Olimpijske igre

Uspeha Mujeve in Warholma poskrbela za zgodovinski dan v atletiki

Tokio, 03. 08. 2021 14.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ameriška najstniška senzacija Athing Mu je na olimpijskih igrah v Tokiu osvojila zlato kolajno v teku na 800 metrov in postala prva Američanka po več kot 50 letih z olimpijsko zmago na tej razdalji. Karsten Warholm pa je za enega najimenitnejših trenutkov v zgodovini atletike poskrbel z novim svetovnim rekordom (45,94 sekunde) in zmago v disciplini 400 m z ovirami.

Devetnajstletna Mujeva je ob zmagi, drugi ameriški na 800 m po Madeline Manning leta 1968, dosegla tudi ameriški rekord (1:55,21 minute).

Britanka Keely Hodgkinson je osvojila srebro z britanskim rekordom 1:55,88, Američanka Raevyn Rogers pa je bila bronasta z 1:56,81 minute.

Atletinja z južnosudanskimi koreninami, Athing Mu, je postala prva Američanka z olimpijsko zmago na 800 m po več kot 50 letih.
Atletinja z južnosudanskimi koreninami, Athing Mu, je postala prva Američanka z olimpijsko zmago na 800 m po več kot 50 letih. FOTO: AP

Nov svetovni rekord Norvežana

Spremljevalci športnega dogajanja na letošnjih poletnih olimpijskih igrah v Tokiu so si edini, da je bil današnji olimpijski finale na 400 m z ovirami z izjemnim svetovnim rekordom Karstena Warholma eden najimenitnejših trenutkov v zgodovini atletike. Gre za atletsko disciplino, ki je bila v preteklosti spregledana, a je z dosežki atletov vedno poskrbela za izjemne zgodbe in enkratne ter posebne zvezdniške trenutke.

Dvakratni svetovni prvak v teku na 110 m z ovirami Colin Jackson je bil v prenosu za britansko radiotelevizijo BBC TV v prvi izjavi skorajda brez besed in povsem osupel ob dosežku 25-letnega Norvežana: "Ko govorite o svetovnih rekordih, je na dosežek Warholma nedvomno treba gledati z mislijo na čas Usaina Bolta, 9,58 sekunde na 100 m, in z dosežkom Flo Jo, 10,49 sekunde na 100 m. To je eden najvidnejših svetovnih rekordov in prepričan sem, da me bo ta svetovni rekord preživel. Gre za prizore, ki jemljejo sapo. Res sem v šoku."

"Pravkar smo videli enega največjih atletskih nastopov v zgodovini tega športa," je na Eurosportu dejal nekdanji britanski skakalec v daljino Greg Rutherford, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Norvežan Karsten Warholm svojega navdušenja po zgodovinskem uspehu preprosto ni mogel zadržati
Norvežan Karsten Warholm svojega navdušenja po zgodovinskem uspehu preprosto ni mogel zadržati FOTO:

Uspeh, ki parira dosežkom zimskih športnikov

Warholmov dosežek je – sicer nekoliko zadržano – odmeval tudi na Norveškem, kjer so vesti iz Tokia pospremili z velikim ponosom in Warholmov dosežek uvrstili ob bok dosežkom norveških zvezdnikov v zimskih športih.

Warholm je postal sploh prvi Norvežan z olimpijskim zlatom v teku na 400 metrov z ovirami. "Morda gre za enega največjih norveških dosežkov," je časopis VG citiral olimpijskega prvaka na 800 m Vebjorna Rodala. Nekdanja svetovna prvakinja v teku na 10.000 metrov Ingrid Kristiansen pa je dodala: "Mislim, da je to eden največjih norveških dosežkov, ne glede na disciplino."

Ko je legendarni Američan Edwin Moses s 47,02 sekunde leta 1983 v Nemčiji postavil svetovni rekord, si nihče ni mislil, da bo to razdaljo mogoče preteči v manj kot 46 sekundah.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kar trije pod 47 sekundami

Warholm ni prišel od nikoder. Pred Tokiom je osvojil naslova svetovnega prvaka v Londonu in Dohi v letih 2017 in 2019, vmes je v Berlinu leta 2018 osvojil naslov evropskega prvaka. Letos 1. julija v Oslu je prvič s časom 46,70 dosegel svetovni rekord, ki ga je 3. avgusta v Tokiu izboljšal na 45,94 sekunde.

"Nikoli v svoji najbolj divji domišljiji nisem pomislil, da bo to mogoče," je dejal Warholm in dodal, da ga v pehanju za rekordi motivirajo tekmeci: "Nočem izgubiti. Sovražim to."

Pred petimi tedni je za osem stotink sekunde izboljšal dosežek Američana Younga, zdaj pa je olimpijski prvak. Ko je prečkal ciljno črto, se je prijel za glavo, saj ni pričakoval časa pod 46 sekundami. V zgodovini je le pet tekačev teklo pod 47 sekundami, od teh trije v tokratnem finalu v Tokiu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.