Olimpijske igre

Beloruska olimpijka prejela poljski humanitarni vizum

Tokio / Minsk, 02. 08. 2021 08.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Ti.Š., STA
Komentarji
415

Atletinja Cimanovska je noč preživela 'na varnem' v tokijskem hotelu, pod zaščito japonskih oblasti, in bo zaprosila za azil. Dopoldne se je nato odpravila na poljsko veleposlaništvo, kjer naj bi prejela humanitarni vizum. V primer so se zdaj vključili tudi Združeni narodi. "MOK prosim, da mi pomaga. Bila sem pod velikim pritiskom in na silo me skušajo odpeljati iz države, brez moje privolitve. MOK prosim, da intervenira," je javnost pozvala v posnetku.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Beloruska atletinja ne želi domov
    03:01
    Iz 24UR: Beloruska atletinja ne želi domov
  • Iz SVETA: Odzivi z vsega sveta
    03:20
    Iz SVETA: Odzivi z vsega sveta
  • Iz SVETA: Politični incident na OI
    05:08
    Iz SVETA: Politični incident na OI

 

Beloruska sprinterka Kristina Cimanovska, ki so jo proti njeni volji odpeljali na tokijsko letališče, je noč preživela 'na varnem', v hotelu na tokijskem letališču Haneda. Po tem, ko so jo hoteli 'na silo' odpeljati nazaj v domovino, je za pomoč zaprosila japonsko policijo in Mednarodni olimpijski komite (MOK), v primer pa so se zdaj vključili tudi Združeni narodi (ZN).

Poljska, kjer živijo številni kritiki Lukašenkovega režima, je Cimanovski ponudila pomoč. Namestnik zunanjega ministra Marcin Przydacz je preko Twitterja sporočil, da so ji ponudili humanitarni vizum in bo lahko na Poljskem nadaljevala s športno kariero, če bo tako želela.

Tuji mediji so jo nato opazili, ko je vstopala v stavbo poljskega veleposlaništva v japonski prestolnici. Sky News poroča, da so jim tam podelili humanitarni vizum. Njen mož Arsenij Zdanevič je medtem sinoči pripotoval v Ukrajino. Trenutno je nastanjen v Kijevu. "Nisem si mislil, da bo postalo tako resno. Odločil sem se, da odidem. Ne da bi pomislil dvakrat," je dejal. Z ženo je govoril danes zjutraj, po njegovih besedah je bila mirna, dejala mu je, da je v redu in na varnem. Po njegovih besedah v tem trenutku sicer nima nobenih načrtov, se pa namerava pridružiti ženi, kjerkoli to že bo. "Nikoli nisva imela nobenih povezav, nikoli nisva podpirala opozicije. Sva le običajna športnika, predana športu in opozicijsko gibanje naju ne zanima," je dodal Zdanevič, tudi sam atlet.

Včeraj je bila Cimanovska že na letališču, da bi zapustila Tokio, a se je odločila ostati in zaprositi za pomoč MOK.
Včeraj je bila Cimanovska že na letališču, da bi zapustila Tokio, a se je odločila ostati in zaprositi za pomoč MOK. FOTO: AP

Situacija se je za 24-letnico zapletla, po tem ko je javno kritizirala trenerje. Kot je dejala sama, je bil razlog za to "čustveno stanje", v katerem se je znašla. "MOK prosim, da mi pomaga. Bila sem pod velikim pritiskom in na silo me skušajo odpeljati iz države, brez moje privolitve. MOK prosim, da intervenira," je pozvala v posnetku, ki ga je pridobil BBC.

24-letnica bi morala prejšnji ponedeljek tekmovati v teku na 200 metrov, a jo je beloruski olimpijski komite zaradi kritičnega javnega nastopa odstranil iz ekipe. Ta ji je nato ukazala, da se mora predčasno vrniti v Belorusijo, proti njeni volji so jo odpeljali na tokijsko letališče. Cimanovska se je temu uprla ter za pomoč in zaščito zaprosila japonsko policijo. Da je 'na varnem', so zdaj zatrdili organizatorji letošnjih iger.

Zaščito in vizum ji je ponudilo več držav, poleg Poljske tudi Češka. Češki zunanji minister Jakub Kulhanek je v nedeljo pojasnil, da ji ponujajo vizum za vstop na Češko, kjer bi lahko nato vložila prošnjo za mednarodno zaščito. "Naše veleposlaništvo v Tokiu je pripravljeno pomagati," je dodal.

Na družbenem omrežju se je oglasil tudi slovenski premier Janez Janša in zapisal, da je dobrodošla v Sloveniji. Cimanovska je po poročanju tujih medijev potrdila, da razmišlja o tem, da bi za azil zaprosila katero od evropskih držav. Francoski minister za evropske zadeve pa je dejal, da bi "bilo v čast, če bi Evropa Cimanovski zagotovila politični azil".

Tudi predstavnik japonske vlade Katsunobu Kato je danes dejal, da je beloruska tekačica "izrazila namen, da bo zaprosila za azil", več podrobnosti pa ni znanih.

Predstavnik MOK za odnose z javnostmi Mark Adams je medtem na današnji novinarski konferenci v Tokiu dejal, da za športnico skrbijo japonske oblasti, v primer so vključili tudi Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR). Kot je še dodal, so beloruski nacionalni olimpijski komite (NOC) zaprosili za pojasnilo oziroma popolno pisno poročilo glede tega vprašanja. Ta pa je svoje dejanje pojasnil s tem, da je Cimanovska brez mesta v reprezentanci ostala zaradi slabega čustvenega in psihološkega stanja. O tem se bodo nadalje posvetovali tudi MOK in japonske oblasti. V nedeljo je MOK v kratki izjavi sicer zapisal zgolj, da je videl poročanje medijev.

Belorusko veleposlaništvo v Tokio pa je medtem japonskim oblasten podalo uradno prošnjo za informacije glede športnice.

Cimanovska je za policijsko zaščito, da se ji ne bi bilo treba vkrcati na letalo, zaprosila včeraj na terminalu tokijskega letališča Haneda. Izrazila je skrb za svojo varnost, v kolikor bi morala nazaj v Belorusijo. Letalo je nato vzletelo brez športnice na krovu.

Po besedah Cimanovske so jo najprej na hitro brez opozorila uvrstili v štafeto teka na 400 metrov, potem ko ena izmed njenih reprezentančnih kolegic ni mogla nastopiti. Beloruski mediji so njeno potezo obsodili in dejali, da nima ekipnega duha, kasneje pa je sledila izključitev iz reprezentance v Tokiu. Športnico sicer podpira beloruska športna solidarnostna organizacija, ki podpira domače športnike, ki so jih zaprli ali jim onemogočili ukvarjanje s športom zaradi njihovega političnega mišljenja. Organizacija je bila ustanovljena avgusta 2020, potem ko so nekateri športniki javno protestirali proti vnovični izvolitvi Aleksandra Lukašenka.

Sprinterka bi morala prejšnji ponedeljek tekmovati v ženskem teku na 200 metrov. Pozneje je na družbenih omrežjih javno potarnala nad odločitvijo ekipe, ki jo je sama, brez njene privolitve, uvrstila v drugo štafeto, o tem pa so jo le 'bežno' obvestili. Beloruski državni mediji so njen posnetek kritizirali, ena od televizij pa je celo poročala, da ji "primanjkuje ekipnega duha". Včeraj naj bi nato v njeno sobo prišli predstavniki oblasti in ji dali na voljo eno uro časa, da spakira, preden jo pospremijo na letališče. Kot pravi, je bila "pod pritiskom" vodilnih v reprezentanci, da se vrne domov, zato je za pomoč zaprosila MOK.

'Pritiski na družino trenutno njena glavna skrb'

"Brez mojega dovoljenja me skušajo 'spraviti' iz države," je dejala v videu, objavljenem na Telegramovem kanalu Beloruske športne solidarnostne fundacije (BSSF). Gre sicer za organizacijo, ki podpira športnike, ki so bili v preteklosti obsojeni, ali so jim bila zaradi političnih prepričan onemogočena tekmovanja. Iz NOC pa so medtem sporočili, da so 24-letnico iz ekipe umaknili zaradi njenega "čustvenega in psihičnega stanja". "Boji se pritiskov na svojo družino v Belorusiji – to je njena glavna skrb v tem trenutku," pa je včeraj za BBC dejal Anatol Kotau iz BSSF.

Omenjena organizacija je sicer nastala avgusta 2020 v podporo športnikom, med protesti proti vnovični izvolitvi beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka. Na ulice se je takrat podalo na stotisoče Belorusov, ki pa so naleteli na brutalno represijo vladnih sil. Nekateri od sodelujočih so bili tudi športniki na državni ravni, ki so jim oblasti odvzele financiranje, jih popolnoma 'odrezale' iz reprezentanc, zaradi demonstracij pa jih tudi pridržale.

Do poskusa domnevne prisilne vrnitve atletinje v Belorusijo je bila kritična tudi beloruska opozicijska voditeljica Svetlana Tihanovska, ki je opozorila, da primer spominja na ugrabitev letala družbe Ryanair konec maja. Takrat so beloruske oblasti aretirale opozicijskega novinarja Romana Protaseviča in njegovo partnerico, ki sta bila na letalu, ki so ga prisilili v pristanek v Minsku.

Tihanovska je na Twitterju še pozvala IOC k uvedbi preiskave proti beloruskemu olimpijskemu komiteju in zagotovitvi varnosti vseh beloruskih športnikov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (415)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

?ebula
02. 08. 2021 20.46
-2
Jajo ne se smešit, kdo pa si želi v Slovenijo dokler ji vlada prekupčevalec z orožjem in bivši arestant.
Zelo123
02. 08. 2021 19.48
-4
A je prav, da poslanec, ki pride skozi volitve v parlament preko ene stranke, kasneje prestopa v druge stranke. Samo vprašam, vsaka podobnost s tole atletinjo, je zgolj slučajna. Športni dosežki, ki naj bi jih za svojo državo dosegla, pa so postranska stvar.
rb63
02. 08. 2021 19.16
-3
Ha ha , Janša ji je ponudil zatočišče, kakšna ironija. Dela se nekega svetovljana in humanitarca, tu pa doživlja orgazme, ko maltretira drugače misleče. Naj kar pride, pa se bojim, da bo že čez nekaj dni prosila Lukašenka, da jo vzame nazaj.
Uporabnik1175947
02. 08. 2021 19.55
-3
Bi hitro ugotovila, da je prišla z dežja pod kap.
mirko7
02. 08. 2021 18.31
+2
Mar ni dovolj očitno kakšni ljudje vodijo nekatere države... nimam primernega izraza. Vsekakor nedopustno in najmajn obsodbe vredno.. kako lahko takšni politik vodi državo???
Jožajoža
02. 08. 2021 18.19
-7
Upam,da si malo ogledala kdo jo vabi.tudi jansisti si ji nudili zatočišče,pa je hitro ugotovila,da je Slovenija pod janßisti okupirana in da že več kot leto pa 100 000 državljanov vsak petek protestira proti janšističnemu režimi.
SVETTEL5
02. 08. 2021 17.49
-13
Lažniva izdajalka naroda ,je vse v naprej pripravila in sedaj laže...15 let ji ne gine!
prava resni.ca
02. 08. 2021 21.41
+1
luciferaza060606
02. 08. 2021 17.47
-3
Na dom jo bo pa sprejel Urban Purgar_ Hitler je heroj#
ksrecko
02. 08. 2021 17.24
+3
Fajonova nič ne twita.
Brakedirt
02. 08. 2021 17.26
-4
sedaj bi moral omeniti sarca. spet si listke pomesal komunajzl.
rb63
02. 08. 2021 19.18
+0
StAnalitik
02. 08. 2021 17.03
-5
Januzi a imate na Bledu še frej?
Aijn Prenn
02. 08. 2021 16.36
+3
Škoda, da ni prišla k nam.
Pepe Bolcev
02. 08. 2021 16.36
-7
Nihce noce v nacisticno diktaturo..
SVETTEL5
02. 08. 2021 17.49
-4
jj nacistične diktature nočemo Slovenci!
prava resni.ca
02. 08. 2021 21.41
rogla
02. 08. 2021 16.33
-1
Janša naj zase išče zatočišče!
revirji
02. 08. 2021 16.21
-3
In je šla iz ene diktature v drugo.
Dante69
02. 08. 2021 15.32
-7
janshari spet si pušnil. Nobeden ne želi v tvojo diktaturo baraba
Greghorian
02. 08. 2021 15.32
-1
Janez poskuša na vsak način nadeti ovčji kožuh da pokaže eu kako "demokratičen" je.. Navaden opurtonist lahko samo komentiram
StAnalitik
02. 08. 2021 17.02
+2
sinhron
02. 08. 2021 15.29
+0
Pa kako to , da ni sprejela Janševega povabila ?
Petur
02. 08. 2021 15.31
-2
ker slovencem ,posebno vodstvu ne zaupa niti v zivljenski stiski.
Jun2
02. 08. 2021 15.53
-2
Vrjetno je malo preverila na spletu🙈👀
FutureWorld
02. 08. 2021 15.28
-4
devlon
02. 08. 2021 15.28
+1
Poljska, Slovenia..razlika se zmanjsuje
bohinj je zakon
02. 08. 2021 15.07
-11
Zmešana kura. Mož pa priseben.
nikhrast
02. 08. 2021 15.52
+2
Seveda, upreti se diktaturi ni lahka zadeva.
Hujošgrimošjanoš
02. 08. 2021 15.03
+0
Jo je firer ivani vabil, pa je rekla, ne grem z dezja pod kap