Šport

OI: Kaj se je zgodilo do sedaj?

Atene, 15. 08. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V drugem dnevu tekmovanj na poletni olimpijadi v Atenah je Maja Matevžič zabeležila zgodovinski dosežek, jadralki Dekleva/Maučec pa kljub padcu na 11. mestu.

Končne odločitve

Organizatorji olimpijskih iger v Atenah so podelili še šest novih kompletov medalj, od tega štiri v plavanju.

Medalje
Medalje FOTO: Reuters

Japonski plavalec Kosuke Kitadžima je osvojil zlato na 100 metrov prsno, drugi je bil Američan Brendan Hansen, bron pa je pripadel francoskemu plavalcu Huguesu Duboscqu.

Pri ženskah je na 100 metrov delfin zmago slavila Avstralka Petria Thomas. Za njo je zaostala Poljakinja Otylia Jedrzejczak, tretja je bila branilka naslova in svetovna rekorderka Nizozemka Inge De Bruijn.

Petria Thomas je za Avstralijo priplavala zlato medaljo
Petria Thomas je za Avstralijo priplavala zlato medaljo FOTO: Reuters

Francoska plavalka Laure Manaudou pa je z evropskim rekordom (4:05,34) osvojila zlato kolajno v disciplini 400 metrov prosto. Srebro si je priplavala Poljakinja Otylia Jedrzejczak, bron pa Američanka Kaitlin Sandeno.

Južnoafriška moška štafeta v postavi Roland Schoeman, Lyndon Ferns, Darian Townsend in Ryk Neethling pa je slavila na 4x100 metrov prosto in z izidom 3:13,17 postavila nov svetovni rekord. Nizozemska štafeta je bila srebrna, Američanom pa je pripadel bron.

Timeo so njeni moštveni kolegi po zmagi v Atenah od veselja kar nosili po rokah
Timeo so njeni moštveni kolegi po zmagi v Atenah od veselja kar nosili po rokah FOTO: Reuters

Odličja so podelili tudi v sabljanju, kjer si je Madžarka Timea Nagy z mečem priborila zlato. Branilka naslova je v finalu premagala Francozinjo Lauro Flessel-Colovic s 15:10. V boju za tretje mesto pa je Francozinja Maureen Misina s 15:12 ugnala Madžarko Ildiko Mincza-Nabald.

V dviganju uteži pa je olimpijski zmagovalec postal Halil Mutlu. Turški dvigalec je tako še tretjič zapored postal olimpijski prvak, potem ko je bil v kategoriji do 56 kilogramov boljši od Kitajca Wu Meijina. Bron si je priboril še en turški tekmovalec Sedat Artuc.

Ženska, 118,8 kilometrov dolga cestna kolesarska dirka se je končala z avstralskim zmagoslavjem. Zlato medaljo je osvojila 23-letna Sara Carrigan, ki je imela v zaključku več moči od Nemke Julie Arndt. Bronasto odličje je osvojila Rusinja Olga Sljusjareva.

V dviganju uteži je zlato osvojila Tajka Udomporn Polsak in s tem postala prva tajska športnica v zgodovini OI z najžlahtnejšim odličjem. V kategoriji do 53 kilogramov je z novim olimpijskim rekordom 222,5 kilograma premagala Indonezijko Liso Reaemo Rumbewas, bron pa je pripadel Kolumbijki Mabel Mosquera Mena.

V judu si je v kategoriji do 66 kilogramov zmago priboril Japonec Masato Učišiba, potem ko je bil v finalu boljši od Slovaka Jozefa Krnaca. Bronasto medaljo sta si razdelila Bolgar Georgi GeorgievYordanis Arencibia.

Xian Dongmei si je priborila zlato medaljo v judu v kategoriji do 52 kilogramov
Xian Dongmei si je priborila zlato medaljo v judu v kategoriji do 52 kilogramov FOTO: Reuters

Pri ženskah pa je v kategoriji do 52 kilogramov slavila Kitajska judoistka Xian Dongmei. V boju za zlato je bila boljša od z Japonske, bron pa sta si razdelili Belgijka Ilse Heylen in svetovna prvakinja, Kubanka Amarilys Savon.

Ruski strelec Aleksej Alipov je osvojil zlato olimpijsko kolajno v trapu potem, ko je za tri točke ugnal Italijana Giovannija Pelliela. Bron si je pristreljal Avstralec Adam Vella.

Že dopoldan pa je Ukrajinka Olena Kostevjič zmagala v streljanju z zračno pištolo. Kostevjičeva je v finalu po dodatnih strelih ugnala Jasno Šekarič iz Srbije in Črne gore, za katero je to ob olimpijskem naslovu iz Seula že tretja srebrna medalja. Bronasto odličje si je prav tako po dodatnih strelih pristreljala Bolgarka Marija Grozdeva.

Slovenci

Drugi dan olimpijskih iger v Atenah je bil za slovenski jadralki v razredu 470 Vesni Deklevi in Klari Maučec manj uspešen. Potem ko sta v soboto dan končali na izvrstnem tretjem mestu, sta danes precej poslabšali skupno uvrstitev, zdaj 11. mesto.

Dekleva/Maučec - naši dekleti v jadranju v razredu 470 sta že drugi dan tekmovanja v "prtljagi" s seboj vozili nekaj smole
Dekleva/Maučec - naši dekleti v jadranju v razredu 470 sta že drugi dan tekmovanja v "prtljagi" s seboj vozili nekaj smole FOTO: Reuters

Tudi ostali slovenski udeleženci jadralskih regat se niso znašli v zahtevnih vetrovnih razmerah.

Tomaž Čopi in Davor Glavina v razredu 470 sta bila 17. in 6., tako da sta v skupnem seštevku napredovala na 11. mesto, bivši evropski prvak v razredu laser Vasilij Žbogar je svojo avanturo na OI začel z 21. in 13. mestom (skupno 18.), Teja Černe (evropa) je startala s sedmim in 24. mestom (skupno 14.), Gašper Vinčec pa se že dva dni giba okoli 15. mesta. Tokrat je zasedel 14. in 19. (skupno 17.).

Maja se je z današnjo zmago zapisala v zgodovino slovenskega športa na olimpijadah
Maja se je z današnjo zmago zapisala v zgodovino slovenskega športa na olimpijadah FOTO: Reuters

Sicer pa se je izmed slovenskih olimpijcev, ki so se danes pomerili v Atenah, najbolje odrezala tenisačica Maja Matevžič. Z zmago v prvem krogu teniškega turnirja, ko je s 7:6 (3) in 7:5 premagala Japonko Saori Obata (51.), je Sloveniji priigrala prvo zmago slovenskega tenisa na OI.

Dopoldne je judoistka Petra Nareks doživela poraz že v uvodnem dvoboju, potem ko je v kategoriji do 52 kilogramov morala priznati premoč Alžirki Salimi Souakri. Alžirka je nato v drugem krogu izgubila in s tem Nareksovi preprečila pot v repasaž.

Neuspešna sta bila tudi oba predstavnika v plavanju. Peter Mankoč je v svoji paradni disciplini 200 m prosto s časom 1:50,72 zasedel končno 22. mesto, Anja Čarman pa je bila na 400 m prosto s časom 4:17,79 24.

Doping

Grška šprinterja Kostas Kenteris in Ekaterina Thanou, ki sta si zaradi domnevnega izmikanja doping kontroli prislužila izključitev z olimpijskih iger, v zvezi z incidentom še vedno molčita, zato pa se je oglasil njun trener Hristos Cekos: "Vse govorice v dopingu so mit. Če ni nobenega dokaza, ne sme biti nobene kazni. Vsa zgodba zvezi z dopingom mojih varovancev je navadna laž in ni mi jasno, kdo stoji za tem."

David je svoj nastop zaradi poškodbe odpovedal
David je svoj nastop zaradi poškodbe odpovedal FOTO: Reuters

Tenis

Argentinska moška teniška reprezentanca, ki naj bi v Atenah svoji državi poskušala priboriti težko želeno olimpijsko odličje, je izgubila še tretjega igralca. Potem ko sta se nastopu na teniškem turnirju zaradi poškodbe odpovedala Guillermo Coria in Gaston Gaudio, je enaka usoda doletela tudi Davida Nalbandiana. Šesti nosilec olimpijskega turnirja, sicer finalist Wimbledona leta 2002, je kot razlog navedel poškodbo leve stegenske mišice.

Kolesarstvo

Glavni ameriški olimpijski kolesarski trener in predsednik ameriške zveze Jim Ochowicz je po mnenju Mednarodne kolesarske zveze (UCI) storil veliko napako med olimpijsko cestno dirko. Ker je svojim varovancem med dirko nudil okrepčila izven označene cone, ga je UCI kaznovala z 200 švicarskimi franki denarne kazni, posledic njegovega ravnanja pa ne bo nosil noben kolesar.

Varnostnike so "lažni bombni alarmi" kar zaposlili, in to komaj drugi dan tekmovanj
Varnostnike so "lažni bombni alarmi" kar zaposlili, in to komaj drugi dan tekmovanj FOTO:

Varnost

Prireditelji olimpijskih iger v Atenah so za varnost namenili kar 1,5 milijarde dolarjev, toda kje je sovražnik, se sprašujejo številni. Za varnost na olimpijskih prizoriščih skrbi več kot 70.000 policistov, vojakov in drugih sil, še dodatnih 35.000 jih je nameščenih na železniških postaja in meji, medtem ko je 150.000 rezervistov grške vojske v stanju visoke pripravljenosti.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0