Olimpijske igre

Slovenska zastava je vihrala visoko tudi pred velikim zaslonom

Kranjska Gora, 21. 02. 2022 06.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tina Hacler
Komentarji
12

Olimpijski zastor v Pekingu se je spustil. Uspehi slovenskih športnikov so veselje prinesli tudi na sončno stran Alp, kjer je organiziran skupinski ogled tekem spet vzbudil nekaj navijaškega utripa, ki ga je koronakriza v zadnjih dveh letih pošteno "zatolkla", saj so prireditve druga za drugo odpadale ali pa so morale potekati brez gledalcev. Sončni februarski dnevi pa so šli na roko tudi organizatorjem, ki so se zavzeli, da bi – sploh najmlajši – del teh zimskih dni preživeli brez omrežij, pametnih telefonov in aplikacij.

Uroš Lavrič, moderator Olimpijskega festivala pod okriljem Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS), je v Kranjski Gori preživel vseh 16 dni, nekaj vtisov pa nato strnil v pogovoru za 24ur.com. Šlo je za vzporedno dogajanje za otroke in družine, ki je v prvi vrsti namenjeno spodbujanju športa in zdravega načina življenja ter spoznavanju olimpijskih panog in fair playa, našteva. "Skratka, širjenju olimpijskega duha med mladimi," povzema.

Ekipa animatorjev je bila zelo raznolika, dnevno pa je štela od deset do 20 članov, odvisno od športnih izzivov, ki so jih pripravljali za otroke. Predstavljali so različne športne panoge na snegu in ledu, prirejali so športnorekreacijska tekmovanja za mlade udeležence in skupaj z njimi komentirali uspehe naših športnikov. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Program bi sicer moral biti še bolj pester, saj je bila v središču Kranjske Gore postavljena tudi Slovenska olimpijska vasica – tako so za to priložnost preimenovali Alpsko. Večerni program bi moral biti oblikovan okoli pogovora s posebnimi gosti – olimpijci in drugimi vabljenimi – in bi moral vključevati glasbene goste, predstave in animacije za otroke, ogled športnih filmov na velikem zaslonu ali v bližnjem Ljudskem domu, olimpijski kviz in nagradne igre. Toda nazadnje je bila uradna slovenska olimpijska vasica le prizorišče prižiga olimpijskega ognja in sprejemov olimpijcev, ki so se vrnili z olimpijskih iger v Pekingu. 

"Veliko večernega dogajanja, ki smo ga predvideli, je bilo zaradi vseh znanih razmer žal odpovedanega, ker tovrstne prireditve niso bile dovoljene. Zato se je program izvedel v minimalnem obsegu, zgolj sprejemi v povsem lokalni izvedbi. Tukaj na smučišču pa smo imeli to srečo, da smo Olimpijski festival ob upoštevanju vseh navodil uspešno izpeljali," pojasnjuje Lavrič.

Na velikem zaslonu ob vznožju smučarske proge Mojca 2 je bil organiziran tudi ogled neposrednih prenosov tekem iz Pekinga. Zaradi oddaljenosti prizorišča in posledične časovne razlike pa so številne borbe za olimpijska odličja potekale, ko je Slovenija še spala.

"Tega smo bili sicer vajeni že iz Tokia, saj je bila časovnica poletnih olimpijskih iger podobna. Ogled v živo se zato ni vedno izšel, smo si pa nato ogledali posnetke, otroci so jih komentirali, tako da smo na ta način skušali doživeti in podoživeti vse. Na srečo so bile v ugodnejšem terminu prav nekatere od tistih tekem, na katerih je uspelo našim športnikom," se zadovoljno spominja.

V spomin so se mu najbolj vtisnili smučarski skoki, katerih velik ljubitelj je. "Morda prav ženska tekma zaradi izjemnega uspeha in zlate olimpijske medalje Urše Bogataj. Pa seveda mešana ekipna tekma in tudi moška posamična," našteva.

Prav ta je sicer imela grenak priokus, saj se je Petru Prevcu olimpijska kolajna za las izmuznila, za bore pol točke. "Razočaran ni bil samo Pero, ampak vsi. Kot moderator dogodka tega razočaranja seveda ne smeš pokazati, zato sem skušal spodbujati občinstvo. Tega sem se navadil na košarkarskem polfinalu Slovenije in Francije na OI v Tokiu, ko je bil tisti zadnji prodor in sem videl koš. Videl sem koš in se veselil zmage, potem pa sem pogledal naokrog in zagledal razočarane ljudi. Izgubili smo! Sploh nisem mogel več prijeti mikrofona, ker sem bil tako poklapan. Takrat sem se naučil, da si kot voditelj tega ne smeš privoščiti, zato sem po Prevčevem četrtem mestu gledalcem rekel, da nas čaka še ekipna tekma, zato glave gor. In na njej smo nato res dobili srebro," zadovoljno pove. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Med poletnim Olimpijskim festivalom so sicer potovali po Sloveniji, odvisno od športnega koledarja. Ko je bil denimo na sporedu met kladiva, so odšli na Ptuj, ker je v Tokiu v tej disciplini nastopal domačin Kristjan Čeh.

Tokrat pa so bili stacionirani na enem mestu: "Odločeno je bilo, da se utaborimo v Kranjski Gori, ker je tukaj veliko obiskovalcev, in izkazalo se je, da je bila izbira več kot sanjska. Sončno vreme praktično vsak dan, čudovito vzdušje, veliko ljudi, tako domačih kot tujih. Tudi tujci so se z zanimanjem ustavljali od Italijanov in Hrvatov do Srbov in Francozov. Navdušeni so bili, ker se je nekaj dogajalo. Razlika v primerjavi s Slovenci je bila morda tudi v tem, da so se programu pridružili tudi odrasli. Ravno včeraj smo imeli neke Francoze, ki so se zelo aktivirali, čeprav so bili stari že več kot 30 let," se smeji. "To je bil res Olimpijski festival v pravem pomenu besede, šlo je za druženje različnih generacij in različnih narodov. Točno tako, kot mora biti na olimpijskih igrah," je zadovoljen. 

"Mimo prizorišča so v teh dneh seveda hodili pretežno smučarji, veliko je bilo tudi šol v naravi, ko je bila kakšna pomembna tekma, pa se je nabralo več obiskovalcev. Takrat je bil res ta občutek skupinskega ogleda in skupnega stiskanja pesti za naše športnike," dodaja.

Dan brez računalnikov in telefonov

Olimpijski festival je ob zaključni slovesnosti v Pekingu podrl svoje zastavice, ki pa jih bodo konec septembra spet postavili na Kongresnem trgu v Ljubljani. Najprej bo 23. v mesecu na vrsti dan športa, namenjen pa bo predvsem šolam, saj se bo 24. in 25. septembra tam predstavilo več kot 50 različnih športnih panog, ki jih bodo najmlajšim predstavile različne športne zveze.

Organizatorji želijo otrokom prikazati, kako pomembno se je športno udejstvovati in da lahko šport pozitivno vpliva na njihovo življenje: "Obenem je to čudovita priložnost, da preživimo dan brez družbenih omrežij, računalniških igric, tablic, pametnih telefonov in aplikacij, katerih posledice so vidne pri socializaciji mladih, pomanjkanju pravih, iskrenih odnosov in seveda pri gibanju," poudarjajo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lajnaa
21. 02. 2022 13.19
Sramota, da je civiliziran svet dovolil svojim športnikom udejstvovanje na tej športni farsi te kriminalne države in nagravžne diktature.
Marleneroya
21. 02. 2022 10.30
-1
Še dober da SD jevci niso privlekli Jugoslovansko zastavo in partizanski prapor, tem se v redu lufta po dilah ?? Gremo Slovenija brez Kloženge rdečih in Jugofilov naprej..Vse to je mogoče, ker smo odšli iz JUGE..
gasper111
21. 02. 2022 09.31
+1
Bravo naši olimpijci!
Walter Pravicek
21. 02. 2022 09.22
+0
Komentatorji tekmujejo o kolajnah dobljenih na olimpijadi.Slovenija z 7 dobljenimi druga glede na število prebivalcev?Ljudje URADNE lestvice povedo ndrugačne RESNIČNE lesdtvice.Norveška je prva,nato pa dol-dol-dol do 15 tega mesta.Koga briga število prebivaslcev,saj je športnikov le nekaj stotnij v Sloveniji.NOVINARJI NE ZAVAJAT IN LAGAT.MI IMAMO TE ŠPORTNIKE RADI,ŠTAJERCI ŠE POSEBNO SVOJE,A RESNICA NI KOT SE PRIKAZUJE TAKO BOMBASTIČNO.TUDI 15. MESTU NA SVETOVNIM LESTVICI JE NEPRIČAKOVAN,OGROMEN USPEH PRIDNIH.MOREBITI PA SO TISTI TURISTIČNI IZLETNIKI,NEKOČ DAVNO,PRED LETI ODLIČNI,SEDAJ ZASEDALI DRUGO MESTO BREZ ODLIČIJ?
provni
21. 02. 2022 09.09
+5
Vse čestitke našim smučarjem. Odlično.
sagessee
21. 02. 2022 08.38
-5
uff.. slovenska zastava,, levičarji bodo to kmalu označili za fašizem.......
Brakedirt
21. 02. 2022 09.54
-1
CORONENIVEC
21. 02. 2022 08.33
-10
Nevem zakaj taksen ponos...SLOVENIJA je sramota zahvala medijem
gasper111
21. 02. 2022 09.32
+2
Če je Slovenija sramota je sramota zaradi takih kot si ti!
Marleneroya
21. 02. 2022 08.16
-2
SD jevce ob uspehih Slovencev, grabi rdeča nočna mora) Blestimo na vseh področjih preprosto zato ker jih nikjer trenutno ni.
proofreader
21. 02. 2022 08.00
+6
Samo še Norveška ima več medalj na milijon prebivalcev kot mi. Bravo naši!
Walter Pravicek
21. 02. 2022 09.28
+0
VEST ZA POLULAT!KAJ KOGA BRIGA GOSTOTA PREBIVALCEV,KJE ŽIVIJO IN KAKO ŽIVIJO?OLIMPIJADA JE ZA ŠPORTNIKE,TEH IMA NORVEŠKA ZA IZVOZ!MI NE,MI BI ŠE UVAŽALI:HRVATE,UKRAJINCE,RUSE,AVSTRIJCE?PO POGODBI TUDI POLEG TRENERJE,MASERKE.SERVISERJE?PA ŠE VODSTVO SZS?-MIMOGREDE:POTEM,KO SO NORVEŽANI V SVOJEM MORJU NAŠLI NAFTO JE VSE VCVETELO.GOSPODARSTVO,INDUSTRIJA,ŠOLSTVO,OGROMNO VEČ SE DAJE ZA ŠPORT,ONI IMAJO,MI NIMAMO!V TEJ KOLUŽI PRI PORTOROŽU NI NAFTE ALI PLINA!