Olimpijske igre

Organizatorji OI ob rasti števila okužb branijo koronske ukrepe

Tokio, 29. 07. 2021 09.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Organizatorji olimpijskih iger v Tokiu zavračajo kakršno koli krivdo zaradi naraščajočega števila okužb z novim koronavirusom med udeleženci letošnjega največjega športnega dogodka na svetu. V četrtek so našteli še 24 novih okužb, še naprej pa branijo stroge ukrepe, s katerimi želijo preprečiti še višje številke.

Otvoritvena slovesnost OI.
Otvoritvena slovesnost OI. FOTO: STA

Doslej so skupaj ugotovili že 193 okužb med akreditiranimi športniki, predstavniki medijev in sodelavci organizacijskega odbora, kar pa ne vključuje še nekaj dodatnih primerov na letališčih in v pripravljalnih taborih. Skupaj so sicer v sredo na Japonskem našteli 9583 novih primerov okužb, s čimer je številka prvič presegla 9000 dnevnih okužb, rekordno pa je bilo tudi število okuženih v japonski prestolnici.

Mednarodni olimpijski komite (Mok) je prepričan, da rast števila primerov nima neposredne povezave z igrami. "Kolikor nam je znano, ni niti enega primera okužbe, ki bi z olimpijskih prizorišč prešla na splošno populacijo v Tokiu," je povedal tiskovni predstavnik Moka Mark Adams in poudaril, da so udeleženci iger verjetno trenutno najbolj testirana skupina na svetu, hkrati pa za vse v olimpijski vasi veljajo zelo stroga pravila obnašanja.

Organizatorji prav tako zatrjujejo, da olimpijsko dogajanje dodatno ne obremenjuje japonskega zdravstvenega sistema, česar se je bala tamkajšnja stroka. Po njihovih podatkih sta trenutno v bolnišnici le dva človeka, ki sta povezana z igrami, kar polovica vseh, ki so potrebovali medicinsko oskrbo, jo je prejela od svojih nacionalnih zdravstvenih ekip.

"Pri 310.000 opravljenih testih doslej je bil delež pozitivnih 0,02 odstotka," je dejal Adams in dodal, da je bilo med njimi 109 japonskih državljanov, preostalih 30 pa je bilo tujcev.

Do kritičnih komentarjev v javnosti je prišlo zaradi naraščajočega strahu pred bolj nalezljivo različico delta. V Tokiu že zdaj zaradi virusa veljajo strogi ukrepi, ki med drugim restavracijam in barom omejujejo čas obratovanja ter prepovedujejo prodajo alkohola, podobne prepovedi pa grozijo še trem sosednim regijam.

Zdravstvena stroka zato opozarja ljudi, da novi val še ni dosegel vrhunca ter da naj še naprej spoštujejo ukrepe. "Trenutne razmere so najhujše doslej," je za nacionalno televizijo NHK povedal eden najvišjih vladnih svetovalcev v epidemiji Shigeru Omi, nekdanji uslužbenec Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

Kot je dodal, morajo japonska vlada in organizatorji olimpijskih iger, potem ko so se odločili športni dogodek izpeljati, ravnati odgovorno in narediti vse, kar lahko, za preprečitev širjenja novih okužb in razpada zdravstvenega sistema.

Japonska se je doslej v primerjavi z nekaterimi drugimi državami po svetu soočila z relativno majhnim izbruhom novega koronavirusa, a je kljub strogim ukrepom zabeležila okoli 15.000 smrti oseb, okuženih s covidom-19. Za zdaj pa je v deželi vzhajajočega sonca polno cepljena le četrtina populacije.

Zaradi pandemije so se organizatorji olimpijskih iger odločili za stroge ukrepe, med katerimi so tudi prepoved prisotnosti gledalcev na skoraj vseh dogodkih ter redno vsakodnevno testiranje vseh udeležencev.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

blazter
29. 07. 2021 20.17
Kako mi naj eden razloži? Cepljeni, testirani, pa maske…..
blazter
29. 07. 2021 20.17
jspatipaon
29. 07. 2021 16.34
+2
Prenehajte z neumnimi ukrepi!!
Femme Fatale
29. 07. 2021 10.09
+4
Pri vsem preverjanju na mejah, letališčih, pogojih PCT, pri vseh testiranih, prebolelih in cepljenih v države in iz nje, govora o okužbah? Ta virus je pa res tako zelo "premeten", vsem ukrepom navkljub. Ukiniti testiranja in vse ukrepe, pa se bo vse postavilo na svoje mesto!