Olimpijske igre

Žan Kranjec: Zares je dober občutek

Ljubljana, 22. 02. 2022 19.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.M., STA
Komentarji
6

Olimpijski komite Slovenije (OKS) je danes v Kranjski Gori pripravil še zadnjega od sprejemov za slovenske udeležence v nedeljo končanih zimskih olimpijskih iger v Pekingu. Ob preostalih športnikih, ki so se iz Kitajske prestolnice vrnili med zadnjimi, je bil najglasnejšega pozdrava deležen srebrni smučar Žana Kranjec.

Več videovsebin
 • Iz 24UR: Sprejem v Kranjski Gori
  01:30
  Iz 24UR: Sprejem v Kranjski Gori
 • Iz SVETA: Sprejem v Kranjski Gori
  03:00
  Iz SVETA: Sprejem v Kranjski Gori

V velikem slogu z veličastnim ognjemetom so se v soboto v Pekingu končale 24. zimske olimpijske igre. 

Za Slovenijo so bile to druge najbolj uspešne igre v zgodovini. Bero slovenskih medalj v Pekingu sta že dan po odprtju iger začeli smučarski skakalki Urša Bogataj in Nika Križnar, dva dneva pozneje je na stopničkah stala mešana skakalna reprezentanca (Bogataj, Križnar, Peter Prevc, Timi Zajc). Svoji medalji sta nato dodala deskarja Tim Mastnak in Gloria Kotnik, v veleslalomu se je izkazal Žan Kranjec, zadnjo pa so osvojili skakalci na ekipni tekmi (Peter in Cene Prevc, Zajc in Lovro Kos).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na odru v središču slovenske olimpijske vasice v Kranjski Gori se je predstavil srebrni smučar Kranjec in tudi preostali slovenski junaki Pekinga 2022. "Ja, zagotovo sem zelo vesel, da sem na najpomembnejši tekmi pokazal najboljše smučanje. Sanje so se mi uresničile, zares je dober občutek. Pokazal sem vse, kar sem znal, nekaj dvomov je bilo po prvi vožnji, toda v nadaljevanju sem poskusil odpeljati takšno vožnjo, kot jo znam in uspelo mi je. Pred štirimi leti sem bil četrti, takrat sem bil zadovoljen in tudi ne, nekaj je zmanjkalo do medalje. Ampak ja, šel sem naprej, vsako sezono greš na novo, poskušaš biti najboljši in dati vse od sebe. Ja, sem vesel, da sem bil na letošnji olimpijadi dobro pripravljen in da sem osvojil medaljo," je povedal Kranjec. Slovenske junake so z navdušenjem pozdravili tudi navijači.

Žan Kranjec
Žan Kranjec FOTO: AP

Kranjcu so se na odru tako pridružili še Miha Hrobat, Andreja Slokar in Tina Robnik, s katerimi se je še zadnji dan iger boril za čim višja mesta na ekipni tekmi, a so jim na poti že v drugem krogu stali poznejši olimpijski prvaki Avstrijci.

Hrobat, sicer specialist za hitre discipline, je moral po odhodu svojih kolegov menjati "cimra", je povedal, in se v olimpijski vasi pridružil Žanu, pa tudi sicer se je po dolgem času spet bolj resno lotil treningov tehničnih disciplin.

Slokarjeva se medtem še vedno ni povsem sprijaznila s petim mestom v slalomu, čeprav se po nekaj dneh zaveda, da ji je vendarle uspel lep dosežek, hkrati pa je ves čas bivanja v Pekingu tudi zelo uživala. Tina Robnik si je v Pekingu čas izven športnih obveznosti krajšala z zbiranjem trakcev za akreditacije ter igranjem biljarda in drugih namiznih športov.

Posebno priznanje sta si na današnji prireditvi prislužili biatlonka Polona Klemenčič in reprezentančna fizioterapevtka Ula Hafner, ki jima je predsednik Slovenske olimpijske akademije in častni član Evropskega združena za fair play Miro Cerar podelil nagrado za fair play.

Na mešani štafetni tekmi je namreč Klemenčičeva opazila, da je prvi zvezdnici biatlona v Pekingu, Norvežanki Marte Olsbu Roeiseland, s puške odpadel diopter. Hafnerjeva je nekako prišla do njega in ga dostavila norveški ekipi, ki je pozneje postala olimpijska zmagovalka.

Klemenčičeva je v odsotnosti Hafnerjeve povedala, da so se jima Norvežani po tekmi zelo lepo zahvalili, slovenski olimpionik Cerar pa je napovedal, da bo v naslednjih dneh njuno ravnanje za priznanje predlagal tudi mednarodni fair play organizaciji.

Med ostalimi udeleženci sprejema so bili še nekateri smučarji tekači in biatlonci, med njimi nosilka slovenske zastave na zaključni slovesnosti Anita Klemenčič, ki sicer s svojimi nastopi na Kitajskem ni bila najbolj zadovoljna, je pa danes v šali dejala, da je vsaj svoje delo na zaključnem dogodku opravila brez napake.

Vsem udeležencem olimpijskih tekem sta se ob zadnjem sprejemu zahvalila vodja olimpijske delegacije in podpredsednik OKS Tomaž Barada ter direktor Smučarske zveze Slovenije Uroš Zupan. Slednji je vse skupaj povabil še na marčevske tekme svetovnega pokala, ki jih bo gostila Slovenija, in sicer alpski Pokal Vitranc, deskarsko tekmo na Rogli ter finale smučarskih skokov v Planici. Kot je dejal, vse kaže na to, da tokrat končno tudi z navijači.

 • zacetni
 • VITALHIT
 • KLET KRŠKO
 • SWY
 • WIDEX
 • PEČJAK
 • NEPREMICNINE
 • LISCA

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

franko žgavec
23. 02. 2022 12.22
zglda ,da drugi kateri so se uvrstili na 4,5,68 niso nič to je slovenija
petka5
22. 02. 2022 20.17
+0
Čestitke Žan... tako zelo ti privoscim to mddaljo in sem zelo vesela zate👏👏👏
guruguru
22. 02. 2022 17.51
-2
Pejte dam, k sam guzvo delate
fedr?k
22. 02. 2022 17.31
+4
Hvala še enkrat vsem športnikom za smeh, veselje ter tudi za solze srece. Polepšali ste nam dneve in smo zelo ponosni na vas.
Cyclo
22. 02. 2022 17.31
+1
A zdej pa pišete Pct pct pct ni pomeben prej se bi postavl za rajo mediji skorupirani fuuj..
bik123
22. 02. 2022 17.26
+5
aja zdaj je pa lahko sprejem..prejsnji teden so bili pa inspektorji..bolana drzava res