26°C

Pau Gasol pri 41 letih na olimpijskih igrah: Užival bom v vsakem trenutku, kot bi bil zadnji

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
Marko Gašparin /
KOMENTARJI
15
41-letni Pau Gasol bo eden od nasprotnikov slovenske reprezentance na olimpijskih igrah v Tokiu. Z jekleno voljo je pri izjemno visoki starosti za profesionalnega košarkarja premagal težko poškodbo stopala, na pripravljalnih tekmah pa španskemu selektorju Sergiu Scariolu dokazal, da še ni za staro šaro.

Pau Gasol je moral na zadnjem Eurobasketu priznati premoč slovenski reprezentanci, in sicer v polfinalu. To je bila tudi zadnja uradna Gasolova tekma za špansko reprezentanco.
Pau Gasol je moral na zadnjem Eurobasketu priznati premoč slovenski reprezentanci, in sicer v polfinalu. To je bila tudi zadnja uradna Gasolova tekma za špansko reprezentanco. FOTO: AP

Španija bo zadnja slovenska nasprotnica v skupinskem delu olimpijskega turnirja. V skupini C se bosta reprezentanci srečali 1. avgusta. Pred tem Slovenijo čakata tekmi z Argentino in gostiteljico Japonsko. 

Pau Gasol se je po težki poškodbi stopala vrnil v dres Barcelone z enim, jasnim ciljem: priti v tekmovalni ritem in pravo formo, da bo lahko sodeloval na olimpijskih igrah. To mu je uspelo: v Tokiu bo moči združil s svojim bratom Marcom Gasolom. Oba se lahko pohvalita z bogatimi NBA-izkušnjami. "Vedno sta bila odločilna moj odnos in mentaliteta. Vedno sem bil človek, ki so ga premikali cilji in ki je zrasel v stiski in težavah. In bili so zelo težki trenutki z veliko dvomi in nejasnosti med mojim okrevanjem," se je težavnega obdobja – na uradnih tekmah ni igral več kot dve leti – za španski El Pais spomnil Pau Gasol, dvakratni prvak lige NBA.

Gasol se s špansko reprezentanco vrača v Saitamo, na Japonsko, kjer je s špansko reprezentanco leta 2006 osvojil naslov svetovnih prvakov. Španec tedaj zaradi poškodbe ni mogel zaigrati v finalu. "Minilo je 15 let. Dvakrat sem bil na Japonskem in upam, da nam bo ta država spet prinesla srečo. Z zaprtimi očmi bi podpisal poškodbo in osvojitev zlata kot tedaj," je priznal starejši od bratov Gasol.

Pau Gasol se je po več kot dveh letih premora zaradi poškodbe vrnil pod obroče, in sicer je oblekel dres Barcelone.
Pau Gasol se je po več kot dveh letih premora zaradi poškodbe vrnil pod obroče, in sicer je oblekel dres Barcelone.FOTO: AP

Zadnja turnirska reprezentančna akcija Paua Gasola je bil Istanbul 2017, ko je špansko reprezentanco v polfinalu zaustavila prav slovenska izbrana vrsta. Španci so tedaj osvojili bronasto odličje. Na olimpijske igre prihajajo v vlogi aktualnih svetovnih prvakov.

"Jasno je, da bo moja vloga v reprezentanci tokrat drugačna. Ne stremim k temu, da bi igral vse minute, tako kot v preteklosti, niti da bi imel takšno vlogo, kot sem jo imel v preteklosti. Lahko pa prispevam pomemben delež, naredim razliko in pomagam ekipi zmagovati," je poudaril 41-letnik. Ta je od februarja dalje igral za Barcelono, pri kateri se je počasi vračal v tekmovalni ritem. "Sem ambiciozen človek, toda pri Barci sem se znašel bolje, kot sem pričakoval. Trudim se biti kar najboljši in si prizadevam, da bi se mi to delo obrestovalo. Na koncu sem presegel lastna pričakovanja," je še poudaril nekdanji član Memphisa, Los Angeles Lakers, Chicaga, San Antonia in Milwaukeeja. Z Barcelono je osvojil naslov državnega prvaka, v finalu Evrolige pa je moral priznati premoč Anadolu Efesu. 

Na pripravljalni tekmi je ob porazu Španije proti ZDA Pau Gasol v 17 minutah igre vpisal 8 točk, 5 skokov in 2 podaji. 

In kakšni so Gasolovi načrti za prihodnost? "Bomo videli, kako bo šlo na olimpijskih igrah. Upajmo, da se telo odzove enako dobro kot v času igranja v Barceloni. Najpomembnejša dejavnika sta družinski in osebni. Ta poklic zahteva, da si veliko časa oddaljen od družine. Rečem lahko le to, da bo to zadnje prvenstvo z reprezentanco. Užival bom v vsakem trenutku, kot bi bil zadnji, saj tudi bo. O igranju v naslednji sezoni ne razmišljam. Ničesar nisem prečrtal, ampak pretehtal bom," je zaključil Gasol.