Olimpijske igre

Ruski in beloruski paraolimpijci v Pekingu kot nevtralni športniki

Ljubljana, 02. 03. 2022 13.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
J.B., STA, Maja Kosi
Komentarji
2

Mednarodni paraolimpijske komite je sprejel odločitev, da bodo športniki iz Rusije in Belorusije v Pekingu tretirani kot nevtralni. To pomeni, da ne bodo nastopali pod svojo zastavo in hkrati ne bodo vključeni na lestvico medalj. Slovesnost ob odprtju paraolimpijskih iger bo v petek, tekmovalni program se bo začel dan kasneje. Sankcije proti športnikom iz Rusije in Belorusije zaradi vojaške agresije na Ukrajino so tako ujele tudi paraolimpijce.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

IPC se je odločil uvesti sankcije proti obema državama, obenem pa športnikom ni želel preprečiti nastopa. "Zdaj od vseh pričakujem, da bodo športnike iz nevtralnih držav obravnavali enakovredno kot vse ostale, ne glede na to, kako težko bo to za koga. V nasprotju s svojimi vladami paraolimpijci in njihovi funkcionarji niso agresorji. Kot vsi ostali so tukaj zato, da bi se udeležili športnega dogodka," je odločitev utemeljil predsednik IPC Andrew Parsons. So pa na IPC dodali, da so kot sankcijo proti ruski agresiji tudi potrdili, da Rusija in Belorusija do nadaljnjega ne bosta gostili paraolimpijskih športnih prireditev.

Spomnili so tudi, da ne morejo spregledati dejstva, da je Rusija kršila olimpijsko premirje. Ustrezno resolucijo je podpisalo 193 držav članic Združenih narodov in letos bi moralo premirje trajati od 4. februarja – to je teden dni pred začetkom olimpijskih iger – pa do 21. marca, to je teden dni po paraolimpijskih igrah v Pekingu.

Izrečene kazni so najostrejše, ki jih predvidevajo trenutni pravilniki IPC. Parsons pa je dodal, da se bodo po igrah sestali s svojimi članicami in preverili primernost sankcij, posebej na področju kršenja olimpijskega premirja, kar bi lahko v prihodnje morda privedlo tudi do suspenza. S svojimi 206 članicami bodo razpravljali tudi o članstvu Rusije in Belorusije v organizaciji. Pred dnevi so športniki iz Ukrajine, pa tudi iz številnih drugih držav zahtevali izključitev Rusije in Belorusije iz paraolimpijskih iger.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

18ARSENAL86
02. 03. 2022 21.18
To je že malo črni humor.
medo90
02. 03. 2022 13.22
+5
Po vsej verjetnosti tudi ruskemu narodu ni ok kar se počne. Umirajo mladi fantje "naborniki". Njihovi domači niti ne vedo kje so za kaj se gre,........ po mojem nimajo izbire ali bi šli v napad. Če bi se uprli dobijo metek v čelo. Bolje je sodelovati in na vsak način narod obvestit kaj se dogaja. Čeprav nekateri komentarorji dejansko živijo na luni in agonijo primerjajo s cepljenjem in fatamorgano. Slednja prihaja čez 40 dni. Športniki so samo ljudje in lahko posredno pomagajo pri uporu na putina.