Odbojka

Za slovensko odbojko najuspešnejše leto doslej

Ljubljana, 24. 12. 2019 09.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Leto 2019 se bo za vedno vpisalo v zgodovino slovenske odbojke. Ne samo zaradi srebrne kolajne moške reprezentance, ki je ponovila uspeh iz leta 2015, ampak tudi zaradi dejstva, da je to storila pred domačim občinstvom. Na evropskem prvenstvu, ki je v ljubljanskih Stožicah postavilo nekatere nove mejnike pri organizaciji.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Najboljši športniki leta
    02:15
    Iz 24UR: Najboljši športniki leta
  • Pogovor s predsednikom OZS Metodom Ropretom
    04:39
    Pogovor s predsednikom OZS Metodom Ropretom
  • Iz 24UR: Srebro, ki se sveti kot zlato
    02:25
    Iz 24UR: Srebro, ki se sveti kot zlato
  • Iz 24UR: September je zaznamovala odbojkarska evforija
    02:15
    Iz 24UR: September je zaznamovala odbojkarska evforija
  • Iz SVETA: Sprejemi za odbojkarje
    02:14
    Iz SVETA: Sprejemi za odbojkarje
  • Iz 24UR ZVEČER: Ervin Čurlič s Tinetom Urnautom o evforiji in zbiranju sredstev za Krisa
    02:22
    Iz 24UR ZVEČER: Ervin Čurlič s Tinetom Urnautom o evforiji in zbiranju sredstev za Krisa
  • Iz 24UR ZVEČER: Tine Urnaut in Jan Kozamernik o razlogih za poraz s Srbijo
    01:16
    Iz 24UR ZVEČER: Tine Urnaut in Jan Kozamernik o razlogih za poraz s Srbijo
  • Iz 24UR: Odbojkarsko pravljico zaključili na Kongresnem trgu
    01:55
    Iz 24UR: Odbojkarsko pravljico zaključili na Kongresnem trgu
  • Iz 24UR: Slovenci začeli dobro, a na koncu so slavili Srbi
    02:24
    Iz 24UR: Slovenci začeli dobro, a na koncu so slavili Srbi
  • Iz 24UR: Komentarji po finalu
    01:22
    Iz 24UR: Komentarji po finalu
  • Iz 24UR: Sprejem na Brniku
    02:46
    Iz 24UR: Sprejem na Brniku

Pred Odbojkarsko zvezo Slovenije (OZS) se je že na začetku leta pojavila prva večja naloga. Potem ko je ocenila, da sodelovanje s selektorjem moške reprezentance Srbom Slobodanom Kovačem ni več smotrno, se je podala v lov na novega stratega. Želja predsednika zveze Metoda Ropreta je bila, da to postane Italijan, saj še ni pozabil, kakšen preskok je reprezentanca storila pod vodstvom Andree Gianija. Italijana naj bi si želeli tudi reprezentanti in njihova želja se je uresničila, selektor je februarja postal Alberto Giuliani.

OZS se je nato lahko povsem posvetila organizaciji evropskega prvenstva, s katerim je kljub temu, da je našla sposobne sodelavce, na svoja pleča sprejela veliko tveganje. Nihče namreč ni mogel zagotoviti uspeha, neuspeh pa bi lahko pomenil veliko finančno polomijo. Strah je bil prisoten, toda že junijske kvalifikacije so napovedale, da bi se lahko izšlo.

Kapetan moške izbrane vrste Tine Urnaut (na fotografiji) s pokalom za osvojeno drugo mesto na EuroVolleyju.
Kapetan moške izbrane vrste Tine Urnaut (na fotografiji) s pokalom za osvojeno drugo mesto na EuroVolleyju. FOTO: Damjan Žibert

Ropret: Veliko smo postavili na kocko
"Zavedali smo se, da je za nas to leto prelomno. V poslovnem smislu smo veliko postavili na kocko, lahko bi se izteklo drugače in bi se danes drugače pogovarjali, predvsem pa bi se mi kot zveza nahajali v povsem drugačnem položaju," je dogajanje pokomentiral Ropret.

"Vse se je začelo z organizacijo kvalifikacij za pokal narodov, ki so bile izjemen test za to, kar nas je čakalo septembra. Tako za igralce in strokovno vodstvo kot za nas, ki smo bili vpeti v organizacijo," je ocenil junija.

Nepozabno evropsko prvenstvo s srebrnim zaključkom
Reprezentanca je junijski turnir dobila, se prvič uvrstila v Ligo narodov, kar zvezi pomeni ogromno, saj zagotavlja medijsko prisotnost tudi v naslednjem letu, ko večjih tekmovanj ni. Giuliani je dobil odgovore, spoznal fante in se z njimi avgusta odpravil na olimpijske kvalifikacije na Poljsko, ki pa se niso uspešno končale, saj je Slovenija na turnirju zasedla šele tretje mesto. Javnost je bila razočarana, njen večji del je menil, da je tudi pohod na evropsko zlato kolajno, ki so jo napovedovali igralci, misija nemogoče.

A ni bila. Že prva tekma proti Belorusiji je napovedovala nekaj, kar se je pozneje tudi zgodilo, že na prvi tekmi se je v neugodnem terminu zbralo 5000 gledalcev, ki so začutili, da bi lahko Tine Urnaut in soigralci storili nekaj velikega. Z nujno potrebnimi uspehi se je to prepričanje le še večalo, ko je v osmini finala padla Bolgarija, se je že čutila evforija. Vstopnice so šle odlično v prodajo, četrtfinalna tekma proti Rusiji je že bila razprodana, pred dvorano je ostalo kar nekaj ljudi. Igralci in navijači so našli kohezijo, Giulianijeve izbrance je polna dvorana ponesla in padel je prvi favorit ‒ evropska prvakinja Rusija. Vse to je bilo še bolj izrazito pred, med in po polfinalnem dvoboju s svetovnimi prvaki Poljaki.

'Posnetkov ne morem nehati gledati'
Po njem je že bilo jasno, da je Slovenija osvojila kolajno, žal pa je morala potem na pot, finale je bil v Parizu. Tudi v francoski prestolnici se je zgodilo nekaj, kar se je še pred leti zdelo nemogoče. Navijači so masovno krenili z odbojkarji, ki so imeli tako tudi v dvorani Bercy odlično podporo. To sicer ni bilo dovolj, Srbija je bila boljša, toda Slovenci so po prvem razočaranju hitro spoznali, da se nimajo česa sramovati, da so so storili nekaj, o čemer se bo govorilo še nekaj časa.

"Posnetkov tekem ne morem nehati gledati, še vedno se ob njih naježim. Fantje so se postavili ob bok drugim moštvenim športom, kar je bilo še pred časom nemogoče verjeti. Res se jim moram še enkrat zahvaliti za vse. Ves čas prvenstva so imeli posluh tudi za nas, za naše želje, ki so jih več kot profesionalno izpolnjevali. Oni imajo največ zaslug, da je zveza zdaj tukaj, kjer je. Da ima nove prostore, da lahko zasleduje nove cilje in razmišlja o novih organizacijah tekmovanj," se predsednik še vedno zahvaljuje reprezentantom, ki jih januarja čakajo še ene kvalifikacije za olimpijske igre.

Največje razočaranje rezultat ženske reprezentance
Ropreta so sicer nekoliko razočarala slovenska dekleta. Pa ne z rezultati. Na evropskem prvenstvu so po njegovem mnenju z uvrstitvijo v osmino finala dosegla lep uspeh, moti ga odnos do reprezentančnega dresa v srebrni evropski ligi. V njej je manjkalo nekaj igralk, zaradi tega pa so v lovu na zlato ligo padle na zadnji oviri. Ropret napoveduje, da se bo z igralkami temeljito pogovoril, nato pa se odločil, ali bo selektor še naprej Alessandro Chiappini.

Tudi na klubskem področju leto ni bilo slabo. Daleč so časi, ko je serijski državni prvak ACH Volley, najbogatejši slovenski klub, lahko računal na sam evropski vrh, a še vedno dokazuje, da je lahko do neke mere konkurenčen in vsako leto vzame kakšen odmeven skalp. Tudi pri dekletih sta GEN-I Volley in Calcit Volley prišla do nekaj lepih mednarodnih zmag, nekoliko manj uspešne so bile igralke Nove KBM Branika, v ligi prvakov je zanje konkurenca vseeno preveč kakovostna.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.