Olimpijske igre

Latvijcem in Američankam zlato v košarki 3x3

Tokio, 28. 07. 2021 17.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Košarkarji Latvije so zmagovalci zgodovinskega premiernega olimpijskega turnirja v košarki 3x3 v moški konkurenci, v ženski pa so zlato osvojile ameriške košarkarice.

Latvijci so osvojili zlato v košarki 3x3.
Latvijci so osvojili zlato v košarki 3x3. FOTO: AP

Ulična košarka oziroma košarka 3x3 je med novimi disciplinami, ki so jih uvrstili na OI v Tokiu, ob rolkanju in deskanju na valovih ter tudi za Slovenijo atraktivnem športnem plezanju. Na turnirju v Tokiu, na prizorišču Aomi Urban Sports Park, je igralo osem ekip: Japonska, Srbija, ROK, Latvija, Nizozemska, Kitajska, Poljska in Belgija.

Košarka 3x3 je igra na en koš dveh ekip s po tremi igralci (3:3) in največ eno menjavo. Cilj vsakega moštva je vreči žogo v koš in preprečiti nasprotnemu moštvu, da bi osvojilo žogo in doseglo koš. Žogo je dovoljeno podajati, metati, odbijati, kotaliti, zadrževati in voditi. Zmagovalec tekme je moštvo, ki prvo doseže 21 ali več točk v rednem delu tekme.

Latvijci so v današnjem finalu premagali košarkarje Rusije, ki nastopajo pod nevtralnimi simboli. V malem finalu so bron osvojili predstavniki Srbije, ki so nadigrali Belgijo. Latvijci, v ekipi so bili Agnis Čavars, Edgars Kruminš, Karlis Lasmanis in Nauris Miezi, so v velikem finalu z izidom 21:18 ugnali predstavnike Rusije, ekipo, ki so jo zastopali Stanislav Šarov, Aleksander Zujev, Ilja Karpenkov in Kiril Pisklov.

Srbi v sestavi Dušan Bulut, Dejan Majstorović, Aleksandar Ratkov, Mihailo Vasić so bili v malem finalu za tretje mesto premočni za ekipo Belgije, ki so jo ugnali z 21:8. V polfinalu so predstavniki ruskega olimpijskega komiteja odpravili Srbe z 21:10, Latvijci, svetovni podprvaki izpred dveh let, pa so bili boljši od Belgije z 21:8.

Svetovni prvaki iz ZDA iz leta 2019 se niso uvrstili v Tokio. Prav tako so brez olimpijskega turnirja ostali Slovenci. Slovenijo, za katero so nastopili Adin Kavgić, Simon Finžgar, Gašper Ovnik in Anže Srebovt, so na kvalifikacijskem turnirju junija v Debrecenu v polfinalu izločili Madžari. Boj za olimpijsko vstopnico pa je nato pripadel Belgijcem.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Američanke so v finalni tekmi v košarki 3x3 premagale Rusinje, ki na olimpijskih igrah tekmujejo pod nevtralno zastavo in simboli ruskega olimpijskega komiteja. Ameriške reprezentantke so tako postale prve olimpijske prvakinje v tej disciplini, ki je v Tokiu prvič na olimpijskem sporedu. Bronasto medaljo si je nadela kitajska reprezentanca.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.