot na EP. Trener vsaj zame prepočasi odreagiral na težave, ki so bile na igrišču... Večkrat bi lahko uporabil Šketa, prav tako bi lahko menjal Pajenka s Štalekarjem (vsaj poizkusil bi)... Pogrešal malo več žara in borbe... sej ko zmagujemo to imajo, vendar ta prave ekipe se poberejo in motivirajo tudi takrat, ko jim ne gre......
ummax
24. 09. 2018 11.28
+22
Ne vem od kje ideja po boljših mestih. Tekma z Argentino in Avstralijo je bila na meji. Lahko bi tudi obe dobili a kvalitete realno za boj z Brazilci, Francozi, ZDA, Rusijo, Italijo in verjetno še komu (Srbija, Poljska...) trenutno ni. Zakaj? Odvisni smo od super servisa, ta pa pri naših uspe na vsak peti poizkus. Blok je počasen (Pajenka tam ni ali zamuja da je hudo) tempo izkoriščen 2-3 na set, ostalo odvisno od dnevne forme Urnauta in še bolj Gasparinija (ki vse bombardira in je brez drugačne ideje). Čebulj je uganka...vrhunski če je dan in poden, če ga ni. Sprejem, kot polje sta mu zelo zelo slaba. Skratka imamo trenutno preveč slabih momentov (ali kar stalnih pomanjkljivosti) v igri, da bi dosegli kaj več.
juhej77
24. 09. 2018 11.27
+33
Clanek ni vreden omembe.. Brez presezkov????? Ce bi bli prvaki bi jih kovali, tako pljuvate. SE ENKRAT vec trdim da je danadnje novinarstvo rak rana ljudstva...
mastaflash
24. 09. 2018 11.28
+12