Olimpijske igre

Izkušnje štejejo: pri skupni starosti 76 let sta osvojila ekipno deskarsko zlato

Peking, 12. 02. 2022 09.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški reprezentančni dvojec je osvojil zlato odličje v konkurenci mešanih ekip na tekmi deskarskega krosa na olimpijskih igrah v Pekingu. Za 36-letno Lindsey Jacobellis, ki je nastopila že na petih OI, je to druga zlata medalja na zimskih igrah v Pekingu, njen moštveni kolega pa je 40-letni Nick Baumgartner. Zanj so to četrte olimpijske igre in prvo olimpijsko odličje.

Zmagovalca prve ekipne olimpijske deskarske tekme sta postala Američana Lindsey Jacobellis in Nick Baumgartner, srebro je osvojila italijanska dvojica Michela Moioli in Omar Visintin, bron pa sta osvojila Kanadčana Meryeta Odine in Eliot Grondin.

Deskarski kros je v olimpijskem programu od leta 2006, na letošnjih igrah, torej petih, odkar nastopajo tekmovalci v deskarskem krosu, je bila v program prvič uvrščena tudi ekipna tekma mešanih dvojic v deskarskem krosu. Za prestižne kolajne se je pomerilo petnajst dvojic, v zgodovino sta se kot prva olimpijska zmagovalca zapisala Američana Lindsey Jacobellis in Nick Baumgartner. 

Lindsey Jacobellis in Nick Baumgartner
Lindsey Jacobellis in Nick Baumgartner FOTO: AP

Jacobellisova je prvo ime deskarskega krosa na teh igrah, saj je nastopila na vseh dosedanjih petih olimpijskih kros preizkušnjah. Srebru iz Torina 2006 je letos dodala dve zlati kolajni, slavila je zmago tudi na tekmi v posamični konkurenci. Tako Jacobellisova kot Baumgartner sta glede na leta in staž veterana, ona šteje 36, on pa 40 let in sta dokazala, da so pomembne tudi izkušnje, ne samo mladost (skupaj štejeta 76 let).

"To je stvar veteranov ... izziv nas ne prestraši, ker smo to storili že tolikokrat. Ne morem povedati, kako lažje je, ko veš, da imaš nekoga, kot je Lindsey, v vratih za seboj. Ko lahko tekmuješ in ti ni treba skrbeti za stvari, vidiš, da boš dobil najboljše. Nikoli ni prepozno, da vzameš, kar si želiš od življenja," je dejal Baumgartner. Slednji je bil leta 2010 na posamični tekmi v Vancouvru 20., leta 2014 v Sočiju 25., leta 2018 v Pjongčangu pa je zasedel četrto mesto. 

"Če prezgodaj nehaš, ti je lahko žal, ne glede na to, koliko si star. Najin uspeh v teh letih je odličen primer tega. Vsekakor sva šla skozi marsikaj in videla sva vzpone in padce drug drugega ter naše boje. Da bi lahko združila moči in delala kot ekipa ter se drug od drugega učila o tem, kako se vse skupaj spreminja, se mi je zdelo odlično," je dejala Jacobellisova.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou