Olimpijske igre

Kiesenhoferjeva presenetila tekmice, Bajukova zasedla 19. mesto

, 25. 07. 2021 13.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Avstrijska kolesarka Anna Kiesenhofer je zmagovalka cestne dirke na olimpijskih igrah v Tokiu. Avstrijka je na 137 km dolgi trasi slavila iz ubežne skupine, ki jo je glavnina spustila predaleč v ospredje. Srebro je osvojila Nizozemka Annemiek van Vleuten, bron Italijanka Elisa Longo Borghini, slovenska predstavnica Eugenia Bujak pa je bila 19.

Cestno preizkušnjo so sicer kot velike favoritinje začele Nizozemke, a so se uštele v taktiki in komunikaciji, ki na olimpijskih igrah poteka brez radijskih zvez. Vse od prvega kilometra se je od glavnine odlepilo pet kolesark, ki so si nabrale deset minut naskoka.

Med njimi je bila daleč najmočnejša amaterka Kiesenhoferjeva, ki vse od leta 2017 ni članica profesionalne ženske kolesarske karavane. Sicer avstrijska državna prvakinja v kronometru je v cilju slavila s prednostjo 1:15 minute.

V boju za drugo mesto je bila po samostojnem napadu najmočnejša van Vleutenova, tretje pa je pripadlo Italijanki Longo Borghini (+1:29), ki se je manjši skupini favoritinj prav tako odpeljala v zadnjih nekaj kilometrih.

Edina slovenska predstavnica Bujakova je dolgo držala stik z najboljšimi, na zadnjem krajšem vzponu pred prihodom na dirkališče Fuji pa je popustila in na koncu z zaostankom 2:28 minute zasedla 19. mesto. "Razmere so bile danes res težke in na tistem zadnjem vzponu mi je na koncu zmanjkalo malo moči. V drugi polovici se je dirka res razživela. Bilo je veliko skokov, menjave ritma in takrat je postalo zelo težko," je priznala tudi tekmovalka.

Cestna ženska kolesarska dirka na OI
Cestna ženska kolesarska dirka na OI FOTO: STA

Z nastopom pa je bila vendarle zelo zadovoljna, saj je aprila zaradi covida-19 izgubila tri tedne priprav, nato pa vnovič počasi iskala formo. "Manjkajo mi tudi tekme, nisem točno vedela, kje sem, in lahko potrdim, da je bil nastop zelo soliden. S trenerjem sva priprave izpeljala optimalno in zadovoljna grem lahko naprej, saj me čaka še tri mesece tekmovanj. Za nameček sem bila sama in vedno je lažje, če na takšni tekmi še kdo pomaga, je pa res, da se najboljšim vedno lahko priključiš, ko ti res gre."

Vseeno je to najvišja slovenska uvrstitev na cestnih dirkah na OI. V Londonu je bila namreč Polona Batagelj 22. Bujakova pravi, da se s tem še ne bo zadovoljila: "Rada nastopam za Slovenijo in vem, da v prihodnje lahko pokažem še več," je izjavo za STA sklenila kolesarka.

Bujakova se je rodila leta 1989 v Litvi. Na svetovnem prvenstvu v cestnem kolesarstvu leta 2013 v Firencah je tekmovala za Poljsko, od leta 2018 nastopa za Slovenijo. Med letoma 2014 in 2019 je tekmovala za klub BTC City Ljubljana, od leta 2020 pa za Ale BTC Ljubljana.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.