Olimpijske igre

Mišmaš Zrimškova v finalu, Janežič pa v polfinalu OI

Tokio, 01. 08. 2021 06.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
T.Š., STA
Komentarji
2

Slovenska atletinja Maruša Mišmaš Zrimšek se je v kvalifikacijah teka na 3000 m zapreke na olimpijskih igrah v Tokiu uvrstila v finale. S časom 9:23,36 je bila skupno deseta. Slovenski rekorder Luka Janežič je bil na olimpijskih igrah v Tokiu v teku na 400 m v tretji kvalifikacijski skupini peti in se je s svojim izidom sezone, 45,44 sekunde, uvrstil v polfinale. Skupno je dosegel 18. izid kvalifikacij.

Maruša Mišmaš Zrimšek je bila v zadnji od treh skupin druga in se je po mestih zanesljivo prebila v boj za odličja, ki bo v sredo ob 13. uri po slovenskem času. V svojem prvem olimpijskem nastopu je ves čas tekla na čelu skupine, na merjenju na prvem kilometru je bila na prvem mestu. V vodilni skupini sedmerice je bila tudi po dveh kilometrih. V zadnji krog je šla na tretjem mestu, tam je bila tudi na zadnji vodni oviri. Potem je prešla na drugo mesto v ciljni ravnini in tam ostala do konca. Pred njo je nastop v skupini končala le Kenijka Hyvin Kiyeng (9:23,17), v finale pa je napredovala prva trojica iz vsake skupine in še šest najhitrejših po času.

"Današnji cilj je bil, da se uvrstim med prve tri in pridem direktno v finale. Ena kljukica je narejena, zdaj pa imam tri dni, da se spočijem in pripravim na finale. Odtekla sem, kot sem želela, bilo pa je težko, saj je termometer kazal kar 38 stopinj," je po tekmi dejala 26-letna Kamničanka.

Hyvin Kiyeng brani srebro s prejšnjih OI leta 2016 v Riu de Janeiru, svetovni naslov je osvojila leta 2015 v Pekingu in bila še bronasta na SP leta 2017 v Londonu. Bila je deveta skupno. Najhitrejša med vsemi je bila njena rojakinja Winfred Mutile Yavi, ki nastopa za Bahrajn (9:10,80). Na svetovnem prvenstvu v Dohi leta 2019 je bila četrta, tega leta je ubranila tudi naslov azijske prvakinje.

Svoje načrte bo imela tudi tekmovalka ljubljanskega Massa: "Želim si svoj najboljši tek, biti tekmovalna in se boriti z najboljšimi. Kje je moja meja, ne vem. Želim si biti le svoja najboljša verzija in ko pridem v cilj, si želim vedeti, da sem naredila vse, kar sem zmogla," je o sredinem finalu še povedala študentka biokemije in priznala, da bi ji v finalu bolj ustrezal malce bolj zadržan začetek in nato ostrejše nadaljevanje.

Maruša Mišmaš Zrimšek
Maruša Mišmaš Zrimšek FOTO: AP

Petindvajsetletni član celjskega Kladivarja Luka Janežič je slovenski rekord tekel leta 2017 v Monaku, ko so mu namerili 44,84 sekunde. Temu času se je letos najbolj približal prav na olimpijskem stadionu v japonski prestolnici. "Za pol sekunde sem popravil najboljši izid sezone, zato ne morem biti nezadovoljen. Na najbolj pomembni tekmi v letu sem najbolje pripravljen. To je potrdilo, da smo formo tempirali dobro, sposoben pa sem več, tek je bil daleč od popolnega," je po nastopu povedal dolgoletni slovenski reprezentant in bil zadovoljen, da je kljub težavam s poškodbo prišel do takšnega dosežka.

Vseeno pa je prepričan, da bi se že danes dalo morda iztržiti še kakšno desetinko sekunde boljši dosežek. "Predvsem se mi zdi, da je bila druga polovica druge krivine malo slabša. Če bi se mi tam izšlo bolje, bi lahko napadal tudi prvo trojico, saj sem imel finiš dober. Po vsej ravnini je težko napadati in malo mi je zmanjkalo," je še dejal Janežič, o precej boljšem osebnem rekordu pa je dodal: "Ta je pod 45 sekundami, česar se ne teče vsako sezono."

Začel je nekoliko v ozadju, nato napredoval, posebej v ciljni ravnini, kjer pa sta ga dve mesti ločili od neposredne uvrstitve v polfinale. V skupini in tudi med vsemi v kvalifikacijah je bil prvi svetovni dvoranski podprvak leta 2018 Michael Cherry, član zlatih štafet na SP na prostem v Dohi leta 2019 (med atleti in mešano). Tretji v skupini je bil Jamajčan Christopher Taylor (45,20). Janežiča je tako v skupini 24 stotink ločilo od polfinala, kamor pa se je uvrstilo še šest najhitrejših po času iz šestih skupin. Med njimi je bil tudi Janežič.

Vodičan je že nastopil na OI in osvojil 17. mesto leta 2016 v Riu de Janeiru. Evropski prvak za mlajše člane leta 2017 je bil na SP najvišje v dvorani leta 2017 v Birminghamu, kjer je bil sedmi, na prostem pa na 28. mestu v Pekingu leta 2015. Na evropskih prvenstvih je bil najbližje odličju v dvorani leta 2019 v Glasgowu, kjer je bil četrti, mesto nižje pa letos v poljskem Torunu. Nas EP na prostem je bil dvakrat peti, leta 2016 v Amsterdamu in v Berlinu leta 2018. Tega leta je bil polfinalist tudi na dvoranskem SP v Birmingham, kjer je končal na sedmem mestu in za las zgrešil finale. Med letoma 2017 in 2019 je bil najboljši slovenski atlet leta, lani je bil varovanec trenerja Roka Predaniča v tem točkovanju drugi.

Luka Janežič
Luka Janežič FOTO: Aljoša Kravanja
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tash73
01. 08. 2021 08.55
+0
Vse ok ampak da se spara ne znebim se na olimpijskih igrah pa je prevec
Banion
01. 08. 2021 10.32
+1
nekateri so kot klopi, povsod se prilepijo, njih lepilo je denar