Olimpijske igre

Katie Ledecky do tako želenega zlata, dvojna ameriška zmaga

Tokio, 28. 07. 2021 06.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, J.B.
Komentarji
0

Ameriška plavalna zvezdnica Katie Ledecky se je na olimpijskih igrah v Tokiu prvič povzpela na najvišjo stopničko. Svetovna rekorderka na 1500 metrov prosto, ki je na olimpijskem sporedu prvič, je prikazala dominanto predstavo za zmago in prišla do svoje osme olimpijske kolajne; od tega ima šest zlatih. Slavili sta tudi Yui Ohashi na 200 m mešano in Ariarne Titmus na 200 m prosto.

Katie Ledecky z zlato olimpijsko medaljo.
Katie Ledecky z zlato olimpijsko medaljo. FOTO: AP

Katie Ledecky je slabo uro za tem, ko je na 200 metrov prosto zasedla peto mesto, na 1500 metrov prikazala izjemno plavanje in zanesljivo osvojila prvi naslov olimpijske prvakinje v tej disciplini. Vodila je od starta do cilja in zmagala s časom 15:37,34, kar je počasneje kot v predtekmovanju, a je vendar zadoščalo za zmago. Srebro je osvojila njena rojakinja Erica Sullivan (15:41,41), bron pa Nemka Sarah Köhler (15:42,91).

* Plavanje, 1500 m prosto, ženske: 
ZLATO: Katie Ledecky (ZDA) 
SREBRO: Erica Sullivan (ZDA) 
BRON: Sarah Köhler (Nemčija)

Ohashijeva navdušila domačine
Japonska plavalka Yui Ohashi je vnovič razveselila domače ljubitelje tega športa in na 200 metrov mešano osvojila zlato kolajno. Najboljša je bila že na 400 metrov mešano. Petindvajsetletna plavalka je začela finale počasi in nato vseskozi pridobivala. V zadnjih trenutkih tekme je za 0,13 sekunde hitreje prišla do zida bazena kot Američanka Alex Walsh in zmagala s časom 2:08,52.

Američanka Kate Douglass, ki se je v finale uvrstila z najhitrejšim časom, je osvojila bronasto odličje z 2:09,04. Dosedanja kraljica mešanega sloga in branilka naslova iz Rio de Janeira 2016, Madžarka Katinka Hosszu tokrat ni zmogla hitreje od sedmega mesta.

* Plavanje, 200 m mešano, ženske: 
ZLATO: Yui Ohashi (Japonska) 
SREBRO: Alex Walsh (ZDA) 
BRON: Kate Douglass (ZDA)

Titmusova postavila nov olimpijski rekord
Avstralka Ariarne Titmus je na olimpijskih igrah v Tokiu prišla do druge zlate kolajne, potem ko je bila danes najhitrejša še na 200 metrov prosto. Dvajsetletnica je nov naslov olimpijske prvakinje osvojila z novim olimpijskim rekordom 1:53,50. V ponedeljek je zmagala na 400 metrov prosto.

Titmusova, ki je že na 400 metrov prosto presenetila prvo favoritinjo Američanko Katie Ledecky, je tudi na pol krajši razdalji pokazala, da je kraljica teh iger v prostem slogu. Ledeckyjeva je bila tokrat "šele" peta. Srebro je osvojila Siobhan Haughey (1:53,92) iz Hongkonga, bron pa Kanadčanka Penny Oleksiak (1:54,70).

* Plavanje, 200 m prosto, ženske: 
ZLATO: Ariarne Titmus (Avstralija) 
SREBRO: Siobhan Bernadette Haughey (Hongkong) 
BRON: Penny Oleksiak (Kanada)

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.