Olimpijske igre

Dragić: Naši fantje lahko osvojijo zlato

Ljubljana, 02. 08. 2021 22.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
3

Slovenija bo po zmagi s Španijo proti Nemčiji igrala za prvo uvrstitev v polfinale olimpijskih iger. "Naši fantje lahko osvojijo zlato," je prepričan Goran Dragić, ki za ekipo močno navija. Dejal je še, da Dončića ne vidi kot svojega naslednika, pač pa "kot nekaj več". "Absolutno sem prepričan, da bo to gladka zmaga za nas," pa je pred tekmo med drugim dejal Saša Dončić, Lukov oče.

Naši košarkarji so Špance zlomili v zadnjih sekundah in svetu, pa tudi nekaterim našim dvomljivcem, pokazali, da Slovenija ni samo Luka Dončić, ki je z genialnimi potezami omogočil, da so Vlatko Čančar, Zoran Dragić in Mike Tobey zadevali odločilne koše. Z borbenostjo so naši košarkarji letvico pričakovanj pred tekmo z Nemci dvignili zelo visoko. Kar naenkrat smo tudi za košarkarsko Fibo favorit za olimpijsko medaljo, celo zlato. 

Dragić: Luka je zame najboljši igralec na svetu

Goran Dragić je v oddaji 24UR ZVEČER dejal, da mu ni žal, da ga ni zraven. "Podpiram fante, to so si zaslužili. Jaz pa sem svoje oddelal že pred štirimi leti. Nič mi ni žal," je dejal in dodal, da za ekipo močno navija. Kaj za Slovenijo pomeni Luka Dončić, nazorno kaže podatek, da Slovenija, ko je zanjo igral Luka Dončić, še ni izgubila. "To je res dober podatek in upam, da bodo ostali neporaženi še nekaj časa oziroma vsaj do konca olimpijskih iger," je komentiral Saša Dončić, oče Luke Dončića in strokovni komentator. 

Dragić, ki je reprezentanco skupaj z Dončićem vodil do evropskega zlata, meni, da jo lahko njegov naslednik popelje tudi do olimpijskega. "Luka je zame najboljši igralec na svetu. Šteje komaj 22 let, pa je vsem skeptikom že dokazal, kaj zmore. Definitivno je naša gonilna sila. Jaz verjamem, da lahko fantje skupaj nekaj naredijo, in to je osvojijo olimpijsko zlato," je dejal Dragić.

"Španci so igrali vrhunsko, naši niso igrali ravno na svojem nivoju. Že to, da so prišli do tega, da so z malo višjo povprečno igro dobili Špance, to pomeni, da so res naredili en ogromen korak naprej," je Dončić komentiral tekmo s Španijo in dodal, da to pomeni, da imamo še veliko rezerve. "Predvsem v napadu. Kljub temu da nismo bili razpoloženi, smo dali 95 točk Špancem, ki so svetovni prvaki. Verjemite, to ni mačji kašelj. To kaže na to, kakšno kvalitetno, dobro reprezentanco imamo," je dejal in dodal: "Kako ti fantje dihajo drug za drugega, ko igrajo košarko, prav užitek jih je gledati."

Da je bil Luka na evropskem prvenstvu še mlad, je dejal Dragić. "Skupaj sva bila v sobi, poznam ga že, odkar je bil majhen fant. Takrat sem bil kapetan in moj glavni cilj je bil, da ekipo povežem, da Luka pride noter, kar se je na koncu tudi zgodilo," je dejal. "Zdaj pa, ko ga gledam, je vodja, žoga je ves čas pri njem. Dela prednost v napadu in to se od njega zdaj tudi pričakuje," je še dejal in dodal, da delo opravlja fenomenalno, a da bodo morali tudi drugi malo pristopiti, da ne bo toliko pritiska samo na njem. 

Dragić: Na Luko ne gledam kot na naslednika, nanj gledam kot na nekaj več

Med igralci je fenomenalna kemija. Samozavest, da se nikogar več ne bojijo, pa je zrasla že med evropskim prvenstvom v Turčiji, ko je igralce spodbujal prav Dragić. Med drugim jim je dejal, da ni predaje. "Vsak bi to naredil. Konec koncev sem že od začetka verjel, da imamo dobro ekipo. Še posebej, ko se je prvič priključil Luka in pa novi trener Igor Kokoškov. Z njim imam zelo dober odnos. To je tisto, kar ti da moč, da verjameš, da lahko posežeš po najvišjih mestih," je dejal in dodal, da je takrat to močno verjel in na koncu jim je tudi uspelo. 

Dragić je dejal še, da na Luko ne gleda kot na naslednika. "Nanj gledam kot na nekaj več," je dejal in pojasnil, da sam ni nikoli dosegel nivoja, na katerem je Dončić. "Je eden izmed najboljših košarkarjev na svetu. Kadar ga vidiš na igrišču, ne čuti pritiska, zmeraj najde rešitev, ki jo na igrišču potrebuje in to je res nekaj fascinantnega," je še dejal. 

Na vprašanje, ali se najde kdo, ki ga v teh časih pocuka za rokav in pohvali kot očeta enega trenutno najboljših košarkarjev na olimpijskih igrah, ligi NBA, morda celo svetu, je Dončić odgovoril, da ja. "Včasih kdaj kdo kaj vpraša, ampak mi govorimo tu o Luki Dončiću, jaz sem samo njegov oče," je dejal in pojasnil, da prihodnosti svojega sina ne zna predvideti. "Trenutno so naši košarkarji najbolj popularni, pa ne samo v Sloveniji. Klice prejemamo tudi iz držav bivše Jugoslavije in vse Evrope," je še dejal in pripomnil, da so Sloveniji naredili res dobro reklamo.  

Dragić: Imamo najboljše navijače na svetu, to so dokazali že v preteklosti

Slovenija podoživlja pravljico iz Turčije. "Res imamo najboljše navijače na svetu, to so dokazali že v preteklosti," je dejal Dragić, ki je vesel, da je tokrat zraven tudi njegov brat. "Končno. Meni je bilo najtežje 2017, ravno takrat je bil poškodovan in ni bil prisoten, ko smo mi osvojili zlato medaljo," je dejal in dodal, da upa, da tokrat osvojijo zlato olimpijsko. 

Dončiću, ki je evforijo na evropskem prvenstvu v Turčiji doživel v živo, je žal, da ne more biti v Tokiu. "Seveda mi je žal, sploh po tistem fantastičnem turnirju v Litvi, ko so še enkrat več tudi navijači pokazali, to je tak občutek, ki se ga ne da opisati. Žal mi je, da je takšna situacija, ko gledalci niso prisotni. Žal mi je tudi, da ne morejo ljudje uživati v živo, gledati teh fantov v živo, kako igrajo. Ker, iskreno povedano, eno je gledati po televiziji, eno pa v živo. Že v Litvi, ko smo gledali, tam so se fantje razleteli, to so leteli po celem igrišču, borili so se, tolkli so se in to videti v živo je res eno doživetje," je dejal. 

Dragić upa, da se zgodba iz leta 2005 ne bo ponovila. "Je pa to res ena dobra šola iz preteklosti. Takrat smo bili neporaženi pa smo potem proti Nemcem izgubili. Menim pa, da imajo fantje dovolj zrelo ekipo in da se to ne bo ponovilo. Verjamem v našo zmago," je dejal. 

"Jaz nisem nič spal. Pred finalom sem zelo slabo spal. Z Luko sva bila cimra in, ko sem ga ponoči pogledal, je on smrčal. On ne čuti pritiska. Jaz sem malo drugačen. Ampak vsi ti fantje so že prišli na Evropsko 2017. Zdaj vedo, kaj pomenijo te pomembne tekme, in vedo, kako se morajo pripraviti," je dejal Dragić in razkril, da kot vodja moštva pred temi odločilnimi tekmami ni delal nobene posebne strategije. "Strategija je čisto preprosta – da se imaš čim bolje, da si povezan s soigralci. Igrali smo karte, poker. Misli poskušaš dati stran od košarke in imeti čas zase, ko pride tekma, je pa seveda motivacija tako velika, da ti sploh ni treba skrbeti," je pojasnil. 

Dončić: Absolutno sem prepričan, da bo to gladka zmaga za nas

Selektor Sekulič sicer opozarja na te visoke nemške igralce, ki so dobri strelci z razdalje. "Do tega dela smo bili najboljša reprezentanca na tem turnirju. V četrtfinalu smo mogoče dobili na papirju najlažjega nasprotnika. Nemci so simpatična homogena ekipa brez nekih velikih zvezdnikov, ampak mi tukaj vseeno govorimo o košarki in ne vidim načina, na katerega bi nas lahko Nemci premagali," je menil Dončić in dodal, da se mora zgoditi ena briljantna tekma za Nemce, medtem ko morajo naši odigrati na kakšnih 10 odstotkih svojih moči. "Absolutno sem prepričan, da bo to gladka zmaga za nas," je dodal. 

Dragić je dodal še, da je to, da bodo Nemci skoncentrirani na Luko, priložnost, da se izkažejo ostali. "Mislim, da imamo dovolj kakovostnih igralcev, da to zmorejo. Tudi v preteklosti smo to že dokazali. Mislim pa, da se na Luko ne moreš pripraviti. Španci so ga pokrivali s tremi, štirimi igralci, ampak on vidi vsako podajo, razigra vse ostale in ima po 13 skokov na tekmo. Mislim, da ne bo nobenih težav. Je pa res, da morajo tudi vsi ostali narediti svoj del," je dejal. 

V ponedeljek je bila objavljena novica, da je Miami aktiviral klavzulo, da bo Dragić še eno leto na Floridi. "Sem definitivno zadovoljen. Še eno leto na South Beachu. NBA je surov biznis, lahko si čez noč zamenjan. Sem pa zelo vesel, da sem lahko že sedmo leto v Miamiju," je dejal. Ob koncu je dejal še, da je dobiti prstan vedno želja, a da bomo videli, kaj se bo zgodilo. "Sem že proti koncu svoje kariere. Najbolj pomembno mi je zdravje in to, da uživam še teh par let," je dejal. 

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nata46
03. 08. 2021 09.56
+2
24 ur??? Imate pa sijajne komentatorje!!
Mr.Cat
03. 08. 2021 09.22
+3
gucci😂😂😂
Želko Kacin
03. 08. 2021 08.30
-4
i spušijo tudi