Olimpijske igre

'Sanjali bomo naprej in upali, da nam uspe'

Tokio, 03. 08. 2021 06.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
13

Slovenska košarkarska reprezentanca nadaljuje z izjemnimi predstavami na olimpijskem turnirju v Tokiu. Kot četrta zapovrstjo je v četrtfinalu padla Nemčija, s to zmago pa so si Slovenci priborili še dve tekmi in vsaj boj za bronasto medaljo. Eden od junakov slavja Zoran Dragić je po koncu poudaril vlogo, ki jo ima pri neverjetnih uspehih selektor Aleksander Sekulić. Mike Tobey pa je bil poln hvale na račun Luke Dončića.

 

Čeprav je Nemčija na koncu izgubila za kar 24 točk, rezultat nikakor ne pove vsega. Tri četrtine so se Nemci dobro držali in zaostajali za okoli deset točk, v zadnjih desetih minutah pa je Slovenija na krilih Zorana Dragića (27 točk), Luke Dončića (20 točk) in Klemna Prepeliča, ki je v zadnji četrtini zadel tri trojke, le uspela napraviti ključno razliko, po kateri zmagovalec ni bil pod vprašajem.  

"Nemčija ima odlične strelce, zato smo vedeli, da tekma še ni končana, tudi ko smo vodili za 12. Vedno jim uspe ostati zraven in to je bil najtežji del tekme. V tretji in četrti četrtini smo pritisnili. Mislim, da smo tekmo dobili z našo obrambo," je o tekmi povedal naš najboljši strelec. 

Jaka Blažič je bil podobnega mnenja: "Nemci so kakovostna ekipa, a vedeli smo, da če bomo agresivno igrali na obeh koncih, ne bodo zdržali. Ob koncu tretje četrtine se je to zgodilo. Niso bili več natančni pri metu, kar jih je v prvem polčasu držalo skupaj. Zmaga izgleda suverena, a ni bila tako lahka. Tekma je bila zelo nervozna in ne bi si odpustili, če bi jo izgubili, zato je bilo tudi preveč govorjenja na terenu, kar je za nas tudi opozorilo za naprej. Vsi smo pustili na terenu vse. Veseli smo polfinala, nismo pa še rekli zadnje besede tukaj."

'Od vedno je zraven, vsakega pozna do potankosti'
Dragić nato ni pozabil niti na selektorja Aleksandra Sekulića, ki se je odlično prilagodil igri Špancev pred nekaj dnevi, tudi tokrat pa mu je uspelo pripraviti zmagovito taktiko. "Od vedno je bil z nami in vsakega košarkarja pozna do potankosti. Ve, kaj mora narediti, da iz nas izvleče sto odstotkov. Pri vseh nas uživa veliko spoštovanje. To je najbolj pomembno. V reprezentanci imamo najboljšega možnega selektorja," je povedal mlajši od bratov Dragić. 

Sekulić je, kot navaja Fiba, po četrti zmagi na četrti tekmi olimpijskega turnirja poudaril predvsem odličen ekipni duh: "Ti fantje so na parketu pustili svoje srce. Vse se vrti okoli ekipe, vsaka odločitev, od vsakega igralca. Način, na katerega igrajo, je neverjeten. Ponosen sem, da sem del takšne ekipe in da smo med najboljši štirimi na olimpijskih igrah."

"Luka je tako talentiran, da se mu samo skušam umakniti z njegove poti. Ko podaja, me njegove žoge včasih vodijo na mesto, kjer bi moral biti. Danes sem zgrešil nekaj metov, ker nisem bil pripravljen. V igri se zabavamo in verjamemo vase," je dodal Mike Tobey, ki je bil z dvojnim dvojčkom (13 točk in 11 skokov) eden glavnih junakov slovenske zmage. 

Slovenija ni dobra, temveč odlična 
Dončića, ki je na 17. uradni tekmi v majici slovenske izbrane vrste prišel do še 17. zmage, je izpostavil tudi nemški selektor Henrik Rödl: "Skušali smo ga izolirati in prav impresivno je, kako so se odzvali kot ekipa. Slovenija ni le dobra, je odlična ekipa. Danes so bili tudi v obrambi močnejši kot sicer. Tudi mi smo lahko z nastopom zadovoljni. Nihče ni od Nemčije pričakoval, da bo sploh igrala v Tokiu, in nihče ni pričakoval četrtfinala. Danes ne moremo biti zadovoljni, a ponosen sem na svoje fante."

Košarkar Johannes Thiemann je priznal, da poraz še kako boli in da so zanj v veliki meri zasluženi ostali slovenski košarkarji, saj so Nemci po njegovem mnenju dobro zaustavili Dončića. "Poraz je zelo boleč, saj nismo igrali slabo in smo bili do zadnjega dela blizu. Takrat pa so zadeli dva, tri težke mete, kar je bilo zelo boleče. Mi se potem nismo več vrnili v igro. Nismo igrali slabo, Luko Dončića smo dobro pokrili, a danes so se nato razigrali drugi slovenski košarkarji," je povedal Thiemann. 

Slovenija bo polfinale igrala v četrtek ob 13. uri, finale bo v soboto ob 4.30, tekma za tretje mesto pa bo istega dne na sporedu ob 13. uri. Pred zaključnimi dejanji turnirja je slovenski kapetan Edo Murić izjavil: "Ko smo prišli v Tokio, smo si rekli, da se želimo zabavati in igrati kot ekipa. Zato tudi tako dobro igramo. Ne obupamo, borimo se do konca in čakata nas še dve tekmi, v katerih se bodo predstavile najmočnejše države na svetu. Mi bomo sanjali naprej in upali, da nam uspe." 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mikson1402
04. 08. 2021 19.02
+1
Ni pomembna ura..z vami smo fantje..ponos Slovenije..
rekapaka
03. 08. 2021 13.25
+4
S Francozi v polfinalu bo težko, veliko lažje bo z ZDA v finalu!
Pjanček
03. 08. 2021 12.38
+5
sanjamo mi zaradi vasih uspehov. hvala vam!
na22mor
03. 08. 2021 10.49
+10
a tukaj sploh veste da je v Dalasu 6.7 postal dan LUKUE DONČIĆA
Bleki1
03. 08. 2021 10.45
+6
Fantastično, upam le, da se noben ne bo slikal s Pahorjem ali drugimi politiki. Zame ste zmagovalci, pa ni važno kaj se zgodi v polfinalu. Ponosen sem na vas.
?ebula
03. 08. 2021 09.36
+4
Medalja niso več sanje ampak je dejstvo.
aljoteam
05. 08. 2021 08.13
+1
scipio
03. 08. 2021 09.34
+13
Samo zdi se, da so to sanje. Dejansko je to ostra realnost, rezultat talenta, znanja in garanja, poguma, srčnosti in moči. A vse to ob teh rezultatih res lahko garniraš v nekaj lepega in temu rečeš sanje. Take posebne, za podnevi. Veliko uspeha vam želim še naprej v tem OI turnirju, fantje! In kolajno!
Jun2
03. 08. 2021 09.26
+13
Glavni ste kljub čudnemu letu ste pa naši športniki znorel 💪💪💪Bravo
RUBEŽ
03. 08. 2021 09.09
+12
Enostavno, HVALA. Le tako naprej. SLOVENIJA JE Z VAMI, OB KATERIKOLI URI.
123soba
03. 08. 2021 08.59
+11
Bravo, dobro ste igrali. Ko se vrnete pojdite v naš perlament in jim povejte kaj je treba narest da se zmaguje, ker so vsi med seboj skregan...
Metalllca
03. 08. 2021 08.43
+17
Mene zanima kje se lahko kupi dres LD od reprezentance? To verjetno obstaja samo v Sloveniji da nemorš kupit drese Slovenskih košarkašev
Wrako
03. 08. 2021 08.51
+10
Verjetno jih sproti zmankuje ker jih hoce cel svet:) americani bi jih pokupli po 500$ ce bi jih lahko...