Olimpijske igre

'Dali bomo vse od sebe in v Slovenijo poskušali prinesti medaljo'

Tokio, 06. 08. 2021 06.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
71

Ena sama točka nas je ločila do olimpijskih nebes. A z našimi košarkarji, ki so že dosegli zgodovinski uspeh in imajo še vedno možnost za prvo slovensko medaljo v skupinskih športih na olimpijskih igrah, smo v dobrem in slabem. Kje se je zalomilo in ali se lahko naši fantje psihično poberejo do sobote, ko se bodo za bronasto medaljo pomerili z Avstralci?

Kaj je trener slovenske košarkarske ekipe Aleksander Sekulić po tekmi dejali našim fantom? "Najprej sem jim čestital za predstavo in za izjemno borbenost, ki so jo prikazali na igrišču," odgovarja ter dodaja, da jim je dejal, da se nimajo česa sramovati. "Hkrati pa sem poudaril, da nas čaka še ena tekma in da bo to za nas finale."

Sekulić je za 24UR ZVEČER dejal, da je vzdušje po porazu res nekoliko upadlo: "Imeli smo priložnost, imeli smo zadnji napad. Ni nam uspelo in razočaranje je seveda zelo veliko." Prav zato je toliko pomembneje, da najde način, kako spodbuditi ekipo za zadnjo tekmo, pravi.

Tudi predsednik Košarkarske zveze Matej Erjavec je povedal, da je bilo po porazu težko. A njegova prva misel je šla h Klemnu Prepeliču, ki mu je dejal, da je odigral odlično tekmo, Eda Murića pa je kot kapetana prosil, naj drži moralo v ekipi.

Erjavec pravi, da so našim košarkarjem čestitali z vseh košarkarskih zvez. "Odločala je ena žoga. Takšno tekmo enkrat zmagaš, drugič pa izgubiš," je še dejal.

Tudi našega košarkarskega asa Luko Dončića je poraz močno prizadel. "Naši košarkarji so dali vse od sebe. Te zmage so si resnično močno želeli in vsakemu košarkarju posebej sem čestital za predstavo," pravi Sekulić.

Vilfan: Še vedno verjamemo v vas, zato glave gor in gremo po bronasto medaljo

"Naši fantje so že z uvrstitvijo na olimpijske igre naredili zgodovinski uspeh. Kar so naredili zdaj, je bila samo dodana vrednost in dejstvo, da so izgubili proti tako odlični ekipi, ni nobena tragedija. Bila je samo ena žoga – to je faktor sreče," pa je tekmo komentiral oče Luke Dončića Saša Dončić. Tudi on poudarja, da so fantje dali vse od sebe in da naj si nič ne očitajo.

Legenda slovenske košarke Peter Vilfan prav tako izpostavlja, da ob tako odličnih rezultatih "nimamo pravice biti razočarani". "Fantom moramo sporočiti: Še naprej smo z vami, v soboto bomo spet pred televizorji in vsa Slovenija bo dihala za vas, držali bomo pesti in še vedno verjamemo v vas, vam zaupamo, zato glave gor in gremo po to bronasto medaljo," pravi.

Kaj pa je odločilo, da smo izgubili za eno točko? "To je težko reči, veliko stvari je vplivalo na potek tekme," odgovarja Sekulić. "Na trenutke smo preveč burno reagirali na nekatere sodniške odločitve. Dovoljenega je bilo zelo veliko kontakta, igralci pa so izgubili koncentracijo. Ko smo se spet zbrali, ko smo strnili vrste, smo tudi odigrali bolje. Na koncu smo bili v zelo podrejenem položaju, a smo se iz njega izvlekli in prišli do priložnosti za zmago," pravi.

"Naši fantje so bili bolj nervozni, kot na kateri koli tekmi na teh olimpijskih igrah. Vendar pa je šlo za polfinale olimpijskih iger, za tekmo, ko zmaga že prinaša olimpijsko medaljo in to najmanj srebrno," pa je igro komentiral Vilfan, ki je dejal, da smo morda res odigrali našo najslabšo tekmo na teh olimpijskih igrah, vendar pa da smo to igro izgubili le za eno točko in to proti odlični ekipi Francije. "To samo potrjuje, da smo izjemno dobri. In seveda, da smo imeli tudi slab dan."

Bi moral Dončić tekmo zaključiti sam?

Francozi imajo izjemno sestavo moštva, poudarja trener. "Imajo izjemno atletske igralce, fizično dominantne in seveda tudi visoke. Luke so se poskušali lotiti na ta način, da so izkoristili svojo fizično moč in višino," pravi.

"Luka se je odzval zelo dobro. Konec koncev je imel 18 asistenc in morda bi imel še kakšno več, če bi nam kakšna žoga šla čez obroč," dodaja in poudarja, da je Dončić odigral fantastično tekmo. "Francozom smo dali skoraj 90 točk. Toliko jim jih na olimpijskih igrah ni dal še nihče," je še poudaril.

Športni portali medtem pišejo, da bi moral Dončić sam zaključiti zadnji napad. "Če sem pošten, nas je verjetno večina menila, da bo Luka tistih 20 sekund do konca sam zaključil napad. Kazalo je že tako, Luka je držal žogo in čakal na zadnjih 10 sekund, vendar pa je bil precej oddaljen od koša, pokrivala sta ga dva francoska košarkarja in on je takrat našel Prepeliča. Ta je sijajno izkoristil trenutek, ko so bili vsi skoncentrirani na Luko, prišel do šolskega prodora, vendar pa se je nato od nikoder prikazal Nicolas Batum in na žalost blokiral njegov met," opisuje Vilfan. Poudarja, da je Dončić na olimpijskih igrah večinoma sprejemal pravilne odločitve.

Dončićev oče je ob tem tudi poudaril: "Luka Dončić ni reprezentanca Slovenije, temveč je le eden od igralcev reprezentance. Brez dobre igre njegovih soigralcev, brez dobre kemije v reprezentanci, tudi on ne bi bil tako medijsko izpostavljen, kot je," je dejal.

Kako pa so tekmo komentirali v ZDA?

Luka je bil danes tudi pod budnim očesom Američanov, saj je zvezda lige NBA. Slovenija se sicer v finalu ne bo pomerila z Američani, kako pa so čez lužo komentirali razplet dvoboja s Francijo? Američani, ki so igrali prvi, so kljub vsej samozavesti po zmagi z zanimanjem čakali, kdo bo njihov nasprotnik v finalu in predvsem v Dallasu so si najbolj želeli, da bi bila to Slovenija. Dončića namreč spremljajo skoraj tako podrobno kot Slovenci. Malce ga imajo celo za svojega.

V poročilih o tekmi, ki jih lahko prebiramo v večini ameriških medijev, v naslovih tako prevladuje odlična in odločilna blokada Nicolasa Batuma. Mnogi komentatorji so spomnili, da je to v zadnjih dveh mesecih drugič, da je Francoz zadal poraz Luki Dončiću. Batum je namreč odlično igral za Clipperse v končnici lige NBA, ko so v tesnem spopadu izločili ekipo Dallas Mavericks. S statistiko obsedene Američane je navdušil tudi Dončićev zgodovinski trojni dvojček, čeprav dobro vedo, da Dončiću statistika ne pomeni nič in da vedno pravi, da si želi le zmage.

Malce so slovenskega zvezdnika predvsem na družbenih omrežjih okrcali le zaradi njegove dobro znane slabosti – nenehnega ugovarjanja sodnikom in tehničnih napak. Ob tem so se šalili, da tudi na tem področju ne popušča. 

Erjavec: Slovenci smo bronaste medalje bolj lačni kot Avstralci

So se naši fantje sposobni pobrati in osvojiti bronasto medaljo? Erjavec je v to prepričan: "V to trdno verjamem. Slovenci smo tega veliko bolj lačni kot Avstralci:"

Sekulić sicer priznava, da so košarkarji po takšni tekmi "čustveno prazni in utrujeni". "A želim si, da vso to jezo, ki jo čutijo, pretvorijo v motivacijo."

"Glede na to, kar so do zdaj pokazali na olimpijskih igrah, se zagotovo lahko poberejo," je prepričan Vilfan. "So izvrstna ekipa. Ob Luki imamo še celo vrsto posameznikov, ki so že pokazali ves svoj razkošen talent. Zdaj se je treba le telesno in psihološko regenerirati," pravi.

Avstralci so proti Američanom izgubili za 20 točk, dodaja Vilfan: "A izgubiti proti Američanom ni takšna tragedija. Verjamem tudi, da so že takoj po porazu začeli razmišljati o tekmi za tretje mesto. Pri njih takšnega psihološkega šoka ni bilo." Dodaja, da so glede na to v prednosti Avstralci, "glede na vse ostalo pa so v prednosti naši košarkarji". "Predvsem glede na to, s kakšnim žarom, srcem, voljo, željo in borbenostjo oni zastopajo barve Slovenije. Zavedajo se, da je to zgodovinska priložnost, da uresničijo sanje vseh nas."

Košarkarji so hvaležni za podporo navijačev

"Danes bomo zagotovo težko zaspali. Vsi imamo v mislih ta poraz in to neverjetno priložnost, ki nam je spolzela skozi roke," pravi trener slovenske reprezentance.

Pravi, da so hvaležni za svoje navijače, ki žrtvujejo svoj prosti čas in navijajo zanje. "Nekateri so na dopustu, na morju. Žal mi je, da jih nismo mogli nagraditi z zmago. Obljubim jim lahko le eno stvar: na tekmi proti Avstralcem bomo zagotovo dali vse od sebe in v Slovenijo poskušali prinesti medaljo," je dejal.

V soboto bomo zagotovo vsi z našimi košarkarji, pa pravi Vilfan: "Slovenci smo aktualni evropski prvaki, premagali smo svetovne prvake in proti Francozom izgubili le za eno točko. Zato v soboto Avstralijo lahko in tudi moramo premagati." Nekaj najlepšega, kar smo danes lahko videli, je bilo, da so Slovenci kljub porazu ponosni na našo ekipo, dodaja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (71)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Satoshi Nakamoto
06. 08. 2021 11.49
-1
Upam samo da nam Dončića niso uničili s cepljenjem. Večina najboljših niso cepljeni in cepljenje ni bil pogoj za sodelovanje na OI
ervirus
06. 08. 2021 11.46
+0
Banan se bojim.
Magenta07
06. 08. 2021 11.37
+1
Tuki bodo sodniki pa za avstralijo sodil :)))
INŠTITUT 1.APRIL
06. 08. 2021 11.33
-2
pošljite Dragiča domou z prvim avionom če želite zmagati....razen če želite da vam samo malo pobrca nasprotnike
Življenje ni potica
06. 08. 2021 11.27
+5
Cari ste fantje, kakorkoli se konča!
Mali medo
06. 08. 2021 11.14
+4
Nič ne pomagajo trojni dvojčki in ostala statistika ,zmage edino štejejo
MIH?E
06. 08. 2021 11.03
+4
Bravo fantje!
Butalivud
06. 08. 2021 10.36
+6
Čestitke našim zlatim fantom in veliko sreče v borbi za bron!
ervirus
06. 08. 2021 10.34
+1
Ok.sodniki so pripomogli zmagi Fra.samo polagati na koš!začetniška napaka.sory
okioki
06. 08. 2021 10.28
+4
Danes so dovoljene sanje,jutri je nov dan.!
abmam
06. 08. 2021 10.27
+4
Ni treba dat vsega od sebe, samo proste mete je treba izboljšat!
Onxxx13
06. 08. 2021 10.12
+4
Ne rabimo brona.
INŠTITUT 1.APRIL
06. 08. 2021 11.33
-1
ochi
06. 08. 2021 10.10
-2
sicer upam na najboljše, sam vam povem, ko bo padla prva tehnična zaradi ugovarjanja sodniku, potem vemo, koliko je ura.. 1.zda 2. francija 3.avstralija 4. slovenija
borjac
06. 08. 2021 09.50
+3
Fantje glave gor, vaš uspeh pomeni tudi naš uspeh, in nihče ki ima kaj v glavi vam ne bo nič nikdar očital.
Marcuus
06. 08. 2021 09.43
+5
Fantje, srčno vam privoščim uspeh. Si ga popolnoma zaslužite.
pal?ek1
06. 08. 2021 09.34
-3
Vidi se,ce Luka ne igra smo ranljivi. Ceprav se zdaj ne vem kaj dela ta klovn Cancar v NBA??
ochi
06. 08. 2021 10.11
+1
3 & D, predvidevam. mene je pa prijetno presenetil.
sektor1
06. 08. 2021 09.23
+5
Nimamo možnosti samo če bodo spet sodniki igrali proti Sloveniji tsko kot včeraj... FIBA ni želela male slovenije v finalu, to je že jasno vsakemu poznavalcu basketa.
ochi
06. 08. 2021 10.12
+5
zgovarjat se na sodnike pri taki razliki v odstotku meta za 3 in razliki v rebsih je nesmiselno.
Gabiula
06. 08. 2021 09.12
+7
Po bitki je lahko biti general.Kje so pa pristali svetovni prvaki?Bravo ekipa v soboto smo zopet z vami.Ze do sedaj ste veliko naredili.Srecno.🙏
MAj1atej
06. 08. 2021 11.25
+2
dule100
06. 08. 2021 09.08
-4
Življenska priložnost je bila slaba Francija! Proti Avstraliji nimamo nobene možnosti! Je pa četrto mesto lep uspeh! 👏👏👏
User2127030
06. 08. 2021 08.51
+5
Če dobro pogledate še enkrat zadnji napad, ko je bilo še 20 sekund do konca boste videli, da Francozi sploh niso igrali agresivno obrambo nad Dončičičem in bi lahko sam zaključil. Celo tekmo igra na prodore in zahteva osebne a on v ključnih trenutkih poda Prepeliču. Za moje pojme je to bila in bo zgodovinska napaka v reprezentančnem dresu. Lahko jih vi trepljate po ramah in se bodrite med sabo ter božate po ritkah po zgrešenih prostih metih in zicerjih ampak če nebo medalje, četrto mesto je glih toliko kot nič.
Nikdar več
06. 08. 2021 09.25
+4
Eno je gledati po TV in videti ter analaizirati, drugo je v realnem času in na igrišču.
ochi
06. 08. 2021 10.15
+4
luka je bil takrat že pri koncu z močmi. načeta samozavest, utrujenost, živci.. tudi če bi bil luka v prepeličevih čevljih, batumova blokada je bla 1A.