Olimpijske igre

Finke do prvega olimpijskega zlata na 800 metrov prosto

Tokio, 29. 07. 2021 05.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški plavalec Robert Finke je postal prvi olimpijski prvak na 800 metrov prosto. Italijana Gregoria Paltrinierija je na olimpijskih igrah v Tokiu prehitel v zadnjih 50 metrih, s celotno progo pa je opravil v sedmih minutah in 41,87 sekunde. Bronasto medaljo si je priboril Ukrajinec Mihajlo Romančuk. Do zlata pa sta priplavala še Kitajka Jufej Džang in Avstralec Izaac Stubblety-Cook.

Robert Finke je kot prvi v zgodovini osvojil zlato na 800 m prosto.
Robert Finke je kot prvi v zgodovini osvojil zlato na 800 m prosto. FOTO: AP

Robert Finke, ki je star 21 let in za katerega so to prve olimpijske igre, se je s četrtega mesta prebil v ospredje na zadnjem obratu. Gregorio Paltrinieri, ki je na igrah v Riu pred petimi leti slavil na 1500 metrov prosto, tokrat pa je vodil prvih 700 metrov, je za njim zaostal za 0,24 sekunde. Mihajlo Romančuk je kot tretji končal 0,46 sekunde za Finkejem.

Plavalci v disciplini 800 metrov prosto na olimpijskih igrah letos nastopajo prvič.

* Plavanje, 800 m prosto, moški: 
ZLATO: Robert Finke (ZDA) 
SREBRO: Gregorio Paltrinieri (Italija) 
BRON: Mihajlo Romančuk (Ukrajina)

Na 200 metrov prsno je zlato osvojil avstralski plavalec Izaac Stubblety-Cook, ki je z 2:06,38 postavil tudi olimpijski rekord. Drugi je bil Nizozemec Arno Kamminga z 0,63 sekunde zaostanka, tretji pa Finec Matti Mattsson (+0,75).

Stubblety-Cook je bil na zadnjem obratu šele tretji, nato pa na zadnjem delu proge ugnal vse tekmece. Prehitel je tudi Kamminga, ki je na prvih 150 metrih plaval v ritmu za nov svetovni rekord.

Ta je tako še vedno v lasti Rusa Antona Čupkova, ki pa je tokrat tekmo končal razočaran na četrtem mestu. Branilec naslova, Kazahstanec Dmitrij Balandin, se ni uvrstil v finale.

* Plavanje, 200 m prsno, moški: 
ZLATO: Izaac Stubblety-Cook (Avstralija) 
SREBRO: Arno Kamminga (Nizozemska) 
BRON: Matti Mattsson (Finska)

Kitajki Jufej Džang tretji čas vseh časov na 200 metrov delfin

Kitajska plavalka Jufej Džang je z olimpijskim rekordom in tretjim izidom vseh časov osvojila zlato medaljo na 200 metrov delfin. Triindvajsetletna plavalka je s časom 2:03,86 ugnala vse tekmice, naslednji dve mesti zmagovalnega odra sta zasedli Američanki Regan Smith (2:05,30) in Hali Flickinger (2:06,65).

Džangova je v tokijskem olimpijskem bazenu osvojila tretjo medaljo za Kitajsko na teh igrah, sama jo že ima na 100 metrov delfin. Naslednjo priložnost za medalje bo imela na pol krajši razdalji, kjer se bodo tekmovanja začela v petek.

* Plavanje, 200 m delfin, ženske: 
ZLATO: Jufej Džang (Kitajska) 
SREBRO: Regan Smith (ZDA) 
BRON: Hali Flickinger (ZDA)

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.