Olimpijske igre

Fillon Maillet do zlata, J.T. Boe ostal praznih rok, Fak na 29. mestu

Peking, 13. 02. 2022 12.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
T.Š., STA
Komentarji
0

Na olimpijskih igrah v Pekingu so se biatlonci pomerili na zadnji posamični tekmi. Na vrsti je bil zasledovalni tek, zlato odličje pa je v težkih vremenskih razmerah (veter, sneženje) osvojil Francoz Quentin Fillon Maillet. Drugi je bil Norvežan T. Boe, tretji Rus Eduard Latipov. Na tekmi sta nastopila dva Slovenca, Jakov Fak je zasedel 29. mesto.

Quentin Fillon Maillet
Quentin Fillon Maillet FOTO: AP

Zmagovalec 12,5-kilometrske zasledovalne biatlonske tekme je Francoz Quentin Fillon Maillet, ki je bil izjemno natančen, pokril je tarče na vseh štirih strelskih postankih. Srebrno odličje je osvojil Norvežan Tarjei Boe, bron pa Rus Eduard Latipov, oba sta zgrešila po enkrat. Latipov je tekmo začel z 11. mesta po sprintu. V napetem finišu je na koncu obdržal prednost pred Italijanom Hoferjem, ki je s 14. napredoval na četrto mesto. Norvežan Johannes Thingnes Boe, prvi favorit za zmago, je zgrešil kar sedemkrat in končal na 5. mestu.

Fillon Maillet je v težkih vremenskih razmerah ob Italijanu Lukasu Hoferju edini zadel vseh 20 tarč in si priboril že drugo zlato v Pekingu. Za 29-letnega Fillon Mailleta je to že četrto odličje v Pekingu. Zmagal je na najdaljši 20-kilometrski moški preizkušnji, srebrn je bil v sprintu in s francosko mešano štafeto. Njegova zmaga je bila glede na dosežke v sezoni kar pričakovana, saj je dobil štiri od petih zasledovalnih tekem v svetovnem pokalu, le na uvodni v Oestersundu pa ni bil med najboljšimi.

Uvod v tekmo je nakazoval, da bo zlato osvojil Norvežan Johannes Thingnes Boe, zmagovalec sprinta, ki je na prvem strelskem postanku zadel vse tarče in si pred Fillon Mailletom priboril že minuto prednosti. Ostali so zaostajali že minuto in pol ter več. Na drugem strelskem postanku pa je Norvežan zgrešil dvakrat, nato pa mu jo je močno zagodel veter. Na prvem streljanju stoje je močno pihalo z leve strani in zgrešil je trikrat, ko so nekaj sekund kasneje začeli streljati tekmeci, pa so se razmere hipoma spremenile na bolje. 

Na tekmi sta si nastop zagotovila dva slovenska biatlonca, Jakov Fak je moral kar petkrat v kazenski krog in je tekmo končal na 29. mestu, Lovro Planko pa je moral osemkrat v kazenski krog, tekmo je končal na 56. mestu.

Izidi:
- moški, zasledovalno (12,5 km):

1. Quentin Fillon Maillet (Fra)      39:07,5 (0 kazenskih krogov)

2. Tarjei Boe (Nor)                   + 28,6 (1)

3. Eduard Latipov (Roc)                 35,3 (1)

4. Lukas Hofer (Ita)                    51,1 (0)

5. Johannes Thingnes Boe (Nor)        2:13,7 (7)

6. Roman Rees (Nem)                   2:30,2 (1)

7. Simon Desthieux (Fra)              2:47,2 (3)

8. Sebastian Samuelsson (Šve)         3:02,7 (5)

9. Emilien Jacquelin (Fra)            3:06,2 (6)

10. Felix Leitner (Avt)                3:08,8 (1)

...

29. Jakov Fak (Slo)                    4:51,4 (5)

56. Lovro Planko (Slo)                 8:24,1 (8)

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja