Olimpijske igre

Natalija Gros: Janjin uspeh je velik mejnik v športnem plezanju

Tokio, 07. 08. 2021 07.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
24 UR ZVEČER
Komentarji
1

Uspeh naše zlate Janje Garnbret, 'dekleta-pajek', kot so jo poimenovali nekateri, je na Cresu spremljala tudi nekdanja vrhunska športna plezalka Natalija Gros. "Bilo je čustveno, intenzivno, na koncu pa zelo veselo," je dejala. Razkrila je tudi željo, da bi na olimpijskih igrah v prihodnosti nastopile takšne spremembe v tekmovalnem plezanju, da bi bilo mogoče tekmovati tudi v posameznih disciplinah.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Zlata Garnbretova
    03:25
    Iz 24UR ZVEČER: Zlata Garnbretova
  • Iz 24UR ZVEČER: Garnbretova pometla s konkurenco
    03:07
    Iz 24UR ZVEČER: Garnbretova pometla s konkurenco

"Ne vem, ali sem bila že kdaj tako živčna, ko sem gledala nekoga plezati, kot sem bila zdaj, ko sem gledala Janjo," je za 24UR ZVEČER dejala nekdanja plezalka Natalija Gros. Ob tem je dejala, da je bilo še bolj čustveno tudi zato, ker ni navijala le za Janjo Garnbret, temveč tudi za svojo nekdanjo sotekmovalko Akio Noguči, ki je s tokratnim nastopom končala svojo dolgoletno kariero. "Res je bilo intenzivno in na koncu seveda tudi zelo veselo," pravi Grosova.

Natalija Gros
Natalija Gros FOTO: POP TV

Športno plezanje sicer zahteva izjemno zbranost. Disciplina kombinacije, ki je zaživela z olimpijskimi igrami, je kondicijsko res zelo zahtevna, poudarja sogovornica. Dodaja, da je potrebna predvsem dolgotrajna zbranost, da lahko tekmovalci zdržijo štiriurno tekmovanje.

"Vsa čast Janji, da je zdržala do konca, da je zdržala vse te pritiske in da je iz sebe iztisnila svoj maksimum, če ne celo kaj več. To, kar smo videli na tekmovanju, je velik mejnik v športnem plezanju," poudarja.

Janja je s konkurenco pometla na balvanih in v težavnosti, v hitrosti pa dosegla državni rekord in bila peta. V olimpijsko kombinacijo so združene te tri plezalne discipline, a številni so ob tem komentirali, da to ni najboljše. "Gre za zelo različne discipline. Vsaka potrebuje svoj način plezanja, moč, tehniko in koordinacijo," se strinja tudi Grosova.

Sogovornica sicer meni, da gre tu za "slab kompromis, ki ga je sprejela mednarodna plezalna zveza, vendar pa ga je sprejela zato, da so se lahko uvrstili v olimpijsko družino". Zaradi njega je sicer marsikdo izpadel iz tega boja. Marsikateri plezalec, ki bi si zaslužil plezati na olimpijskih igrah, je ostal doma, je dejala, a priznala, da se je bilo treba prilagoditi.

"Samo najboljšim se je uspelo dovolj dobro prilagoditi, da so natrenirali tudi tisto, kar jim ni šlo. V tem primeru predvsem hitrostno plezanje, ki pri nas nima ravno dolgoletne tradicije," pravi Grosova, ki upa, da bodo v nadaljevanju olimpijskih iger prišle v poštev tudi "posamezne discipline in novi kompleti medalj".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ho?emVšolo
07. 08. 2021 08.09
+0
Sramota, še posebno če primerjamo s kakšnim skatanjem. Tovrstno tekmovanje v tako različnih slogih in tako napornem plezanju ni humano do plezalcev.