Olimpijske igre

Ekipno zlato v judu Franciji, Riner osvojil peto olimpijsko medaljo

Tokio, 31. 07. 2021 17.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Žiga Košec
Komentarji
0

Na prvem olimpijskem tekmovanju mešanih ekip v judu je zlato odličje osvojila Francija, ki je v finalu s 4:1 premagala velike favorite Japonce, ki so tako po odličnem posamičnem izkupičku doživeli hladen tuš. Bronasto medaljo sta osvojili ekipi Nemčije in Izraela. Osvojena medalja je za Teddyja Rinerja že peta olimpijska medalja, s čimer je postal judoist z največ olimpijskimi medaljami.

Tekmovanje mešanih ekip v judu je doživelo krstni nastop na olimpijskih igrah. Tip tekmovanja, ki se v judu počasi uveljavlja, je med letoma 2017 in 2021 (2020 svetovnega prvenstva zaradi pandemije ni bilo) že štirikrat potekal na svetovnih prvenstvih in vsakič so ga osvojili japonski judoisti. Japonska, domača dežela juda in gostiteljica olimpijskih iger, je imela cilj osvojiti še peti veliki naslov v tekmovanju mešanih ekip in sploh prvega olimpijskega, a so ji načrte prekrižali izvrstni Francozi.

Japonska - Nemčija
Japonska - Nemčija FOTO: AP

Izločilni boji

Na tekmovanju je sodelovalo 12 držav, Slovenije ni bilo med njimi. V prvem krogu je Nemčija brez težav odpravila olimpijsko begunsko ekipo s 4:0, Mongolija prav tako brez težav Južno Korejo s 4:1, Izrael in Nizozemska pa sta s tesnim izidom 4:3 slavila proti Italiji in Uzbekistanu. V četrtfinalu so nesporni favoriti Japonci premagali Nemčijo s 4:2, presenetljivo točko je Nemčiji priborila Theresa Stoll, ki je premagala novopečeno olimpijsko prvakinjo Uto Abe, še večje presenečenje pa je pripravil Igor Wandtke, ki je premagal dvakratnega olimpijskega prvaka Shoeija Ona, ki je bil na uradnih tekmovanjih neporažen od leta 2014. V ostalih četrtfinalih je ekipa ruskega olimpijskega komiteja s 4:2 premagala Mongolijo, Nizozemska z istim rezultatom Brazilijo, Francija pa s tesnih 4:3 Izrael.

Tekmovanje mešanih ekip poteka v šestih kategorijah; treh ženskih (-57, -70, +70) in treh moških (-73, -90, +90), obračun pa dobi ekipa, ki prva doseže 4 zmage. V kolikor je po šestih borbah izid izenačen na 3:3, se izžreba odločilno kategorijo, v kateri se tekmovalca znova pomerita in odločita dvoboj.

Po rezultatu sodeč, bi lahko rekli, da sta imeli Japonska in Francija v polfinali precej lažje delo kot v četrtfinalu, saj sta s 4:0 odpravili ekipo ruskega olimpijskega komiteja ter Nizozemsko. 

V repasažnih dvobojih, kjer se pomerijo poraženci četrtfinalov, je Nemčija premagala Mongolijo s 4:2, Izrael pa z istim rezultatom Brazilijo. To je pomenilo, da se je Nemčija za tretje mesto pomerila s poraženko drugega polfinala, Nizozemsko, Izrael pa s poraženko prvega polfinala, ekipo ruskega olimpijskega komiteja. Tako Nemčija kot Izrael, ki do sedaj še nista imela medalje z mešanih ekipnih tekmovanj, sta v boju za tretje mesto slavila in se veselila bronastega odličja.

Ekipa Izraela: Sharir, Hershko, Nelson Levy, Paltchik, Muki, Butbul
Ekipa Izraela: Sharir, Hershko, Nelson Levy, Paltchik, Muki, Butbul FOTO: AP

Finale

V velikem finalu je povedla Francija, za katero je prvo točko priborila Clarisse Agbegnenou, ki je v torkovem finalnem dvoboju v kategoriji do 63 kg premagala slovensko judoistko Tino Trstenjak, tokrat pa je proti njej klonila novopečena olimpijska prvakinja (v kategoriji do 70 kilogramov) Arai Chizuru. Drugo točko je za Francijo dobil Axel Clerget, ki je premagal Shoichira Mukaija. V tretji borbi je točko, ki se je na koncu izkazala za edino japonsko, priborila še ena novopečena japonska olimpijska prvakinja (v kategoriji nad 78 kilogramov) Akira Sone, ki je premagala dobitnico brona Romane Dicko.  V četrti borbi sta pomerila novi olimpijski prvak v kategoriji do 100 kilogramov Aaron Wolf in kar nekaj kilogramov težji tekmec, legendarni Teddy Riner. Dvakratni olimpijski prvak (2012 in 2016) Riner je imel z Wolfom precej težav in ga z odločilnim metom premagal šele v zlati točki. Odločilno četrto točko, ki je pomenila končno zmago, je dosegla Sarah Leonie Cysique, ki je tekmico Yoshido Tsukaso vrgla na "kraljico tehnik" uchi mato za vazari, prednost pa nato zadržala do poteka časa in Franciji priborila zlato medaljo. Ker je bilo po peti borbi o zmagovalcu že odločeno, sta brez borbe ostala Shoei Ono in Guillaume Chaine.

Zmagovalna ekipa Francije: Agbegnenou, Riner, Clerget, Chaine, Dicko, Cysique
Zmagovalna ekipa Francije: Agbegnenou, Riner, Clerget, Chaine, Dicko, Cysique FOTO: AP

Zgodovinski dosežek Francije in Rinerja

Francija je tako Japonski maščevala kar tri poraze v finalih svetovnih prvenstev mešanih ekip in osvojila zgodovinsko prvo zlato olimpijsko odličje v novem tipu tekmovanja v judu, ki bo tudi v prihodnje del olimpijskih iger. Francija bo tako naslov branila na domačih tleh, saj bodo naslednje olimpijske igre leta 2024 v Parizu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zgodovino je spisal tudi 32-letni Teddy Riner, ki je z ekipno zmago postal prvi judoist v zgodovini, ki se lahko pohvali s petimi olimpijskimi medaljami. V posamični konkurenci je v Pekingu in Tokiu osvojil bron, zlatu iz Londona in Ria de Janeira pa je sedaj dodal še tretjega, prvega v ekipni konkurenci. S tem je prehitel Japonko Ryoko Tani in Kubanko Idalys Ortiz, ki se lahko pohvalita s štirimi olimpijskimi medaljami v judu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.