Olimpijske igre

Sekulić o sodnikih: Nad Luko bi lahko sodili kakšen prekršek več

Tokio, 05. 08. 2021 17.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska košarkarska reprezentanca je morala v polfinalu olimpijskega turnirja za točko priznati premoč Franciji (89:90). Odločilni met Klemna Prepeliča je ob zvoku sirene blokiral Nicolas Batum, selektor Aleksander Sekulić pa poudarja, da je prav Prepelič tisti, ki je Sloveniji priigral priložnost za zmago in mu ne gre ničesar očitati.

 

Izjemna drama v dvorani Saitama je epilog in končnega zmagovalca dobila šele po zadnjem napadu Slovenije, v katerem je francoski kapetan Nicolas Batum blokiral met Klemna Prepeliča. Večina poznavalcev košarke je pričakovala, da bo akcijo zaključil Luka Dončić, eden najboljših košarkarjev na svetu, ki pa je odgovornost prepustil takrat vročemu Prepeliču.

In prav ta neuspešen met je potrdil, kako tanka je meja med zmagovalci in poraženci. A Sekulič poudarja, da ni ekipa v zadnjem napadu prav nič naredila narobe: "Luka je našel priložnost za lepo podajo Klemnu, in če ne bi bil v obrambi prav Nicolas Batum, bi bil to koš, tako pa se je izšlo, kot se je. Seveda smo vsi razočarani, a moramo poudariti, da je prav Klemen tisti, ki nas je iz zaostanka pripeljal v položaj za zmago. V odločilnih trenutkih je zadel trojko in izsili osebno napako v napadu."

Nicolas Batum je proti Sloveniji odigral svojo najboljšo tekmo na igrah. Predvsem v obrambi, saj je ukradel eno žogo in blokiral kar štiri.
Nicolas Batum je proti Sloveniji odigral svojo najboljšo tekmo na igrah. Predvsem v obrambi, saj je ukradel eno žogo in blokiral kar štiri. FOTO: AP

Čestitke Francozom

O sami tekmi pa je povedal: "V prvi vrsti moramo čestitati Franciji za res izjemno predstavo. Igrali so, kot je treba v polfinalu igrati. Tudi naši fantje so odigrali izjemno tekmo, dali so vse od sebe. Zmanjkala nam je ena točka, ki nas je ločila od tega zgodovinskega finala."

Slovenija tokrat ni dominirala pod obročema, a je bil 43-letni Ljubljančan zadovoljen tudi s skokom: "Ali je odločil skok ali ne? Francozi imajo izjemno močno in atletsko ekipo. Imajo dva centra, eden je visok 215, drugi 218 cm. Imajo igralce, ki igrajo v ligi NBA in v Evroligi. Proti njim smo zbrali 40 skokov, kar ni malo. A to ne šteje. Šteje samo zmaga, pri čemer pa nismo bili uspešni."

Center Francozov Rudy Gobert je tekmo končal s 16 skoki in štirimi blokadami
Center Francozov Rudy Gobert je tekmo končal s 16 skoki in štirimi blokadami FOTO: AP

'Ne bom se spuščal v to, ali so bile odločitve pravilne'

Med tekmo je Slovenija v tretjem delu zaostajala že za 10 točk. Takrat se je Sekulić med obema minutama odmora pogovarjal tudi z Dončićem, vsebino pa razkril na druženju z novinarji po tekmi. "Eden od dejavnikov, ki so vplivali na potek tekme, je zanesljivo to, da smo sodnikom pustili, da so nas sprovocirali. Ne bom se spuščal v to, ali so bile odločitve pravilne. Nad Luko bi lahko sodili kakšen prekršek več, a to je moje osebno mnenje. Igralce sem skušal pomiriti, bili so razdraženi, bilo je težko, a vrnili so se v igro."

Zelo majhno minutažo pa je tokrat dobil Zoran Dragić, ki je na nekaterih prejšnjih tekmah s pridom polnil nasprotni koš. "Odločil sem se, kot sem se. S štabom te odločitve sprejmemo v dobro reprezentance. Ali je bilo dobro ali ne? Zdaj lahko rečemo, da ne, ker smo izgubili, a verjel sem, da delamo najboljše za ekipo. Če bi zadeli zadnji koš, bi bilo drugače."

Aleksander Sekulić odločitev sodnikov po tekmi ni želel komentirati, čeprav je priznal, da bi lahko dosodili še kakšen prekršek nad Luko Dončićem.
Aleksander Sekulić odločitev sodnikov po tekmi ni želel komentirati, čeprav je priznal, da bi lahko dosodili še kakšen prekršek nad Luko Dončićem. FOTO: AP

Še ena tekma za bron

Razočaranje na obrazih slovenske ekipe je bilo veliko, a naloge za košarkarje s sončne strani Alp še ni konec. V manj kot 48 urah se bo morala psihološko povsem potrta ekipa vrniti na parket in se z Avstralijo spopasti za odličje in nov mejnik v zgodovini slovenske košarke. "Vajeni smo, da se moramo hitro pripraviti na novega nasprotnika. Najprej se morajo igralci spočiti in psihološki dvigniti. Nato bo treba igrati, kot da smo v finalu."

 

Sekulić dodaja, da so košarkarji profesionalci: "Ni se zgodila katastrofa. Bili smo enakovredni Franciji, ki ima ob ZDA najboljše moštvo tukaj. Moramo biti ponosni na opravljeno in iz tega črpati moč za zadnjo tekmo." O Avstralcih pa Sekulić dodaja: "V soboto si bomo oboji želeli kolajno. Čaka nas tekmec, ki igra hitro in moderno košarko. Ne bo lahko. Moramo se zbrati in motivirati, da damo še enkrat od sebe svoj maksimum."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (86)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jože Fortuna
06. 08. 2021 16.56
-1
Dončić čaka za 5 let 200 MILJONOV dolarjev pogodba, pa se ne upa REVŠČE zakljućit zadnjega napada. Prepelič je zelo dober igralec, sam je težko zaključit taki met, ker je Francoska Afrika visoka tam 2,20 metra do 2,30 metra.
pako-san
06. 08. 2021 16.54
+1
Lahko bi pa tud prejel kak tehnicni se.
Brabus
06. 08. 2021 08.03
+0
Pa , če bi Luka vsaj malo več zadel, bi zmagali. Tako pa ni bil pri strelu.
brabo
05. 08. 2021 21.44
+8
Super igra, čestitke celi ekipi, z fer igro bo bron naš. Lahko bi bilo danes bolje, če ne bi sodniki bili za Francoze. Vse preveč prekrškov so jim spregledali.
Space Voyager
06. 08. 2021 10.48
+3
Vseeno moramo biti pošteni - če bi naši zadevali trojke, kot so jih v prejšnjih tekmah, bi bilo +20 lufta za naše. Tako pa žal ni in ni šlo. Se pa strinjam, da so tudi sodniki primaknili piskerček.
Roby47
05. 08. 2021 21.27
+9
Fantje samo hrabro v soboto.Cimprej pozabit ta nesrečni poraz in prpelte bronasto kolajno domov.GREMOOO SLOVENIJA🇸🇮💪❤
Levicarjikmeee
05. 08. 2021 21.17
-7
Tipično BALKANSKO sodniki so krivi
Se.en.Primorec
05. 08. 2021 21.47
+6
Jožajoža
05. 08. 2021 21.11
-17
Škoda,da slovenska ekipa ni moštvo,tim.če bi bili,bi danes zmagali.donćič se je požvižgal na soigralce.
titomeni
05. 08. 2021 21.53
+7
Z 18 podajami? Pa eni ste res. .. Ali pa trolate. Tak tim kot so slovenci ta trenutek ne vem ce je kstera drzava imela takšen tim v vsej zgodovini.. Govorim o teamu ne kvaliteti, kjub temu da nam tudi kvalitete ne manjks
pako-san
06. 08. 2021 16.53
komarec
05. 08. 2021 21.06
+12
Velik športnik je tisti ki zna prenesti poraz, vam fantje pa ni kaj očitati, dali ste od sebe kar zmorete. Pa če bi bilo malček več sreče na naši strani bi bili v tej naši situaciji sedaj Francozi.
komarec
05. 08. 2021 21.03
+14
Potem pa vsi razumniki govorijo le o zadnji zgrešeni žogi. Kaj pa tiste napake ki so se dogajale skozi celo tekmo? Resnici na ljubo treba je vedeti, da je 2 milijonska Slovenija igrala proti 60 milijonski Franciji kar roko na srce lahko malček vpliva na sodnike.
User792410
05. 08. 2021 20.51
+14
Zanimivo, da nihče od novinarjev selektorju Sekuliću ne postavi vprašanja zakaj je bilo, tako proti Špancem, kot danes, med fanti prisotno toliko nervoze!? Luke Dončića še nisem videl igrati tako nervozno, nesproščeno, kot na teh dveh tekmah. Kje tiči vzrok? Prepričan sem, da je danes ravno ta, po moje povsem nepotrebna nervoza, botrovala slabšemu metu naših. Ne spomnim se tekme, kjer bi naši zgrešili toliko prostih metov, tudi igralci, ki drugače proste mete izvajajo krepko preko 90%. Če reprezentančni štab do tekme z Avstralijo ne uspe fantov pripraviti, da bodo zaigrali bistveno bolj sproščeno, jim ne bo nič lažje kot danes.
Potouceni kramoh
06. 08. 2021 08.38
+4
Nervoza je bila prisotna zato ker niso bili vec prepricani v zmago.Zato tut dost napak.
Leviizgubljeni
06. 08. 2021 19.41
Kje pa si upa kdo od novinarjev ali kdorkoli s takim vprašanjem na glas podvomiti v superlativnost naših košarkarjev, trenutno ni junaka, takšno vprašanje bi izpadlo provokativno.
Kras21
05. 08. 2021 20.45
+6
Zame so junaki 🏀👍🇸🇮
Maister1
05. 08. 2021 20.42
Komentarji taksni ali drugačni svojo usodo smo zapecatili sami in basta
komarec
05. 08. 2021 20.37
+8
Boli, seveda boli ta poraz, po drugi strani me jezi, po tretji strani vsa čast fantom saj je to zgodovinski uspeh. Kaj je tisto kar me jezi? Komentatorji. Cel kup komentatorjev vlečemo po studijih, vsi so pred tekmo napovedovali zmago, vsi so hvalili naše fante, vsi so hvalili dobro klimo v reprezentanci kar je v redu in prav, vendar je bilo tudi veliko tudi ČE-jev. Med samo tekmo je bilo ime LUKA DONČIČ izrečeno vsaj 60 x več kot kako drugo ime. Saj ne da si Luka tega ne zasluži, sam vsega ne more narediti, prepričan sem da je dal vse od sebe. Kaj pa trener ? Je znal opozarjati in zadolžiti igralce za pokrivanje najnevarnejših francoskih igralcev? In konec koncev je to samo šport . Ampak samo šport kjer se vrtijo lepi denarji, med tem, ko imamo mi navijači zgolj neko zadovoljstvo. Kot človek ki jemljem šport kot zabavo bom fantom še enkrat čestital za doseženo. Je pa res, da je vedno več "razumnikov" kako bi morali igrati.
Belibog
05. 08. 2021 20.18
+3
Edini krivec je trener, ki je slabo vodil vse tekme. Luko je preforsiral, bil je zmatran brez veze. Že proti Nemčiji ga je zamenjal s Čebaškom, ki je v minuti zadel 2 x 3, nakar ga je zamenjal z Lukom, ki se niti odpočil ni. Danes malo pred koncem, ko je Luka krvavel, ga je zamenjal s Horvatom, ki je takoj zadel 3, nakar ga je takoj zamenjal z izmučenim Lukom. Zadnje 3 minute bi moral dati še Dimica notri in igrati z 2 visokima igralcema..
Stanislava Zidar
05. 08. 2021 20.49
+6
Točno tako in tu se je videlo na koncu te tekme z Francozi..... So pa tudi sodniki smotani namesto da bi bili tudi na strani naših fantov so potegnili z njimi.... To me je pa res zmotilo
Delavec_Slo
05. 08. 2021 20.16
+6
Ne spoznam se toliko na košarko, samo fantje prosti meti so pa osnova-vadite za 2024 Pariz.
Pipiripi
05. 08. 2021 19.58
+19
Če so dvoumne situacije aka tabla in izbita zoga, zakaj niso šli sodniki gledat. Saj imajo posnetke, koliko vem so japonci zelo dobro opremljeni glede tega. Ena situacija 10 razlicnih kotov. Sodniki so pogrnili na celi liniji. Polfinale olimpijskih iger in raje dosodi tehnicno kot pa da gre pogledat posnetek in prizna napako, ki lahko pomeni preobrat tekme.
ti?2
05. 08. 2021 19.58
-2
Prepelič bi lahko šel v zabijanje, tako pa ga je Batum preskočil za 20 cm. Zakaj Dončiču ni šel met pa mi ni jasno?
rbd1
05. 08. 2021 20.03
+4
na 200km se ti vidi, da nikoli v lajfu nisi igral basketa..Če bi ga, bi ti bilo jasno..
inside1
05. 08. 2021 19.52
+2
Tole dans je za Zokija bilo prehud zalogaj in za Murica tudi. najbolj glasna, ni čudno da ga je potegnil ven in ni igral če pa je delal gluposti. velik dolžnik ostal...
Smeno2020
05. 08. 2021 19.40
+4
Bravo fantje zame ste Zlati !!!👏👏👏👍👍👍
Levicarjikmeee
05. 08. 2021 19.20
-5