Olimpijske igre

Jadralki Mrak in Macarol po prvem dnevu OI na 14. mestu

Tokio, 28. 07. 2021 08.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenski jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol sta po prvem dnevu tekmovanj razreda 470 na olimpijskih igrah v Tokiu na 14. mestu. V prvi regati sta bili v Enoshimi osmi, v drugi pa 18. med 20 sodelujočimi posadkami. V obeh regatah sta bili prvi Poljakinji Agnieszka Skrzypulec in Jolanta Ogar, ki sta tudi v skupnem vodstvu.

V prvi regati sta Slovenki na Poljakinjama, svetovnima prvakinjama izpred štirih let, zaostali minuto in 40 sekund, v drugi pa dve minuti in 27 sekund. Poljakinji imata v skupnem seštevku dve točki, Slovenki pa že 26.

"Ni šlo po načrtih, drugo regato sva slabo odjadrali, drugače pa je bilo kar dobro. Res je, da se nama bo druga regata lahko črtala kot najslabša iz skupnega dosežka, ampak sedaj nimava več popravnih izpitov. Ni druge kot boj za vsak plov. V drugi regati sva imela slabši start, bili sva na slabši strani regatnega polja in nisva potem popravljali na levo, kjer so bili boljši vetrovni pogoji," je dejala krmarka Tina Mrak.

Skupaj z Veroniko Macarol sta uvodni plov OI začeli na devetem mestu s 36 sekundami zaostanka za Poljakinjama, na naslednjih obratih pa sta bili deveti (+0:59), 11. (+1:16), osmi (+1:23), deveti (1:45) ter nato osmi na predzadnjem merjenju časa (+1:33), to uvrstitev pa sta nato zadržali do ciljne črte.

Drugi sta bili presenetljivo Izraelki Noya bar Am in Shahar Tibi (+0:48), tretji Francozinji Camille Lecointre in Aloise Retornaz (+0:54), četrti pa Britanki Hannah Mills in Eilidh McIntyre (+0:59)

Francoski jadralki Lecointre in Retornaz sta maja na odprtem evropskem prvenstvu v Vilamouri na Portugalskem ubranili naslov prvakinj stare celine. Zmagali sta tudi v zadnji regati za medalje na zadnjem tekmovanju pred OI v Tokiu.

Drugi sta bili tedaj nekdanji svetovni prvakinji (2019) iz Velike Britanije. Krmarka Millsova je tudi olimpijska zmagovalka, ki pa za razliko od OI v Rio de Janeiru, kjer je jadrala s Saskio Clark, sedaj nastopa z drugo flokistko.

Veronika Macarol in Tina Mrak sodita v širši krog favoritinj za medalje.
Veronika Macarol in Tina Mrak sodita v širši krog favoritinj za medalje. FOTO: AP

V drugi regati dneva sta vodstvo takoj prevzeli Millsova in McIntyrejeva. Na 16. mestu sta bila na prvem obratu Mrakova in Macarolova (+0:46), nato sta izgubili eno mesto (+0:58) in ga znova pridobili, ko sta ugnali Kitajki (+1:24 ), vodstvo sta na tretjem merjenju prevzeli Poljakinji.

Slovenki sta bili 16. tudi na naslednjih merjenjih (+1:29, +1:35), na predzadnjem pa 15. (+1:36). A sta nato na zadnji stranici proti ciljni črti izgubili tri mesta, prehiteli sta ju Izraelki, Kitajki in Argentinki. Tako sta članici portoroškega Pirata z dvema minutama in 27 sekundami zaostali za Skrzypulecovo in Ogarjevo.

Poljakinji sta namreč do konca zadržali prvo mesto, Lecointrejeva in Retornazova sta na četrtem obratu prehiteli Millsovo in McIntyrejevo in regato končali na drugem mestu. Na skupnem drugem mestu imata Francozinji pet točk, sedem pa Britanki na tretjem.

Organizatorji jadralnih bojev na OI v Enoshimi so se odločili, da bodo vendarle skušali izpeljati današnji prvi tekmovalni dan v razredu 470, saj je tajfun spremenil smer.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.