Olimpijske igre

Dončić po zmagi proti Španiji: Pripravljeni smo na vsakega tekmeca

Tokio, 01. 08. 2021 13.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
T.Š., Ž.K., STA
Komentarji
322

Slovenski košarkarji navdušujejo na olimpijskem turnirju v Tokiu. Slovenci so zabeležili tri zaporedne zmage, nazadnje so po tesnem razpletu premagali svetovne prvake Špance. Varovanci selektorja Aleksandra Sekulića so se izkazali z moštveno igro in lahko mirno pričakujejo nadaljevanje turnirja in četrtfinalno tekmo z Nemčijo. Samozavesti ne manjka, kot pravi Luka Dončić, so pripravljeni na vsakega tekmeca.

Več videovsebin
  • Izjava Alekseja Nikolića o četrtfinalu OI
    00:37
    Izjava Alekseja Nikolića o četrtfinalu OI
  • Izjava selektorja Aleksandra Sekulića po zmagi proti Španiji
    01:31
    Izjava selektorja Aleksandra Sekulića po zmagi proti Španiji
  • Izjava Žige Dimca
    00:09
    Izjava Žige Dimca
  • Izjava Jake Blažiča po zmagi nad Španijo
    00:46
    Izjava Jake Blažiča po zmagi nad Španijo

Luka Dončić je takole komentiral razplet tekme: "Pričakovali smo cono, dva ali tri košarkarje na meni, a ne vseh 40 minut. Iskal sem proste soigralce, ki so imeli prost met in to nam je uspevalo. Žal smo veliko metov zgrešili, a na koncu smo zmagali. To je vse, kar tukaj šteje. Tudi v nadaljevanju moramo ostati zbrani, vem pa, da smo pripravljeni na vsakega tekmeca." 

"Nismo igrali najboljše tekme. V napadu smo imeli zelo veliko odprtih metov, ki pa jih nismo realizirali in to se je pokazalo na našem ritmu. Vesel pa sem, da smo v končnici pokazali takšen karakter in v tako težki končnici zmagali. Letos še nismo imeli priložnosti igrati take tekme. In tako odigrati proti svetovnim prvakom, je pohvale vredno ter pomembno za samozavest," je po tekmi dejal Jaka Blažič, ki je k zmagi prispeval 10 točk v dobrih 26 minutah igre. 

Center slovenske izbrane vrste Žiga Dimec je ključne minute odigral v tretji četrtini, na koncu je v statistiko vpisal šest točk in pet skokov, po tekmi pa je dejal: "Takšne obrambe od Špancev nismo pričakovali. Mislim pa, da smo se dobro znašli in dokazali, da smo ostali dovolj kakovostni in da lahko zmagamo tudi, če nam odrežejo Luko Dončića. Pomembno je, da bomo v četrtfinalu dobili lažjega nasprotnika, vsaj na papirju, saj tukaj lahkih nasprotnikov ni."

"Nora tekma. Res sem užival. Ponosen sem na predstavo naše ekipe proti svetovnim prvakom, velikemu trenerju in košarkarjem, ki smo jih prisilili, da so 40 minut igrali cono. Mislim, da so to prvi svetovni prvaki, ki so 40 minut igrali cono in to proti Sloveniji. Na to smo lahko ponosni," pa je povedal selektor Aleksander Sekulić.

Jaka Blažič je dobro igral tako v obrambi kot v napadu.
Jaka Blažič je dobro igral tako v obrambi kot v napadu. FOTO: AP

V vrstah Španije je bilo kar nekaj razočaranja, Victor Claver je dejal: "Odigrali smo zelo težko tekmo proti Sloveniji. Vseh 40 minut smo dali od sebe vse in kot je rekel trener, odločili so drobni detajli. Seveda smo zdaj žalostni, a že jutri se bomo začeli pripravljati za nadaljevanja turnirja."

Selektor Sergio Scariolo pa je dodal: "Rad bi čestital Sloveniji za zmago. Istočasno pa bi rekel, da sem zelo ponosen na svoje igralce, ki so vse do konca verjeli v zmago. Peščica detajlov in z našega stališča tudi napak je odločila končni razplet v korist Slovenije v zadnjih minutah. Igrali smo dobro, saj nam je Slovenija dala 30 točk manj, kot jih je dajala v zadnjih tekmah in skoraj nam je uspelo. A to je dober nasprotnik, ki je zaigral odlično tudi, ko smo odrezali Dončića. Zdaj se moramo čustveno in fizično pobrati in se v četrtfinalu predstaviti z najboljšo verzijo ekipe. Večji del tekme so to danes že kazali."

Na trdi in borbeni tekmi so zmago slavili slovenski košarkarji.
Na trdi in borbeni tekmi so zmago slavili slovenski košarkarji. FOTO: AP

'Slovenija ni le Luka Dončić'

Medtem ko Slovenija uživa in slavi pomembno zmago košarkarjev na OI proti Španiji, so španski mediji enotni v oceni, da je Slovenija zmagala povsem zasluženo, saj je imela kljub odlični obrambi nad Luko Dončićem dovolj razpoloženih igralcev.

"Samo največji asi lahko tako vplivajo na razplet tekme, kot je Luka Dončić danes proti Španiji. Vsi smo se spraševali, kako se bo naš selektor lotil alfe in omege nasprotne ekipe. Kako ga bo omejil? Kdo ga bo pokrival, da ne bo spet dosegel 48 ali 25 točk kot na prvih dveh tekmah?" je v uvodu zapisala Marca.

"Scariolu je taktika odlično uspela. Victor Claver je bil Dončićeva senca. Zvezdnik iz Ljubljane ni dosegel stratosferskih številk, a je zato razigral svoje soigralce, ki so nam na koncu zadali smrtni udarec," piše Marca.

"Dončić je tako dober, da mu je kljub povprečni predstavi zmanjkala le ena podaja za tretji trojni dvojček v zgodovini olimpijskih iger. Ta je uspel le Aleksandru Belovu 1976 (23 + 14 + 10) in LeBronu Jamesu 2012 (11 + 14 + 12). Slovenija pod vodstvom Dončića ostaja neporažena na uradnih tekmah - 16:0, Španija pa je za kazen dobila ZDA v četrtfinalu," je dodal novinar Marce.

Luka Dončić nasmejan po zmagi nad Španijo
Luka Dončić nasmejan po zmagi nad Španijo FOTO: AP

Drugi največji španski športni dnevnik As poroča o košarki za sladokusce, o nesreči Španije, da se bo petič zaporedoma na OI srečala z ZDA, in odlični taktični pripravi na Luko Dončića. "Vse je potekalo tako, kot je moralo. Dončić je že v prvi četrtini dobil tri osebne napake. Victor Claver mu ni pustil, da bi se razigral."

"A kaj, ko Slovenija ni le Luka Dončić. Vlatko Čančar je imel zaradi dvojne ali celo trojne obrambe nad Dončićem toliko prostora, da je bil obroč velik kot bazen. Mike Tobey je zbral 14 skokov in v zadnjih desetih minutah dosegel deset točk. Nato so tu še Klemen Prepelič, Zoran Dragić, Edo Murić ..." je zapisal As.

Slavje Slovenije po zmagi nad Španijo
Slavje Slovenije po zmagi nad Španijo FOTO: STA

El Mundo piše, da je Luka Dončić začaral tekmo. "Ta fant je kot šaman. Španija je pokleknila ob njegovih genialnostih. Ekshibicija je tudi, ko se odreče metom na koš in s podajami poskrbi, da njegovi soigralci premagajo svetovne prvake."

"Vrlina Luke Dončića je, da se zna prilagoditi. Talent ima v rokah, moč pa v glavi. Dosegel je samo 12 točk, a se je spogledoval s trojnim dvojčkom. Redki imajo to sposobnost in Španija je zato plačala kazen. Dončić v zadnji četrtini sploh ni potreboval koša, saj mu soigralci zvesto in slepo sledijo," je zapisal El Mundo.

"In to kljub temu, da se tekma ne bi mogla začeti bolje. Luka Dončić je pred koncem prve četrtine obsedel na klopi s tremi osebnimi napakami. Očitno je to uspavalo naše igralce, ki niso verjeli, da Slovenija ni le Luka Dončić," piše El Mundo.

Olimpijski turnir v košarki - razpored izločilnih bojev
Olimpijski turnir v košarki - razpored izločilnih bojev FOTO: Sofascore.com

Podobno je zapisal tudi El Pais. "Dončić je spet izšel kot zmagovalec. To je bila tekma, ki je pokazala vso njegovo inteligenco in radodarnost. Ob izjemni obrambi, ki mu jo je pripravil Scariolo, se je super zvezdnik zadovoljil s skromnim učinkom v napadu. Iz igre je vrgel le sedem metov, je pa zato razigral soigralce in posledično potopil Španijo."

ABC je dodal, da se je Španija po dobrih predstavah proti Japonski in Argentini srečala s pretrdim orehom. "Slovenija je bila previsoka ovira. Luka Dončić je znova pokazal, da sodi med najboljše košarkarje na svetu. Zdaj nas čakajo Kevin Durant, Damian Lillard in Devin Booker. Sprehod do medalje je zdaj plezanje na goro."

Španijo v četrtfinalu čaka obračun z zvezdniško ekipo ZDA, Slovenijo pa čaka Nemčija.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (322)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

blazter
02. 08. 2021 10.06
+3
Lepo, ampak to so OI
pepe007
02. 08. 2021 08.07
+10
Bravo košarkarji. Pokazali ste svoje na igrišču. Naj vam gre dobro tudi vnaprej.
Svobodenclovek
01. 08. 2021 21.55
-12
BRAVO ŠPORTNIKI. Kaj preostane Ivanu Janezu Janši zdaj, hlapčku globalistov, ko mu za ovratnik dihajo njegovi nadzorniki in ukazovalci, a se mu na drugi strani narod upira, ker se v večini ne želi čipirati? 1. Propadel mu je poskus, da bi z novelo Zakona o nalezljivih boleznih uvedel zakonito prisilno cepljenje. Po robu se mu je postavilo v 8ih dneh preko 30.000 podpisnikov z zahtevo po referendumu. 2. To ga je razbesnelo in se je odločil za drugo pot, da hlapček uresniči pričakovanja njegovih zločinskih gospodarjev. 3. Z zločinskim vojaškim orožjem 5G bo poskušal, seveda, če mu bomo to dovolili, množično pobijati ljudi, seveda bo za to kriv novi DELTA sev, kar že kričijo medijska trobila, češ, da se nevarno širi. V bolnišnicah že preštevajo mrtve, ki so sicer v večini s stranskimi učinki po čipiranju. Tega bo vsak dan več, razlog bo širjenje lažne delte. 4. Ko bo mrtvih zelo veliko, tudi otrok, ker jim tudi otroci niso sveti, če tega psihopata in njegovih oprod ne ustavimo, bo razglasil IZREDNE RAZMERE, na ceste, ulice in trge bo poslal policijo in vojsko in seveda uresničil svoje še neuresničene sanje o popolni vladavini z vojsko in policijo. Če bo treba, mu bodo psihopati na liniji pomagali tudi s svojimi oboroženimi silami (Orban in drugi). Obstaja tudi intervencijska enota NATO, veste pa, da je Janša popolnoma kompatibilen s to organizirano kriminalno združbo, ki ureja svet z represijo po svoji podobi. VEČ NA OPSU!
pepe007
02. 08. 2021 08.06
+11
Brez politike v športu ne bi šlo? Kaj so ti naročili?
JAZsemTI
01. 08. 2021 21.50
+9
Proti tako kvalitetni in izkušeni obrambi na teh OI ne bomo več igrali. Morda spet v finalu.
Maxx365
02. 08. 2021 08.23
+4
Bomo pa igrali proti izredno motivirani Nemčiji, ki nima ničesar za izgubiti, kar je ob kakršnemkoli podcenjevalnem pristopu lahko izredno nevarno. Sicer pa ob maksimalno zbrani igri naših verjamem, da jih bomo premagali za vstop v polfinale.
Pepe Bolcev
01. 08. 2021 21.49
-2
Nejko in MastniBee. Vama ni nic nerodno domobrancka?
Zmaga Ukrajini ...
01. 08. 2021 21.48
+8
BRAVOOOO!!! Carji!💪👍👍👍
Satoshi Nakamoto
01. 08. 2021 20.53
+14
Hrvati so na EU prvenstvu trdili da to kar gledamo gledamo prvič in zadnjič. Sedaj so se pa soočili z realnostjo.
MasteRbee
01. 08. 2021 20.50
-21
Tole so dobili bolj po sreči. oz nezmožnost Špancev zadeti v končnici. Lahko bi se vse skupaj spremenilo v precej klavrn izid na OI. Danes Dončič ne bi premagal Madžarov, skupaj so pa premagali Špance. Čestitke.
titomeni
01. 08. 2021 21.21
+12
Po sreči? Nasim danes met ni stekel.. V primeru da bi igrali igro ki jo znajo bi jih namahali za 20
Bratomil
01. 08. 2021 21.26
+5
NejkoSLO
01. 08. 2021 20.41
-11
Mene zanima, če so sposobni ob morebitnem napredovanju v polfinale premagati Francoze, in seveda kasneje v borbi za bron Avstralce. Pričakujem zmago ZDA.
MasteRbee
01. 08. 2021 20.52
-6
Pepe Bolcev
01. 08. 2021 20.32
+3
Skunk. Kaksna Slovenija? O cem ti bluzis? Tole ni vasa reprezentanca. Si boste morali ksenofobi in rasisti poiskat ene druge igralce…
enaleteca
01. 08. 2021 20.30
+13
Bravo, nepremagljivi asi!!! 🏆🏆🇸🇮🇸🇮💪💪🥇🥇🏀🏀⛹️⛹️
Pepe Bolcev
01. 08. 2021 20.19
-3
A ksenofobi in rasisti tudi navijajo za tole reprezentanco?
janimir
02. 08. 2021 08.03
+4
Trije iz mešanih zakonov ? O čem ti to ? O sebi ?
INŠTITUT 1.APRIL
01. 08. 2021 20.18
+8
Donko in kompanija jih bodo za malico pojedli
M teorija
01. 08. 2021 20.07
+18
Samo najboljšim ekipam rata zmagat tud takrat, ko imajo slab dan, ko jim zvezde in Fortuna niso glih naklonjene!?
M teorija
01. 08. 2021 20.05
+13
Ko je dobil Luka v prvi četrtini zretjo osebno je trpela tako igra v obrambi kot napadu. Kr nekam anemično je delovala. Ampak kljub temu kar se je zgodilo so izvlekli zmago. In če jim je zdaj uspelo kaže da ni prepreke pteko katere jo ne bi preskočili!? Najbolj preseneča zaupanje in samozavest. To mi deluje glede na dosedanja tekmovanja neka nova kvaliteta!?
nitiniti
01. 08. 2021 20.00
-4
joj, samo vilfanovo mnenje NE
srebrnibreg
01. 08. 2021 20.18
+7
Vilfana bi naj nekaj bolezen matrala. Želimo mu hitro okrevanje.
M teorija
01. 08. 2021 19.56
+17
Vsi španski mediji so napisali vse korektno profesionalno. Ni kaj za dodat!?
srebrnibreg
01. 08. 2021 19.48
+5
Sedaj bom pa jaz kot neki Baretić ...(HAHAHAHA).....tudi od janšistov bolj spoštovan, ker sedaj začnejo nas... (HAHAHAHA)...na ić spoštovati in ceniti po uspehih naših košarkarjev z mnogimi takšnimi končnicami v svojih priimkih.
Nimasmisla
01. 08. 2021 19.44
+5
Je pa nevarnost da se spotakneš ob slabšem nasprotniku
asdfghjklqwertz
01. 08. 2021 20.23
+4
Ja ... v NBA tudi najslabša ekipa po razpredelnici premaga najboljšo ekipo.
Satoshi Nakamoto
01. 08. 2021 19.37
+16
Ko v finalu povozimo ZDA, bo vsak nas kosarkar tam vreden stotine milijonov. Pa prisli bo do enormnega povprasevanja po kadrih iz SLO.